Acupunctuur, oost ontmoet west

Acupunctuur, oost ontmoet west Al sinds mensenheugenis speelt de acupunctuur in de Chinese en Oosterse geneeswijze een ultieme rol. Het woord acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden acus=naald en punctura=steek. Het principe berust op het feit dat er bij de Chinese geneeswijze vanuit wordt uitgegaan, dat een gezond mens een goede balans heeft tussen Yin en Yang, lichaam en geest. Een verstoring tussen beide, kan leiden tot klachten en zelfs ziekten. Yin en Yang worden weergegeven door een cirkelvormig teken, welke onderverdeeld is in twee gelijke delen.

Een deel licht, de positieve kant van het leven en de mens. En een deel donker, de zwarte kant. De witte en zwarte stip staan voor het feit, dat niks alleen maar positief of alleen maar negatief is. Alles wat we meemaken, beleven, denken en voelen, maken dat de balans tussen Yin en Yang verstoord kan worden. Zo zou op sommige momenten het witte deel, groter kunnen zijn. Bv wanneer we verliefd zijn en een innerlijk geluk ervaren. Zo kan soms ook het zwarte deel een grotere plaats innemen. Bv bij het overlijden van een dierbare of bij een ontslag. Vooral in het laatste geval geldt, dat acupunctuur helpt, de balans tussen beide weer te herstellen. Hierdoor kunnen verdriet en verwerkingsprocessen op een rustigere manier verwerkt worden. Ook ongezonde voeding, slaap tekort, werkdruk en blessures, kunnen de energetische balans in het lichaam verstoren. Door de energie die door de meridianen (energiebanen) in het lichaam loopt, beter te laten stromen, kan de acupuncturist dit evenwicht herstellen. Waardoor klachten kunnen verdwijnen en blessuren genezen.

De acupunctuurnaalden

De acupunctuurnaalden zijn heel dun en variëren in lengte afhankelijk van de insteekplek. Op plaatsen waar de huid direct over het skelet zit, worden korte naalden gebruikt. Op andere plaatsen, waar meer vetweefsel onder de huid zit, worden langere naalden gebruikt. Om hun volledige werking te benutten, moeten de naalden 10 tot 15 minuten blijven zitten. In de meeste praktijken wordt een standaard tijd van 20 minuten genomen.

Vanwege de hygiëne en het gevaar voor besmetting met aids of hepatitis, worden door Nederlandse acupunctuurartsen alleen wegwerpnaalden gebruikt, die eenmalig worden gebruikt. Dit is een nadrukkelijk voorschrift van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging, de NAAV. Bij kinderen onder de 16 jaar worden over het algemeen geen naaldjes gebruikt, maar worden de acupunctuurpunten gestimuleerd door middel van bv laser.

De lijfelijke ervaringen

Het inbrengen van de naalden in de huid, is nagenoeg pijnloos. Toch zullen de punten waar minder vet onder de huid zit, zoals bv het scheenbeen, het hoofd en de voeten, iets gevoeliger zijn. Vaak wordt er tijdens de behandeling een zwaar gevoel ervaren. Ook tintelingen of en gevoel van warmte zijn veel voorkomende ervaringen. Na het beëindigen van de behandeling kunnen de klachten in eerste instantie iets heftiger worden, maar dit is zeker geen must. Zolang u maar ter harte neemt, dat elke reactie een reactie is. En dat het uiteindelijke resultaat van de behandelingen, ten goede komt van uw algehele gezondheid.
© 2008 - 2024 Boedha68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie volgens de traditionele Chinese geneeskundeEnergie volgens de traditionele Chinese geneeskundeIn de Chinese geneeskunde staan alle organen in betrekking tot elkaar. Er wordt uitgegaan van correspondenties (verbande…
Traditionele Chinese geneeskundeTraditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een volledig medisch systeem dat diagnoses stelt, ziektes kan genezen en preve…

Betekenissen tarotkaarten Grote ArcanaDe Grote Arcana bestaat uit 22 kaarten met allemaal een verschillende afbeelding en benaming. Hieronder kan je de uitleg…
Homeopathie: Verrekkingen, verstuikingenGewrichten worden omgeven en bij elkaar gehouden door vezel achtige weefsels, ligamenten of banden genaamd, die voor de…
Boedha68 (2 artikelen)
Laatste update: 10-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.