Schildklierproblemen: oplossingen en tips

Schildklierproblemen: oplossingen en tips Een ontregelde schildklier kan tot hele vervelende problemen leiden. De schildklier speelt via de hormoonhuishouding een belangrijke rol in het gehele lichaam. Er zijn allerlei verstoringen in het lichaam mogelijk. Toch wordt helaas de schildklier niet altijd als schuldige herkend. Soms is een schildklieroperatie noodzakelijk. Schildklier, een te trage schildklierwerking of te snelle werking, wat te doen?

Plaats van de schildklier in het lichaam

De schildklier is gelegen in de hals tussen het strottenhoofd en het borstbeen. Dit vlindervormige orgaan heeft twee ovale kwabben, aan weerszijden van de luchtpijp. Aan de achterkant van de schildklier liggen nog vier kleine bijschildklieren, die de hoeveelheid calcium in het lichaam in de gaten houdt. Afgezien van ligging en naam hebben de bijschildklieren geen functionele relatie met de schildklier. De schildklier staat onder controle van de hypofyse.

Rol van de schildklier

De schildklier drukt via zijn hormoonproductie een zeer belangrijk stempel op het hele lichaam. Denkt u daarbij aan de lichaamstemperatuur, het energieverbruik, het hartritme en de bloeddruk, het zenuwstelsel, geestelijk welzijn, het spijsverteringskanaal, libido, menstruatiecyclus, de groei, de genitaliën, de dikte en elasticiteit van de huid, de haren, de nagels en zo verder. Dat betekent ook dat het nauw luistert hoeveel hormoon door de schildklier wordt aangemaakt.

Schildklierproblemen

En daar gaat het regelmatig fout. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben te maken met een schildklier, die niet geheel juist is afgestemd. Hierdoor wordt of te veel of te weinig hormoon thyroxine aan het lichaam afgescheiden. Het gevolg is een te snel werkende schildklier, dan wel een te trage werkende schildklier.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek naar de hoeveelheid thyroxine T4 in het lichaam moet uitwijzen of er problemen met de hormoonproductie zijn. Een T4 waarde tussen 60 – 140 nmol/l wordt de Schildklierstichting Nederland als normaal beschouwd. In FT4 waarden tussen de 8 – 26 pmol/l. Is de T4 waarde lager dan heeft u te maken met een te trage schildklier, ofwel hypothyreoïdie. Bij overproductie is er sprake van een te snelle werking van de schildklier, ofwel hyperthyreoïdie. Geeft de T4 waarde onvoldoende uitsluitsel, maar is er toch een vermoeden van problemen met de schildklier, dan zal nader onderzoek worden gedaan.

Hyperthyreoïdie, een te snel werkende schildklier

Bij Hyperthyreoïdie, te snelle werking, zien we vaak als kenmerken:
 • Gewichtsverlies, ondanks een zeer goede eetlust. Velen willen graag afvallen, maar in dit geval gebeurt het ondank goed en voldoende te eten. De afname in gewicht kan onverwacht snel gaan.
 • Een snelle hartslag en of hartkloppingen. Niet door angst of overmatige inspanning, maar plotseling. Deze vervelende hartkloppingen kunnen een tijdje duren.
 • Warmte-intolerantie.
 • Zweten, opvliegers, rode wangen en vlagen van extreme warmte.
 • Ontregelde menstruele cyclus en verandering in de menstruatiecyclus. Er komen meer hormonen vrij, waardoor de menstruatie kan uitblijven. U kunt ook ineens slechts een dag in de twee maanden ongesteld worden.
 • Verminderd libido en andere seksuele problemen.
 • Constant gejaagd gevoel en nervositeit.
 • Gezwollen ogen;
 • Vermoeidheid.
 • Spier problemen.
 • Vochtige en dunnere huid.
 • Diarree. Een enkele keer diarree maakt iedereen wel mee. In dit geval langdurige diarree optreden. Dat is niet alleen onprettig maar ook niet goed. U kunt uitdrogen en verliest belangrijke bouwstoffen voor het lichaam.

Hypothyreoïdie, een te traag werkende schildklier

Bij Hypothyreoïdie, een te trage werking van de schildklier, zien dat het lichaam een neiging heeft allerlei functies te vertragen, met als mogelijk gevolg:
 • Depressief zijn. Inderdaad, van een te traag werkende schildklier kunt u ook depressief of somber worden.
 • Gewichtstoename. Omdat de spijsvertering wat ontregeld is komt u sneller aan dan normaal. Plotseling kunt u meerdere kilo's aankomen zonder daar voor een duidelijke reden te hebben. Denk ook dan aan uw schildklier.
 • Verminderde eetlust.
 • Een langzame hartslag hebben.
 • Kouwelijkheid.
 • Passiviteit en vermoeidheid.
 • Stembandproblemen door ontstekingen, knobbels, poliepen.
 • Obstipatie.
 • Verminderd libido en andere seksuele problemen.
 • Een droge huid. Uw huid kan droog worden en ernstig gaan schilferen.
 • Vocht vasthouden. Denk aan dikke handen en voeten.
 • Concentratieproblemen en vergeetachtigheid.
 • Spier problemen en gewrichtspijn doordat een te traag werkende schildklier kan leiden tot ontstekingen.
 • Onvruchtbaarheid.
 • Haaruitval, problemen met de huid en nagels.

