Een hot reading, een cold reading, zin en onzin

Een hot reading, een cold reading, zin en onzin ‘Het is geen cold reading’, riep een medium op tv. Blijkbaar een groot verwijt. Meestal zien we een cold reading, heel soms een hot reading en misschien nog wel vaker een warm reading. Het lijkt dé spirituele ervaring van de nieuwe eeuw te worden, een reading is hot, soms cold en meestal warm. Alle zin én onzin onder elkaar.

Inhoud


Een reading is lezen van ....

Een reading is wat het woord zegt, lezen. Dat lezen kan op verschillende manieren en het ligt er aan welke discipline je bezoekt. Een reading bij iemand die aura’s zegt te kunnen zien zal neerkomen op het ‘lezen’ van een aura. Het ‘lezen’ van een hand, ‘lezen’ van de boodschappen van overledenen, ‘lezen’ van energieën, relaties, enz..

Wat is een cold reading

Cold reading is een zeer gewaardeerde manier van verhoren bij de politie maar ook mediums maken er gebruik van. Cold reading vergt veel inlevingsvermogen, goed oog voor detail, goede vraagtechniek en levenservaring. Het is niet zo dat iedereen in staat is om een goede cold reading uit te voeren. Toch doet iedereen het zo af en toe. Wanneer iemand met diepe donkere wallen onder de ogen op het werk komt, weet je al dat diegene zich niet geweldig voelt. Gecombineerd met een loopneus is het een verkoudheid, met nog een zweem van een alcohollucht, een avondje doorzakken. In onze omgang met mensen gebruiken we allemaal een beetje ‘cold’ reading. We reageren op kleine veranderingen van iemands gedrag, mimiek of houding. Mediums hebben dit geperfectioneerd. Een cold reading doen is te leren, verhoortechnieken, subtiele vragen stellen, voor iedereen is het mogelijk, maar toch zal de één er meer succes mee hebben dan de ander.

Wat is een hot reading

Een reading die ‘heet’ is, met andere woorden, wanneer het uitkomt ben je er gloeiend bij! Bij een hot reading is er altijd sprake van voorkennis. Misschien zitten er handlangers in het publiek die goed kunnen luisteren en doorgeven. Mogelijk heeft het ‘slachtoffer’ bezoek gehad van een medeplichtige. De kern van een hot reading is onderzoek. De bekendste hot reading is wel die van Robbert van den Broeke in het programma van Irene Moors. Hij had duidelijk via een archief onderzoek gedaan naar een familie, geneverbrander werd ‘genverbrander’. Iedere stamboomonderzoeker had hem kunnen vertellen, neem archieven nooit klakkeloos over. Wat Robbert van den Broek deed was een hot reading.

Wat is een warm reading

Zowel bij cold als bij hot readings wordt het berip wel gebruikt. Het is een soort tussenvorm. Niet helemaal het bedrog van een hot reading, ook niet de subtiliteit van een cold reading. Een warm reading gaat ervan uit dat er algemene waarheden zijn die wij allemaal als persoonlijk ervaren. Ook, hoewel we allemaal prat gaan op het feit dat we uniek zijn, er algemeenheden zijn te ontdekken over hoe wij reageren op een situatie. Bijvoorbeeld, wanneer iemand waarvan we veel houden is overleden dragen we vaak iets bij ons dat ons herinnert aan die persoon. Een warm reading grijpt daarnaast terug op het Forer-effect. Forer gaf aan een groep studenten een persoonlijkheidstest, daarna kregen ze allemaal dezelfde uitslag terug. Vrijwel alle studenten geloofden deze uitslag en vonden het een goede beschrijving van hun persoonlijke karakterkenmerken. Op kenmerken als, ‘je hebt nog niet al je kwaliteiten benut’, reageren we allemaal bevestigend.

Koud, warm of heet?

Zowel warme als koude readings vereisen kennis van psychologie, mensenkennis en ervaring met verhoortechnieken. Het is niet zo dat iedereen een goede koude of warme reading kan uitvoeren. Tenslotte is het ook een stukje toneel, misschien een stukje magie. Over een hot reading kan je kort zijn, een hot reading is bedrog.

Geen bewijs voor een 'echte' reading

Voor een ‘echte’ reading is geen enkel bewijs. Geen enkel medium heeft tot nu toe de test kunnen doorstaan. Toch zijn er readings die we niet kunnen verklaren. Aangezien we de komende tijd weer overspoeld zullen gaan worden door mentalisten en mediums is het de moeite waard om te overwegen of we koud, warm of hot ‘gelezen’ worden.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mentalisme is de kracht van illusieMentalisme is de kracht van illusieWat is een mentalist en waarom zijn we zo gefascineerd? Want dat we gefascineerd zijn staat vast. Paranormale krachten,…
Wat is Cold Reading en hoe werkt het?Hoe komt het toch dat waarzeggers zoveel over je weten? Hoe krijgt een politieagent informatie los? Een persoon is "koud…
Paranormaal begaafd of oplichterij?Paranormaal begaafd of oplichterij?Iemand die paranormaal begaafd is, zou bovennatuurlijke verschijnselen waarnemen die niet wetenschappelijk verklaard kun…
Distant reading: 'lezen' met een computerDistant reading: 'lezen' met een computerDistant reading is een term die wordt gebruikt voor een manier van 'lezen' die tegenwoordig veel wordt gebruikt. Namelij…

Sint jansolie voor de huidMet de grote belangstelling voor Sint Janskruid als antidepressivum zouden we bijna vergeten dat Hypericum vooral als ee…
Tien planten voor tijdelijke noodElke mens heeft, zeker als het je lichamelijk of geestelijk niet goed gaat, behoefte aan begrip en ondersteuning. Dat be…
Bronnen en referenties
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 09-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.