Transformational Breathing: Veranderen door te ademen

Ademen doe je vanzelf. Veranderen daarentegen is minder gemakkelijk. Transformational Breathing is een combinatie van iets wat makkelijk is (ademen) met iets wat moeilijk lijkt (veranderen). Het verbonden ademen zorgt voor integratie en transformatie van gedachten, emoties en overtuigingen. Transformatie naar wie je werkelijk bent, helemaal in harmonie en verbinding met jezelf en je omgeving.

Grondlegster Dr. Judith Kravitz

De grondlegster van Transformational Breathing, Judith Kravitz, doctor in de metafysica, kwam voor het eerst in aanraking met bewuste ademhaling in het midden van de jaren '70 via het ademproces dat wordt gebruikt bij Rebirthing. Judith Kravitz ontwikkelde daarna Transformational Breathing na uitgebreide training en ervaring in het lesgeven van yoga, rebirthing en veel andere modaliteiten.

Ze vond haar inspiratie om ermee aan de slag te gaan in een persoonlijke ervaring met zelf-heling. Met behulp van principes en vaardigheden die zij via ademwerk had verzameld, wist zij zichzelf te helen van een tumor in haar keel. De laatste 25 jaar heeft Judith het Transformational Breath Process steeds meer uitgebreid.

Judith reist al jaren de hele wereld over om dit verbazingwekkende proces te delen. Ze trainde meer dan 3000 facilitators/coaches en heeft persoonlijk meer dan 100.000 mensen begeleid, inclusief vele beroemdheden, in groepen of individuele sessies.

Transformational Breathing

Transformational Breathing (TB) maakt gebruik van een specifiek adempatroon dat weggedrukte trauma's opruimt, het fysieke revitaliseert en emotionele en mentale trauma’s op celniveau transformeert. De adem laat stress, onderdrukte of onverwerkte emoties, negatieve gedachten of overtuigingen en trauma’s uit het verleden uit je onderbewuste omhoogkomen en als je er dan “doorheen” ademt, lost de herinnering aan die gedachte, emotie, of dat idee eenvoudig uit je celgeheugen op. Vervolgens wordt hier dan heel bewust het zaadje van de gewenste positieve intentie geplant, zodat je die intentie nu en continu als waarheid aan gaat nemen. Dit zorgt voor acceptatie, integratie en transformatie van al je belemmeringen en klachten en brengt je naar je kernkwaliteiten en naar eenheid. Zo sta je meer ontspannen, blij en in je kracht in het leven.

In TB zijn drie niveaus te onderscheiden.
Het eerste, lichamelijke niveau heeft te maken met openen en opschonen van beperkte ademhalingspatronen en leert je om meer effectiever en gemakkelijker te ademen.

Het tweede niveau van TB verzorgt de opschoning van belangrijke redenen van de beperkingen in je ademhaling. Dit mentaal-emotionele niveau werkt effectief op heling van trauma’s en negativiteit in je onderbewuste. Bij het steeds opener door de ervaringen heen te ademen, worden de gedachten en gevoelens geïntegreerd en veranderen ze permanent naar het niveau van rust, vrede en liefde. Het opschonen van het onderbewuste heeft tot gevolg dat belangrijke gebieden van disfunctioneren (zoals het geboortetrauma en trauma's van vroeger kindgedrag, onbewuste doodsneigingen, ouderlijk en autoritaire gewoontes, patronen van zelfsabotage plus alle andere negativiteit in het onderbewuste) behandeld en geheeld worden.

Vanuit het derde, spirituele niveau kom je steeds dieper in aanraking met je ware kern. Je komt steeds dichter bij wie je werkelijk bent. Dit niveau van TB maakt het mogelijk ons bewust te verbinden met ons hogere zelf. Velen komen in een diep meditatieve staat en ontvangen begeleiding en inzichten over/voor hun leven.

Werken met TB

Een individuele ademsessie is een door een ademcoach begeleide sessie en een uitgebreid gesprek om tot een intentie te komen voor de ademsessie. Je ademt in totaal ongeveer een uur, waarin je de eerste 3 kwartier helemaal voluit gaat ademen. Je ademt de zogeheten verbonden ademhaling waarbij de inademing langer is dan de uitademing en er geen pauzes zijn tussen de in- en uitademhaling. De ademhaling dient vol te zijn en vanuit de buik te beginnen. De ademcoach maakt gebruik van effectieve zachte druk, geluidsvibratie en simpele kern-affirmaties, zodat je het volledig verbonden ademhalingspatroon kunt bereiken en in stand kunt houden. Aan het eind van de sessie is er een kwartier totale ontspanning, waarin je de verbinding met Spirit kan ervaren.

Je kunt na 3 tot 10 door een ademcoach begeleide sessies Transformational Breathing in zelfsessies gaan ervaren, sessies waarin je jezelf begeleidt. Het is ook mogelijk deel te nemen aan ademworkshops en seminarweken die regelmatig worden gegeven. Als je enthousiast bent geworden na een seminarweek kun je besluiten de opleiding tot ademcoach te volgen zodat je zelf met cliënten aan de slag kunt.
© 2011 - 2024 Iris1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ademhalingstherapie: hoe bewust leren ademhalen?De ademhalingstherapie: hoe bewust leren ademhalen?Steeds meer en meer landgenoten beseffen dat de oplossing van hun gezondheidsproblemen niet altijd in een pillendoosje i…
Goede ademhaling: een hulp bij angstGoede ademhaling: een hulp bij angstBij angst is er vrijwel altijd sprake van een snelle, oppervlakkige ademhaling. Deze wordt veroorzaakt door de angst, ma…
Leiders en leiderschapLeiders en leiderschapIedere leider heeft een eigen leiderschapsstijl. Deze stijl van leiderschap heeft een grote invloed op de motivatie van…
Help, mijn boze kind stopt met ademhalen!Er zijn kinderen die, wanneer zij hun zin niet krijgen, stoppen met ademhalen. Dit kan voor de ouders erg eng zijn, door…

Traditionele Chinese geneeskundeTraditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een volledig medisch systeem dat diagnoses stelt, ziektes kan genezen en preve…
Pijnlijke voetenPijnlijke voetenPijnlijke voeten kunnen soms duidelijk aanwijsbare oorzaken hebben, bijvoorbeeld door een schimmelinfectie of een ingegr…
Iris1 (10 artikelen)
Laatste update: 07-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.