Werking van de schildklier

Dat de schildklier onjuist werkt kan meerdere oorzaken hebben. Zo kunnen er problemen zijn met het immuunsysteem of is de schildklier zelf ontstoken. Zo is de ziekte van Hashimoto een chronische ontsteking van de schildklier, waarbij de schildklier te langzaam werkt en vaak gepaard gaat met een vergrote schildklier. Of de ziekte van Graves-Basedow, waarbij sprake kan zijn van afwijkingen van de schildklier. Bovendien hebben personen met een te snel werkende schildklier een grotere kans te overlijden aan hartfalen in verband met de overbelasting van het hart.

Oplossingen en tips

Een tekort aan jodium kan de oorzaak zijn van een te trage werking van de schildklier. De schildklier heeft jodium nodig voor de productie van het hormoon thyroxine, dat de snelheid van de stofwisseling controleert. Van belang is wel te weten of de schildklier in staat is om voldoende jodium op te nemen. Jodium vinden we terug in zeewier en kelp, vis, kabeljauw, gerookte haring, soja, schaaldieren, prinsessen boontjes, kool soorten, zuivelproducten, eieren, vlees en brood producten. Soms wordt door een arts ook gekozen voor de toediening van radioactief jodium.

Operatief ingrijpen

Operatief ingrijpen is soms geboden, bijvoorbeeld wanneer de klier is aangetast door een gezwel. Daarbij wordt een deel, en soms de gehele schildklier operatief verwijderd. Deze operatie van de schildklier heet de totale strumectomie. Bekende voorbeelden van een schildklieroperatie zijn:

1. De subtotale strumectomie

De subtotale strumectomie houdt in dat een groot deel van beide helften van de schildklier wordt verwijderd. Dit gebeurt als de schildklier te groot is of veel te snel werkt. Voor een operatief ingrijpen wordt gekozen wanneer een behandeling met medicijnen niet of onvoldoende werkt.

2. De totale strumectomie

Voor een totale strumectomie wordt gekozen bij een bepaalde vorm van schildklierkanker. De totale schildklier, allebei de helften, wordt in dat geval verwijderd.

3. De totale hemistrumectomie

De totale hemistrumectomie wordt ook wel lobectomie genoemd. De totale hemistrumectomie wordt uitgevoerd als een knobbel of meerdere knobbeltjes zijn gevonden, die mogelijk kwaadaardig zijn. De helft van de schildklier waar de knobbeltjes zitten wordt in het geheel weggehaald. De knobbeltjes worden vervolgens onderzocht of ze goedaardig dan wel kwaadaardig zijn.

Thyrax in andere verpakking: een doordrukstrip in plaats van een potje

Gebruikers van Thyrax kunnen merken dat het medicijn Thyrax anders uitpakt dan ze gewend zijn. Het geval wil dat de verpakking is veranderd (doordrukstrip in plaats van een potje), terwijl de samenstelling van de tabletten onveranderd is. Door de verpakking in een doordrukstrip blijven de tabletten beter bewaard (minder blootgesteld aan vocht en zuurstof) en kunnen daardoor voor het gevoel een hogere dosis hebben dan u gewend was. Dit kan tot allerlei klachten leiden. Omdat het medicijn niet is veranderd, doet u er goed aan om als u extra klachten hebt, de dosering opnieuw door een arts te laten bepalen. De verpakking zal naar verwachting namelijk niet worden aangepast.

Arts, wat kan die doen?

Raadpleegt u, ook bij vage klachten, uw arts. Deze kan bij schildklier stoornissen ook medicijnen aan u voorschrijven, zoals Strumazo bij een te snelle werking van de schildklier, en Thyrax bij een te trage werking. Die kunnen u goed helpen, en u van vele nare problemen afhelpen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oververmoeidheid: Trage of overactieve schildklierEen verkeerd werkende schildklier kan nare klachten zoals extreme vermoeidheid opleveren. Een te traag werkende schildkl…
Schildklierhormoon: behandeling trage schildklier met ThyraxSchildklierhormoon: behandeling trage schildklier met ThyraxEen tekort aan schildklierhormoon kan uitstekend behandeld worden met medicijnen. Je krijgt dan tabletten met schildklie…
Schildklierklachten door stress: symptomen en behandelingSchildklierklachten door stress: symptomen en behandelingSchildklierklachten komen in ons land veel voor. Het kan leiden tot allerlei klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid,…
Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort?Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort?Een traag of niet werkende schildklier kan grote consequenties voor iemands leven hebben. Het kan zelfs levensbedreigend…

Chakra's en stenenJe kunt edelstenen en mineralen voor verschilende dingen gebruiken. Om bijvoorbeeld van je hoofdpijn af te komen of stre…
Homeopathie: Geneesmiddelen A t/m ZHomeopathie maakt gebruik van de rijkdom die de natuur aan geneeskrachtige elementen biedt. Elementen zoals mineralen, g…
Reacties

Jeannette, 24-11-2020
Kan het gebruik van bio-identieke hormonen (hormoonsuppletie van oestrogeen en progesteron) een vreemde uitslag geven van de TSH en de T4? Ik heb lab uitslagen die aangeven dat het schildklier systeem te snel werkt. Maar heb alle verschijnselen van hypothyreoide waaronder veel in gewicht aankomen en enorm spier en gewrichtspijn enz. Heb in 1994 een subtotale strumectomie ondergaan, en sinds die tijd 175 mcg euthyrox. Gebruik al jaren bio- identieke hormonen, waarbij de TSH vanaf het begin van het gebruik al heel laag was. Dit is normaal bij gebruik van hormoonsuppletie volgens de arts. Maar nu geven de labwaarden van de T4 hoge waarden aan, terwijl ik zoals ik hierboven vermeldde alle verschijnselen heb van hypothyreoide. Wie is hiermee bekend of heeft dit eerder gehoord?

