Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een volledig medisch systeem dat diagnoses stelt, ziektes kan genezen en preventief werkt. Er zijn meerdere behandelmethoden die vallen onder deze vorm van geneeskunde, in dit artikel geef ik een korte inleiding en zet ik de verschillende behandelmethoden voor u op een rijtje.

De oorsprong van traditionele Chinese geneeskunde

Waarschijnlijk is de basis van de TCG zo'n drieduizend jaar geleden gelegd. Op primitieve wijze kwamen mensen er bijvoorbeeld achter welke planten eetbaar waren, welke niet en of planten een heilzame werking boden bij bepaalde ziekten. Zo'n tweeduizend jaar geleden ontstond er in China een tekst over geneeskunde: "Yellow Emperor's Inner Classic", waarin vroegere medische ervaringen werden samengevat. Gebaseerd op de filosofie van die tijd gaf dit werk inzicht in fysiologie, pathologie, diagnose en preventie. Ook vermeldde dit boek de lengte en mogelijkheden van het menselijk skelet, het bestaan van bloed en bloedvaten, het concept van de bloedcirculatie en de afmetingen van de interne organen.

Yin en Yang

Eén van de meest fundamentele theorieën uit de TCG is de theorie van Yin en Yang. Yin en Yang vormen een eenheid en zijn tegengesteld van elkaar. Waar Yin staat voor statisch, intern, neerwaarts en donker, staat Yang voor dynamisch, extern, opwaarts en licht. Beiden zijn even waardevol; er zou zonder licht immers geen donker kunnen bestaan.

Qi (uit te spreken als chi) is de universele energie waar alles uit is opgebouwd. Volgens de TCG komt de Qi bij mensen uit twee bronnen. De eerste bron is onze ouders, deze energie krijgen we bij de conceptie mee. De tweede bron is de natuur, zoals de lucht die we inademen en hetgeen we eten en drinken.

Acupunctuur

Eén van de bekendste behandelmethoden uit de TCG is acupunctuur. Bij een acupunctuurbehandeling worden naalden op nauwkeurig omschreven punten ingebracht, deze punten liggen op de zogenoemde meridianen. De Qi-stroom in het lichaam kan hierdoor worden beïnvloed en blokkades kunnen worden opgeheven. De bekendheid in Europa is vooral ontstaan door de goede resultaten op het gebied van pijnbestrijding. De WHO (World Health Organisation) heeft een lijst van aandoeningen samen gesteld die voor behandeling met acupunctuur in aanmerking komen.

Tuina

Tuina betekent letterlijk: druk en wrijf. Zoals deze vertaling al impliceert, gaat het hier om een massagevorm. Net als bij acupunctuur spelen de meridianen een belangrijke rol bij een tuina-massage. Blokkades kunnen worden opgeheven en de Qi-stroom kan worden hersteld. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere massagetechnieken zoals drukken, wrijven, kneden, draaien en kloppen.

Kruidengeneeskunde

Eén van de belangrijkste pijlers in de TCG is de kruidengeneeskunde. De balans in het lichaam kan worden hersteld door een kruidenformule die precies op de cliënt is afgestemd. De Chinese kruidengeneeskunde heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig therapeutisch systeem. Een groot deel van de kracht ligt in de sterke preventieve werking die van deze behandelmethode uit gaat, al wordt in China ook 70% van alle aandoeningen met kruidengeneesmiddelen behandeld. Grote potten kruiden koken is niet meer nodig, de meeste kruiden zijn in preparaten verkrijgbaar.

Chinese voedingsleer

De Chinese voedingsleer is in principe niet veel anders dan de kruidengeneeskunde. In feite worden geneeskruiden beschouwd als geconcentreerde voedingsmiddelen. Desondanks neemt de voedingsleer een erg belangrijke plaats in binnen de TCG en is het eten volgens deze leer vooral belangrijk om ziekten en lichamelijke ongemakken te voorkomen.

Tai Ji Quan en Qi Gong

Zowel Tai Ji Quan als Qi Gong zijn gebaseerd op beweging. Tai Ji Quan is een bewegingskunst waarin het strekken en draaien van het lichaam onderdeel is van een reeks bewegingspatronen. Het doel is om de lichamelijke, mentale en spirituele zorg voor het lichaam te verbeteren.

Qi Gong is een ademhalings- en bewegingsleer die de basis vormt van zowel oosterse gevechtskunsten als meditatietechnieken. Het versterkt de werking van de organen en heeft een positieve uitwerking op de Qi-stroom.
© 2011 - 2024 Renate83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: acupunctuurStoppen met roken: acupunctuurAcupunctuur wordt reeds lange tijd toegepast, met name in de behandeling van pijn, verlammingen, obesitas en psychologis…
Energie volgens de traditionele Chinese geneeskundeEnergie volgens de traditionele Chinese geneeskundeIn de Chinese geneeskunde staan alle organen in betrekking tot elkaar. Er wordt uitgegaan van correspondenties (verbande…
Acupunctuur als oplossing voor je slaapprobleemAcupunctuur als oplossing voor je slaapprobleemAcupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde waarbij naalden op bepaalde punten…
Snel afvallen volgens Chinese geneeswijzenSnel afvallen volgens Chinese geneeswijzenFutloosheid, moeheid, niet goed in je vel zitten... Dit zijn allemaal zaken die met overgewicht te maken kunnen hebben.…

Voedingsadvies bij candida (een schimmelinfectie)Voedingsadvies bij candida (een schimmelinfectie)Gisten zijn een normaal onderdeel van je darmflora. Indien je darmflora ontregeld raakt kan schimmel zich ongeremd gaan…
Transformational Breathing: Veranderen door te ademenAdemen doe je vanzelf. Veranderen daarentegen is minder gemakkelijk. Transformational Breathing is een combinatie van ie…
Bronnen en referenties
  • http://www.longshentian.nl/
  • http://www.innerned.org/
  • http://www.zhong.nl
Renate83 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.