De ademhalingstherapie: hoe bewust leren ademhalen?

De ademhalingstherapie: hoe bewust leren ademhalen? Steeds meer en meer landgenoten beseffen dat de oplossing van hun gezondheidsproblemen niet altijd in een pillendoosje is te vinden. Ze zoeken dan ook mogelijke oplossingen in de vele alternatieve geneeswijzen en gezondheidstherapieën. Een daarvan is de ademhalingstherapie of Transformational Breath, die bij ons steeds meer en meer aanhangers telt. Wat is nu precies deze ademhalingstherapie, en met welke klachten kunnen we bij deze ademhalingstherapeut terecht?

Zelfhelend vermogen van ons lichaam

Bewust ademen geeft het zelfhelend vermogen van ons lichaam een extra boost. Soultbreathing is een speciale manier van ademhalen, gebaseerd op de rebirthing techniek. Deze speciale ademhalingstechniek werd in Canada ontdekt, en kwam de voorbije jaren naar ons overgewaaid. Deze ademhalingstechniek was oorspronkelijk bedoeld om onze geboorte te kunnen herbeleven. Bij de toepassing van deze rebirthingtechniek, werd de patiënt aanvankelijk onder water behandeld. Op die manier wilde men zoveel mogelijk het gevoel van de baby in het vruchtwater benaderen. Baby's gaan immers op een speciale ademen, om zo van hun eerste angsten te ontstressen.

Leren ademen via onze buik

Later werd deze ademhalingstechniek aangepast, en verder ontwikkeld. Deze aangepaste ademhalingstechniek wordt nu uiteraard niet meer onder water, maar op het droge uitgevoerd. Het gaat hier dan om de holotrope ademhaling. Tijdens deze ademhalingstherapie wordt de ononderbroken in- en uitademingscyclus gebruikt, waarbij we opnieuw via onze buik leren ademen. Deze ademhalingstechniek werd reeds bij de indianen toegepast om te ontstressen. Niet zo verwonderlijk, want zowat alle oervolkeren van alle culturen, pasten deze ademhalingstechniek toe. Logisch, want het is uiteindelijk een van de naturlijkste manieren om te ontstrressen.

Meer energie om te kunnen ademen

In allerlei stress- situaties gaan we in vele gevallen beperkt ademhalen. Dat doen we door bijvoorbeeld uitsluitend vanuit onze borstkas te ademen, waardoor we ons middenrif onvoldoende gebruiken. Om aan deze problemen te verhelpen, moeten in eerste instantie onze nek- en rugspieren bijspringen om onze ademhaling te verzekeren. Dat vraagt van ons lichaam uiteraard veel meer energie dan nodig. Spierspanningen en soms hevige hoofdpijn zijn hiervan de gevolgen.

Opnieuw ademen zoals het hoort

Met deze ademhalingstherapie leren we dus terug bewust te ademen op de manier zoals het hoort, namelijk via onze buik. Deze buikademhaling activeert niet enkel de rustfunctie van ons lichaam. Het gebruik van ons middenrif bij onze ademhaling, bevordert op zijn beurt de goede werking van zowel onze boven- als onderliggende organen, en van onze spieren en spierweefsels. Dat zorgt voor een betere doorbloeding en afvoer van onze afvalstoffen. Door terug bewust te ademen, voorzien we ons lichaam van extra zuurstof, waardoor we over extra energie kunnen beschikken. Daar profiteren niet alleen onze organen van, maar dus zeker ook onze lichamelijke én psychische conditie. Op die manier wordt het zelfhelend vermogen van ons lichaam extra geactiveerd.

Bevrijding van onverwerkte emoties

Deze ademhalingstherapie wil ons bevrijden van allerlei onverwerkte emoties uit ons verleden. Het wordt dan ook niet voor niets 'Transformational Breath' genoemd. Deze therapie stelt ons in staat het negativisme, dat we allemaal in meer of mindere mate met ons meedragen als gevolg van onderdrukte emoties, eindelijk los te laten. Deze onverwerkte emoties zorgen in ons lichaam voor zowel lichamelijke als geestelijke blokkades. Door bewust te leren ademen, brengen we deze onverwerkte emoties eindelijk terug naar de oppervlakte. Op die manier kunnen we deze emoties eindelijk verwerken, waardoor onze blokkades ook ongedaan worden gemaakt.

Stress en faalangst

Transformational Breath is in de eerste plaats geschikt voor diegenen die nood hebben aan extra zuurstof. Verder bleek deze therapie ook erg doeltreffend bij de behandeling van stress en faalangst en bij allerlei leer- en concentratiestoornissen, ook bij kinderen. Het aantal bezoeken aan de ademhalingstherapeut hangt uiteindelijk af van de aard en de ernst van de aandoening waarvoor we een oplossing zoeken. Heel wat patiënten bezoeken achteraf regelmatig de ademhalingstherapeut voor een onderhoudsbeurt. Eens men deze ademhalingstechniek onder de knie heeft kan men zélf aan de slag. Om deze techniek volledig te beheersen, zijn zo'n achttal bezoeken aan de ademhalingstherapeut nodig.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ademhaling en ademhalingstherapieAdemhaling en ademhalingstherapieJa, we leven in een adembenemend tijdperk. Een tijdperk dat ons steeds meer zorgen baart. In een wereld die sneller, gec…
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…
Bewust of onbewust ademhalenBewust of onbewust ademhalenEen mens kan een tijdje zonder drank en voedsel maar niet zo lang zonder adem. Ademhaling is belangrijk om ons bloed via…
Transformational Breathing: Veranderen door te ademenAdemen doe je vanzelf. Veranderen daarentegen is minder gemakkelijk. Transformational Breathing is een combinatie van ie…

Ons leven terug in evenwicht: Polyenergetische therapieOns leven terug in evenwicht: Polyenergetische therapieVoorkomen is beter dan genezen. Steeds meer landgenoten komen daarbij tot het besef dat preventie erg belangrijk is, en…
Hoe werkt de magneetveldtherapie?Hoe werkt de magneetveldtherapie?Steeds meer en meer landgenoten hebben aandacht voor de natuur en voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Het gevolg hierv…
Reactie

Andre, 29-05-2013
Hoi,
Ik heb al enkele maanden last met ademhalen. Me hartritme klopt voor geen meter. Soms lijkt het alsof ik gek ben maar ik denk gewoon nog helder. Ik heb geen goed ritme voor me hart en kan ook moeilijk ademhalen. Me helle lichaam trilt ervan vooral in me rug hoor ik me hart kloppen en in de onderkant van me rug. Door ademhalen is me hartritme helemaal verstoort. Ik heb geen idee hoe het komt ik heb angstaanvallen terwijl ik totaal niet bang ben.
Ik weet niet meer wat ik moet doen help me aub! In ieder geval bedankt voor de moeite!
Groetjes Andre Reactie infoteur, 29-05-2013
Beste André,

Ik kan je maar één goede raad geven: onmiddellijk je huisdokter of een gespecialiseerd arts raadplegen.
Veel beterschap gewenst,
Francois

Frantan (185 artikelen)
Laatste update: 04-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.