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 29-11-2020
Beste Jeannette,
Dat is inderdaad opvallend, vraag je arts hiernaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joke, 17-08-2016
Goede middag. Ik heb de volgende vraag, ik heb een te traag werkende schildklier met verschijnselen van een te snelle. Ik slik 75mcg levothyrax, ik ben slank, heb het vaak koud, soms last van krampen in mijn benen maar heb de laatste tijd veel last van diarree en dit is het vervelendste. Mijn bloedwaarden zijn goed. Kan de diarree een bijwerking van de levothyrax zijn en wat kan ik er aan doen? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Joke,
Als de dosis van levothyrax te hoog is, kan dit diarree tot gevolg hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabrina, 24-07-2016
Hoi
Ik heb sinds een jaar of 2 klachten die horen bij een te snel werkende schildklier.
Pijnlijke spieren, snelle hartslag, kan warmte niet goed verdragen, kom niet aan maar heb altijd honger, nerveus gevoel. Deze klachten heb ik echter niet altijd. Soms heb ik er minder last van. Heb al een paar keer bloed laten prikken hiervoor, maar telkens wordt mij verteld dat mijn schildklier goed is. Toch heb ik het gevoel dat het niet in orde is, ook omdat mijn moeder een te snel werkende schildklier heeft. Mijn vraag is dus: kan het zijn dat het mijn schildklier is ondanks dat mijn bloedwaarden goed zijn? Reactie infoteur, 04-07-2020
Hoi Sabrina,
Als u klachten hebt over uw schildklier is dat te zien aan uw bloedwaarden, maar de arts houdt altijd een bepaalde marge aan. Het kan zijn dat uw bloedwaarden op de grens zitten, nog binnen de marge vallen, maar voor u toch verkeerd aanvoelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Margriet, 23-03-2016
Hallo vraagje als je geen antistoffen aanmaakt tegen de schildklier kan je dan evengoed Hashimoto hebben, heb ik wel gehad maar nu niet meer kan dit komen door b12 injecties 2 per week?

Vriendelijk groet Margriet Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Margriet,
Een tekort aan vitamine b12 kan meerdere oorzaken hebben, maar bij personen met auto-immuun schildklieraandoeningen komt een vitamine B12-tekort wel vaak voor.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vera, 07-11-2015
Ik ben er sinds begin dit jaar achter dat ik een schildklierafwijking heb. Ik heb jarenlang vage, dan wel heftige klachten gehad op alle gebieden en alle plekken in mijn lichaam. Ik was altijd ziek en heb sinds mijn 3e een probleem met eten. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik heb een poosje van de internist gelopen en ben regelmatig geprikt om de goede dosering Thyrax te ontdekken. Nu neem ik 0,075 mg per dag. Dat zijn drie pillen, die ik de rest van mijn leven moet slikken. Dit omdat ik niet een oplosbare reden heb voor mijn schildklierafwijking; mijn lichaam maakt sterke antistoffen aan tegen mijn schildklier. Mijn lichaam stoot de schildklier af. Nu ik aan de medicijnen ben voel ik mij wel al veel beter, maar langzaam lijkt mijn lichaam nu weer op zijn kop te gaan staan. Ik krijg weer vervelende klachten en maak mij zorgen over van alles en nog wat. Momenteel vooral over rare pijnen in mijn hoofd en het zomaar uitvallen van gewrichten (het maakt daarbij niet uit welke, alleen de kootjes in mijn tenen en ellebogen doen niet raar). Ook ben ik weer veel verkouden.

Nu heb ik dit artikel gelezen en op 2 punten na klopt de symptomenlijst precies met mij. Gewichtsverlies en vocht vasthouden hoort er voor mij niet bij. Sterker nog, ik kan niet aankomen. Dit zou ik wel graag willen. Het puntje onvruchtbaarheid is nog onbekend. Ik weet niet waarom, maar sinds een jaar of twee is dit iets dat mij heel erg bezig houdt. Nu ik hier lees dat dit het geval zou kunnen zijn is het net alsof ik het altijd heb geweten. Kun je dit laten testen? Hoe gaat dit in zijn werk? Kan dit voor de verzekering ook op het schildklierprobleem gegooid worden of wordt dit een duur proces voor me?

Verder lees ik hier dat er sprake kan zijn van stembandproblemen. Hier schrik ik van. Ik doe momenteel een opleiding in muziek en ik zing al zolang ik mij kan herinneren. Het valt mij de laatste tijd (sinds een jaar of 2) op dat dit vaak mis gaat. Mijn keel en stem doen zeer na het zingen en ik moet altijd veel hoesten. Mijn zangdocent denkt dat het komt omdat ik de technieken niet goed doe, maar ik kan mezelf niet op fouten betrappen. Kan het zijn dat er knobbels op mijn stembanden zitten? Waar moet ik dat laten controleren? Moet ik mij als zangeres meer zorgen maken over mijn stembanden? Ik zou het verschrikkelijk vinden om mijn grootste hobby op te geven. Ik denk niet dat ik dat zou kunnen.

