De ademhalingstherapie: hoe bewust leren ademhalen?
Steeds meer en meer landgenoten beseffen dat de oplossing van hun gezondheidsproblemen niet altijd in een pillendoosje is te vinden. Ze zoeken dan ook mogelijke oplossingen in de vele alternatieve geneeswijzen en gezondheidstherapieën. Een daarvan is de ademhalingstherapie of Transformational Breath, die bij ons steeds meer en meer aanhangers telt. Wat is nu precies deze ademhalingstherapie, en met welke klachten kunnen we bij deze ademhalingstherapeut terecht?
Zelfhelend vermogen van ons lichaam
Bewust ademen geeft het zelfhelend vermogen van ons lichaam een extra boost. Soultbreathing is een speciale manier van ademhalen, gebaseerd op de rebirthing techniek. Deze speciale ademhalingstechniek werd in Canada ontdekt, en kwam de voorbije jaren naar ons overgewaaid. Deze ademhalingstechniek was oorspronkelijk bedoeld om onze geboorte te kunnen herbeleven. Bij de toepassing van deze rebirthingtechniek, werd de patiënt aanvankelijk onder water behandeld. Op die manier wilde men zoveel mogelijk het gevoel van de baby in het vruchtwater benaderen. Baby's gaan immers op een speciale ademen, om zo van hun eerste angsten te ontstressen.
Leren ademen via onze buik
Later werd deze ademhalingstechniek aangepast, en verder ontwikkeld. Deze aangepaste ademhalingstechniek wordt nu uiteraard niet meer onder water, maar op het droge uitgevoerd. Het gaat hier dan om de holotrope ademhaling. Tijdens deze ademhalingstherapie wordt de ononderbroken in- en uitademingscyclus gebruikt, waarbij we opnieuw via onze buik leren ademen. Deze ademhalingstechniek werd reeds bij de indianen toegepast om te ontstressen. Niet zo verwonderlijk, want zowat alle oervolkeren van alle culturen, pasten deze ademhalingstechniek toe. Logisch, want het is uiteindelijk een van de naturlijkste manieren om te ontstrressen.
Meer energie om te kunnen ademen
In allerlei stress- situaties gaan we in vele gevallen beperkt ademhalen. Dat doen we door bijvoorbeeld uitsluitend vanuit onze borstkas te ademen, waardoor we ons middenrif onvoldoende gebruiken. Om aan deze problemen te verhelpen, moeten in eerste instantie onze nek- en rugspieren bijspringen om onze ademhaling te verzekeren. Dat vraagt van ons lichaam uiteraard veel meer energie dan nodig. Spierspanningen en soms hevige hoofdpijn zijn hiervan de gevolgen.
Opnieuw ademen zoals het hoort
Met deze ademhalingstherapie leren we dus terug bewust te ademen op de manier zoals het hoort, namelijk via onze buik. Deze buikademhaling activeert niet enkel de rustfunctie van ons lichaam. Het gebruik van ons middenrif bij onze ademhaling, bevordert op zijn beurt de goede werking van zowel onze boven- als onderliggende organen, en van onze spieren en spierweefsels. Dat zorgt voor een betere doorbloeding en afvoer van onze afvalstoffen. Door terug bewust te ademen, voorzien we ons lichaam van extra zuurstof, waardoor we over extra energie kunnen beschikken. Daar profiteren niet alleen onze organen van, maar dus zeker ook onze lichamelijke én psychische conditie. Op die manier wordt het zelfhelend vermogen van ons lichaam extra geactiveerd.
Bevrijding van onverwerkte emoties
Deze ademhalingstherapie wil ons bevrijden van allerlei onverwerkte emoties uit ons verleden. Het wordt dan ook niet voor niets 'Transformational Breath' genoemd. Deze therapie stelt ons in staat het negativisme, dat we allemaal in meer of mindere mate met ons meedragen als gevolg van onderdrukte emoties, eindelijk los te laten. Deze onverwerkte emoties zorgen in ons lichaam voor zowel lichamelijke als geestelijke blokkades. Door bewust te leren ademen, brengen we deze onverwerkte emoties eindelijk terug naar de oppervlakte. Op die manier kunnen we deze emoties eindelijk verwerken, waardoor onze blokkades ook ongedaan worden gemaakt.
Stress en faalangst
Transformational Breath is in de eerste plaats geschikt voor diegenen die nood hebben aan extra zuurstof. Verder bleek deze therapie ook erg doeltreffend bij de behandeling van stress en faalangst en bij allerlei leer- en concentratiestoornissen, ook bij kinderen. Het aantal bezoeken aan de ademhalingstherapeut hangt uiteindelijk af van de aard en de ernst van de aandoening waarvoor we een oplossing zoeken. Heel wat patiënten bezoeken achteraf regelmatig de ademhalingstherapeut voor een onderhoudsbeurt. Eens men deze ademhalingstechniek onder de knie heeft kan men zélf aan de slag. Om deze techniek volledig te beheersen, zijn zo'n achttal bezoeken aan de ademhalingstherapeut nodig.