Verder wil ik graag weten wat ik kan doen om mijn energie wat op te krikken. Ik ben al bek af als ik thuis de trap op loop. Ik heb een poosje gefitnest en me gericht op de conditie, maar niets lijkt te werken. Ik fitness nu twee jaar maar ik zie nog geen resultaat. Ik probeer nu ook vitaminepillen, maar tot nu toe merk ik nog geen verschil.

Heel verhaal. Haha. Ik hoop snel wat van jullie te horen.
Vera IJ Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Vera,
Ook hier zijn weer aparte specialisten voor. Een gynaecoloog kan uw vruchtbaarheid onderzoeken. Een keel-neus-oorarts (KNO-arts) kan uw stembanden onderzoeken. Uw energieniveau is ook van vele factoren afhankelijk, daarbij kan de huisarts u verder helpen en hierbij kan een afwijking van de schildklier een belangrijke rol spelen. Wellicht is het, gegeven uw klachten, een goede start om eerst een de dosering Thyrax opnieuw te laten bekijken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ankie, 21-05-2015
Ik heb last van mijn schildklier. Dinsdag heb ik een afspraak met de huisarts, omdat mijn schildklier te traag werkt, hoog cholesterol, lage bloeddruk. Ik lijd al anderhalf jaar aan vermoeidheid, slaperig overdag, vermoeide benen, spierpijn en slaapproblemen. Gelukkig slaap ik de laatste weken iets beter. Onderzoek naar apneu gehad, ik heb een lichte vorm van apneu.
De laatste paar maanden heb ik last van droge huid, psoriasis tussen mijn billen. Oogleden schraal, rood en lubberig. Rondom mijn neus en kin rode plekken. Wat ik er ook op smeer, niets helpt. Laatste paar maanden pijnlijke voeten, spieren onder de voeten verstijven en ook mijn benen, na even te hebben bewogen trekt het weg. Ik heb artrose in mijn rug. Nu lijkt het of het ook in mijn voeten zit en mijn handen, tintelende pink en slaapgevoel in mijn vinger en deel van de hand. Al met al veel klachten, al zoekende op internet maak ik nu de combinatie slechte functie van de schildklier wel gemaakt. Ook ik ben binnen een jaar aangekomen ook door het stoppen met roken, maar ik ben geen veel eter en een beetje snoep op de dag, 4 koekjes moet kunnen. Ik wandel 3 x per dag met de hond, beweeg dus actief 2,5 u. Graag wil ik horen of voor mij het slikken van pillen een goede optie is. Helpt het echt? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Ankie,
De arts zal waarschijnlijk een bloedonderzoek doen om te zien wat u precies scheelt en welke medicijnen en welke dosering u het beste kunnen helpen. Dat zult u even moeten afwachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joyce, 30-04-2015
2 jaar geleden ben ik bijna in een coma beland doordat mijn schildklier er mee was opgehouden ( doet ook nu niets meer). Mij is toen verteld dat ik de ziekte van Hashimoto heb. Sindsdien ong. 11 keer bloed geprikt waarvan er 7 keer een te lage TSH waarde was. De internist vertelde me meestal dat alles goed was (ik voel me tot op de dag van vandaag nog steeds niet goed). De laatste keer dat ik bloed heb laten prikken was op advies van de huisarts. TSH waarde 0.188. Vrij T4 19.0. De huisarts denkt dat ik te veel euthyrox slik.is 75 mcg. Ik begrijp niet zo goed hoe je een soort van hyper bent als je schildklier niets meer doet. Lijkt eerder dat ik nu Graves heb dan Hashimoto.? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Joyce,
De schildklier scheidt ook een hormoon af en een tekort of overvloed daarvan wordt gecompenseerd door het innemen van medicijnen. Daarbij kan u soms wat te hoog, soms wat te laag uitkomen. Bij structurele afwijkingen ten opzichte van het gewenste niveau, moet de dosis worden aangepast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ikke, 12-03-2015
Ik heb via de internist allerlei onderzoeken gehad, ook diverse bloedonderzoeken. Ze erkent dat mijn klachten allemaal op een traag werkende schildklier wijzen, alleen uit het onderzochte bloed blijkt dit niet zo te zijn. Is er iets anders wat ik nog kan doen, ik ben het zo beu, mijn haar valt uit, mijn huid schilfert heel erg, Ik ben moe, en ik ben inmiddels ruim 10 kg te zwaar, hoewel ik gezond eet en 3x per week sport. Ik word hier zo moedeloos van. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Ikke,
Vergelijkbare klachten als bij een te traag werkende schildklier zien we in geval van een B12-tekort. Hetzij door verkeerd eten (te weinig melkproducten, vlees, vis, eieren), hetzij door een opname tekort in het lichaam ( Ziekte van Addison-Biermer).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michelle, 24-02-2015
Sinds ong 3 jaar heb ik last van duizelingen, haaruitval, slechte huid met pukkeltjes, vergeetachtigheid en slechte concentratie.
Ik kan me periodes in mijn leven herinneren waarbij ik super veel energie had. Maar de laatste tijd neemt dat steeds meer af.
Sinds vorige week heb ik last van mijn maag, hiervoor heb ik anti biotica gekregen en dit werkte meteen voor mijn maagklachten maar ik voelde me ook de eerste 2 dagen veel energieker. Helaas was dat van korte duur.

Het is niet zo dat ik op mijn bed lig, ik werk sinds kort fulltime en volg een master studie. De duizelingen, vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen zijn sinds ik drukker ben ook erger geworden.

Ik merk dat deze klachten mij op heel veel vlakken erg belemmeren, vrienden begrijpen niet waarom ik zo vaak af bel of dingen vergeet, ik heb geen energie om na mijn werk te sporten en ik erger me zelf ook echt aan mijn eigen lamlendigheid.

Naar mijn idee lijken mijn klachten heel erg op een burn out of dergelijks echter begin ik daar steeds meer aan te twijfelen. Mijn huisarts dacht aan hyperventilatie, echter heb ik meer het idee dat mijn duizelingen voortkomen uit mijn ogen (dat ze te traag werken ofzo)

Heeft iemand tips? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Michelle,
U hebt een aantal klachten die niet per se met elkaar in verband hoeven te staan. Een goede manier om verder te komen in de diagnose is om te vragen om een onderzoek van het bloed.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 16-06-2014
Zo'n maand geleden begonnen mijn oogleden op te zwellen. Eerst leek het een beetje op vermoeidheid. Toen het wat erger werd, ben ik wat kamerplanten, die ik nog niet zo lang had, gaan verwijderen, omdat ik ook allergisch ben (kat, hond, grassen en pollen). Ook heb ik zo'n 15 jaar terug ook gezwollen ogen gehad, wat wel door een kamerplant kwam.
Dit keer had dit geen enkel effect. De zwelling van de oogleden werden ook wat erger. Ook onder de ogen, dus na 3 a 4 weken na zoeken etc, naar de huisarts toe gegaan. Ik zag nu ook bij mezelf dat mijn gezicht, vooral bij de ene kant van het uiteinde van de kaak wat dikker werd. Ik moest bloed laten prikken en nu blijkt daaruit dat ik een te traag werkende schildklier heb. Ook sta ik nog op een echo van het gezicht te wachten. Verder heb ik niet echt klachten die bij een trage schildklier horen, zoals obstipatie en vermoeidheid. Toch heb ik er wel een paar, denk ik. Zo heb ik moeite om mezelf aan het werk te zetten. Voorheen was ik een grote poetser en kon niet stil zitten.

Waar ik een beetje mee zit is het feit, dat ik maar zo'n korte tijd klachten heb. Ben dus bang dat het niet alleen aan de schildklier ligt. Of is het toch mogelijk om in zo'n kort tijdbestek een trage schildklier te krijgen? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Anoniem,
U kunt al langere tijd een trage schildklier hebben zonder dat echt te merken. Gezwollen ogen zien we bijvoorbeeld bij een speciale vorm, de ziekte van Graves (een te snel werkende schildklier):

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/77173-ziekte-van-hashimoto-en-graves-schildklier.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bianca Koster, 15-05-2013
Ik heb sinds 20 jaar een te trage schildklier, sinds vorig jaar oktober kreeg ik peesontstekingen in beide polsen gevuld met vocht, er is een echo gemaakt die dit bevestigd heeft, nu rest mij een vraag of dit te maken zou kunnen hebben vanwege de te trage schildklier werking, vorig jaar ging de schildklier zelfs even te snel waar naar de medicatie aangepast is, ik kreeg wel vrij snel daarna deze klachten, de huisarts heeft vorige week een injectie gegeven in de rechterpols en dit mag over drie weken herhaald worden, maar het probleem is hiermee niet verholpen, ik krijg ook weinig medewerking van de huis arts, ze weten het zelf allemaal zo goed, maar voorlopig zit ik er wel mee? Heeft iemand een dergelijke ervaring hiermee? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Bianca Koster,
1. Een te trage schildklier kan inderdaad leiden tot vochtophoping en vocht vasthouden(oedeem). Er wordt dan door de nieren minder urine afgescheiden dan normaal.
2. Een peesontsteking kan door de verminderde afvoer van afvalstoffen ook langer aanhouden.
3. Ik weet niet welke injectie gegeven is of dat is geprobeerd om zo wat vocht weg te nemen. Meestal wordt een ontstekingsremmend middel voorgeschreven met wat rust voor de polsen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Titi, 19-03-2013
Hallo. Ik heb ook al eens eerder vandaag gereageerd, maar nu zie ik hier boven dat soja goed zou zijn? terwijl op andere sites soja word afgeraden… ik zie door de bomen het bos niet meer!
Mijn schildklier werkt nagenoeg niet meer en ik krijg een nogal hoge dosis Thyrax namelijk 0.187,50 mg 1x tabletje van 0.150 mg en anderhalve van 0,025 mg.
Wie moet ik nu geloven? Reactie infoteur, 30-06-2020
Hallo Titi,
Bij een jodiumtekort kan soja je goed helpen, maar gebruik er niet teveel van. Er is inderdaad zowel onderzoek dat aangeeft dat soja goed voor je is als onderzoek dat het tegendeel beweert. De Amerikaanse voeding en geneesmiddelenautoriteit heeft tot nu toe steeds laten weten dat is er onvoldoende bewijs is dat soja een nadelige gevolgen heeft op de werking van de schildklier.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L., 05-02-2013
Bij mij is deze week een trage schildklier geconstateerd. Ik heb euthyrox gekregen. Ik word er erg verdrietig over om te lezen over afvallen. Ik zelf ben flink aangekomen door mijn schildklier + stress. Ik doe nu hard mijn best om terug te komen op mijn oude gewicht. Is dat wel mogelijk? Zal ik nooit meer dezelfde zijn? En blijft dit voor altijd? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste L,
Als je lichaam weer in evenwicht is, zul je ook weer op een lager gewicht uitkomen, maar dat kan even duren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniempje, 03-07-2012
Beste Infoteur,
Bedankt voor uw reactie. Mijn schildklier is in balans al snel nadat ik gestart ben met Euthyrox. Hij is al een half jaar stabiel maar omdat ik klachten (spierpijn, somber, hoofdpijn, zweten, snel vermoeid) bleef houden wilde ik zelf cytomel proberen. Ik neem nu gewoon 62, 5 mcg. Euthyrox, wat ik al deed en neem er 2 x daags 3.12, 5 mcg. cytomel bij in. Wanneer ik nog geen verbetering merk, kan ik de cytomel verhogen? Mijn waardes weet ik zo gauw niet, maar volgens de internist zijn deze prima. Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Anoniempje,
Als de waardes goed zijn, kun je beter niet met de medicijnen "rommelen".
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniempje, 28-06-2012
Ik ga cytomel gebruiken bij mij eutyrox. Ik heb het gevoel dat mijn internist niet de juiste hoeveelheden voorschrijft. Ik slikte 62, 5 mcg euthyrox. Ik moet met euthyrox zakken naar 37, 5 mcg en daarbij 2 x daags 12, 5 cytomel gaan slikken. Ik zelf denk dat deze verhoudingen niet juist zijn.
Weet iemand hoeveel mcg euthyrox en hoeveel mcg cytomel ik nu moet aanhouden? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Anoniempje,
De juiste verhouding hangt van de waardes af. Het lijkt wel of de internist nog op zoek is naar een goede balans.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 21-02-2012
Ik neem nu ongeveer een jaar Euthyrox 75 voor een traagwerkende schildklier. Vroeger had ik bijna geen last van spierpijn en krampen. Nu is dit een dagelijks probleem. Mijn vermoeidheid is verminderd, koude handen en voeten zijn een gewoonte geworden. Niemand spreekt hier over seksuele problemen, ik heb geen behoefte aan seks maar zou het graag wél hebben. Ik wil mijn liefde tonen aan mijn vriend, ik wil zelf eens zin hebben, zelf de eerste stap zetten. Heeft niemand hiervoor een oplossing? Reactie infoteur, 30-06-2020
Ik noem ze wel dacht ik.

Herman Arlette, 22-12-2011
Na bloedonderzoek blijkt dat mijn schildklier te traag werkt. Dokter komt volgende week terug, waarschijnlijk voor medicatie.Ik heb glaucoom en mag niet alle medicatie nemen ook is mijn cholesterol te hoog, wat met medicatie tegen trage schildklier en glaucoom Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Herman Arlette,
Acetazolamide (Diamox en Glaupax) ter behandeling van glaucoom kan de lithiumspiegel verlagen wat weer kan leiden tot een vertraagde schildklier. Overigens is niet elk glaucoom gelijk en dus ook niet de juiste medicatie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marion, 12-12-2011
Bij mij is fibromyalgie geconstateerd door de reumatoloog. Nu ik lees over de vertraagde schildklier werking vraag ik mij af of het dit niet is. Ik ben heel moe en loom en lusteloos, heb een spastische dikke darm, veel spierpijn in mijn armen en benen en handen en voeten en ik heb het snel koud. ik heb a.s. woensdag een afspraak met de dokter gemaakt hierover. Wat denkt u? Zou het met de schildklier te maken kunnen hebben? Ik heb ook wel een ontstoken pees in mijn linkervoet. Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Marion,
Fibromyalgie gaat met allerlei klachten gepaard die we ook zien bij een niet goed werkende schildklier. Ik zou het daarom zeker aankaarten en vragen om een onderzoek van uw bloed. Dat zal meer duidelijkheid geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marion, 30-09-2011
Ik weet niet wat ik heb, traag of snel, volgens bloedonderzoek werkt mijn schildklier normaal. Maar sinds een paar weken wordt mijn linkerkant en voorkant van de schildklier dikker. Heb soms al slik klachten en verschillende andere symtomen. Ik heb een dergelijk situatie in 2004 ook gehad en heb toen radio actief Jodium gehad met een week ziekenhuis opname. Schildklier werdt daar na weer kleiner/ normale grote. Nu is mijn vraag: kunnen meerdere bloeduitslagen goed zijn en er toch iets mis zijn met de schildklier? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Marion,
Aan het bloed is heel veel te zien, maar er wordt niet altijd naar voldoende zaken gekeken. Denk aan TSH, T4, T3, FT4, FT3, TPO, Tg. Dat het dik is, is niet normaal. Ga nog eens naar je huisarts en bespreek dit met hem/haar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gerda, 18-08-2011
Ik heb last van een te snel werkerkende schildklier ben onder hehandeing van een internis waar ik carbimazole en propanolol krijgt om te gebruiken ben al 3 weken bezig met het iname van die te medicijnenen 3x pr dag 1 carbimazole 2 x pr dag een halve propanolol. Ik heb nog steeds last dat ik savonds niet kan slapen en mijn menstruetie is 2 mndn al weggebleven is, ben bang dat ik op zon manier zwanger wordt, ik val steeds af al eet ik goed wat die eerste paar dagen niet kon. ik kan niet werken wordt steeds moe. mijn huisarts wil mijn geen ziekte verlof geven hij vindt dat ik moet doorbijten wat ik niet kan heb last van mijn hart die constant te hart werkt. hebt u aub advies voor mij vooral zwanger raken wil ik momenteel niet.

Alvast bedankt.
Grt,
Gerda Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Gerda,
1. Carbimazol en Thiamazol kunnen de klachten van een te snel werkende schildklier verminderen of doen verdwijnen. Bèta-blokkers Metoprolol en Propanolol vertragen de hartslag en verminderen stoornissen in het hartritme. Dus dat lijkt me oké.
2. Het beste middel tegen zwangerschap is toch anti conceptie. Waarom zou je die niet gebruiken?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Paul van der Meer, 26-07-2011
Ik heb een traagwerkende schildklier, heb Thyrax 3dagen 0,75 en 4 dagen 1,0 = gemiddeld 0,875. Door huisarts bepaalt. Nu is mijn suiker te hoog, rond de 8.0 en heb ik metformine. Eerst zat ik op 2000(ochtend/avond 1000) Door bijwerking verlaagt naar 500 (alleen ochtend). Ik val niet af en heb een hongergevoel. Nu wil de arts dat de metformine met 250 wordt opgeschroefd en heel raar heb gelijk weer last van duizeling (Hypo?) met dextro heft dat zich snel op. Vraag kan het zijn dat de Thyrax van invloed is op de Metformine. Arts zegt waarschijnlijk niet, praktijkassistente zegt zou kunnen, wat nu? ben er hopeloos van geworden. is geen pretje zo. Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Paul van der Meer,
Aan beide moet wat worden gedaan: de schildklierproblemen en de diabetes. Het is de kunst om een goed evenwicht te vinden tussen de Thyrax en de Metformine. Beide grijpen ze fors in in uw lichaam. De arts is op zoek naar dit evenwicht. We zien ook wel dat Metformine in het begin klachten geeft die bij langer gebruik weer overgaan. U weet hoe u zich bij de inname voelt en moet dit terugkoppelen, zodat de arts een andere verhouding van medicijnen kan voorschrijven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maria Visser, 16-07-2011
Ik had een vraagje, kun je ook kelp pillen nemen met een te langzame schildklier?ik heb dit nu ene jaartje en krijg tyrax als medicatie.help dit dan ook weer om op een normale gewicht terug te komen?en wat kun je nou het beste nemen voor een beter jodium opnamen?wat moet je eten en hoeveel? Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Maria Visser,
Ja, kelp zeewier werkt goed bij een schildklier die te langzaam werkt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 10-07-2011
Ik heb zelf een trage schildklier. Ik heb verschildende medicijnen gehad van mijn internist maar iedere keer kreeg ik na een week ongeveer slikken pijn en stijve handen. Ik slikte eerst euthyrox 100mcg. Toen moest ermee stoppen. En daarna kreeg ik cytomel 25mcg. En hier moest ik ook mee stoppen. Ik snap niet waar dat vandaan komt en of het sowieso kan die pijn in mijn handen. Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Linda,
Helaas hebben deze medicijnen allerlei mogelijke bijwerking, vooral als de dosis te snel wordt opgevoerd. Kramp is een bekende bijwerking. Vooral bij euthyrox, maar ook hartkloppingen en hoofdpijn. Als het goed is verdwijnen deze bijwerkingen een paar dagen na het stoppen. Probeer dan een ander medicijn in een wat lagere dosis.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sonja Peeters, 05-07-2011
Bij mijn moeder is 15 jaar geleden de schildklier verwijderd. Sinds enkele weken heeft ze serieuze problemen met haar huid en haar. Haar huid is schilferig en tegelijkertijd heel dik en stug. Soms komen er grote delen van haar huid los. Ze heeft ook ineens last van haaruitval. Dit gebeurt over heel haar hoofd. De dermatoloog vertelde dat ze opeens lijdt aan psoriasis. Ze is hiervoor al 2 weken in behandeling en het betert niet. Zou het kunnen dat de dermatoloog het probleem van de schildklierwerking over het hoofd ziet. ( Waarschijnlijk heeft mijn moeder hierover niks gezegd.) (Sinds geruime tijd heeft ze ook last van dikke, blauw-rode gezwollen voeten. Volgens de huisarts : jicht. Al is hij daar niet zeker van. Zou ook dit iets met de schildklier te maken hebben?) Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Sonja Peeters,
1. Er is dus nog 1 schildklier over, die ook allerlei problemen kan geven?
2. Ik denk ook aan een verslechterd afweersysteem. Loslaten van de huid in combinatie met haaruitval kan ook door gebruik van ontstekingsremmende medicijnen en antibiotica, die leiden tot een huidziekte.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Riet Verwijmeren, 20-06-2011
Al jaren heb ik last van een te traag werkende schildklier, sinds enige tijd heb ik ook last van mijn stem kan dat? (ik zit namelijk in een zangkoor maar kan op dit ogenblik niet zingen) Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Riet Verwijmeren,
Een vertraagde schildklier kan inderdaad tot stembandproblemen leiden. Er kunnen ontstekingen ontstaan, knobbels, poliepen. Laat het dus bekijken
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stef Bouwmeester, 06-05-2011
Heb ook al jaren klachten, ben voor een aantal jaren geleden ook behandeld voor cvs.
Bloedonderzoek wijst niks uit klachten worden alleen maar erger. Bij moeder en zus is indertijd wel de diagnose gesteld, bij mij niet. Kan deze aandoening ook erfelijk zijn? Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Stef Bouwmeester,
Hoe het zit met de overerving is nog steeds onduidelijk. Dat betekent dat het niet per se erfelijk hoeft te zijn. Bij sommige vormen zoals de ziekte van Graves, maar dan gaat het echt om afwijkingen, zien we deze ziekte in sommige families wel vaker terug dan in andere.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Vooren, 25-02-2011
Ik heb veel aan de informatie gehad, ikzelf ben ook bij een behandelende arts de ene keer werkt mijn schildklier te traag en de andere keer te snel, het is zeer vervelend nu hebben zij een knobbeltje ontdekt en voor verder onderzoek doorgestuurd naar een labo ik moet twee weken wachten op het resultaat inmiddels teken ik met vriendelijjke groeten martine ik moet wel elthyrone nemen van 5Oùg ik heb op mijn 25 jaar al radioactief jodium gekregen maar dat helpt niet ik transpireer onder mijn oksels droge huid die afschilfert wie heeft er voor mij tips a u b? Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Van Voren,
Een droge huid komt heel veel voor. Probeer een verzachtende, vette en beschermende zalf. Gebruik daar minder zeep en probeer te voorkomen dat het bij het douchen steeds nat wordt, want ook dat droogt de huid uit.
Groetjes en veel succes.
Zeemeeuw

Rosieta, 01-02-2011
Hallo mensen, ik was 30 jaar en na de bevalling van mijn 3 de kind is er na 7 maanden vastgesteld dat ik vertraagde schildklier heb. Ze kunnen er niets aan doen en moet ik mijn hele leven Uythyrex.075 innemen. Ik ben heel moe en kan me niet concentreren. Ben ook dik en doe zoveel maar kan geen gram kwijt raken. als ik op vakantie ben in warme landen passen mijn kleren en schoenen mij niet meer omdat ik vocht vasthoud. en mij gezicht is erg opgezwollen. voel me lelijk en niet aantrekkelijk. wie kan me helpen met tips en anderen soort remedie. Bedankt. Reactie infoteur, 07-10-2019
Hallo Rosieta,
Vraag je huisarts om een ander middel en wijs hem op de bijwerkingen tot nu toe. Ik zou me niet ongerust maken, want dit moet op te lossen zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wendy, 18-01-2011
Heb al een tijd last van een te snel werkende schildklier. Hiervoor kreeg ik strumazol en thyrax. om de 3 mnd bloed laten prikken en sinds een half jaar werkt deze weer normaal en mag weer zonder medicijnen! Heb alleen sinds mn schildklierziekte last van overvloedige transpiratie onder mn oksels de hele dag door. Wie heeft er tips voor mij, mn huisarts zegt dat er geen verband is met mn schildklier! Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Wendy,
Een te snel werkende schildklier kan ook tot zweten leiden. Maar als het alleen onder de oksels is, lijkt er geen relatie. Er is literatuur over een botoxbehandeling bij overmatige zweten onder de oksels. Deze Botuline-toxine therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen. Vraag je huisarts er eens naar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jetty de Kort, 22-03-2010
Ik heb vorig jaar oktober een kleine knobbel aan mijn linkerhals ondekt en die werd steeds groter. Van de huisarts moest ik een echo maken en blijkt inderdaad dat mijn linkerkwab ontstoken is. Bloedonderzoek geeft aan dat er niks aan de hand is. Binnen een paar maanden ben ik met 15 kg afgevallen. Volgens de huisarts hoef ik me geen zorgen te maken omtrent mijn ontstoken schildklier. Maar ik blijf wel afvallen… Maak me toch wel een beetje ongerust. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Jetty de Kort,
Een ontstoken schildklier kan door meerdere redenen ontstaan. Vaak gaat het ook weer weg, soms is het chronisch. Ik zou in uw geval toch de huisarts om meer uitleg vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leahpost, 25-11-2008
Ik heb last van een snelle hartslag. Ik heb hypotheroidie, heb pas mijn bloed laten onderzoeken, en de arts vermoedt dat de snelle hartslag veroorzaakt wordt, doordat Imijn T4 niet goed is. Ik heb niet begrepen welke waarde het was. Ik voel me snel moe en heb lichte hoofdpijn. De huisarts heeft me verwezen naar de cardioloog en endokrinoloog. Wat kan het probleem zijn, ik maak me ongerust. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Leahpost,
1. Omdat de huisarts naar alle waarschijnlijkheid niet zeker van de oorzaak is heeft hij u doorverwezen. Ik maak dat op u de twee specialisten: de cardioloog zal i.v.m. de versnelde hartslag uw hart bestuderen, terwijl de endocrinoloog zich bezig houdt met de chemische boodschappers van het lichaam, de hormonen, en de stofwisseling. Zeg maar de zaken, die met schildklierproblemen te maken hebben.
2. Maak u zich niet vooraf onnodig ongerust, maar maak de afspraken zodat zo snel mogelijk een passende oplossing gevonden kan worden.
3. Wees nooit bang om bij de huisarts door te vragen: daar is hij immers ook voor!
Met vriendelijk groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.