Brandnetelroede en brandnetelwijn

Iedereen kent vast en zeker de brandnetel wel, ze groeien overal rondom het huis, in de tuin en op braakliggende terreinen. Iedereen weet ook hoe onaangenaam ze branden, wanneer ze met de blote hand aangeraakt worden. Maar ondanks dat woekeren en prikken, staan brandnetels al sinds jaar en dag in de volkse geneeskunde in hoog aanzien Ook de moderne geneeskunde waar­deert de werking van brandnetelthee bij reuma en jicht en erkent de brandnetel als een urinedrijvend middel. In dit artikel wil ik echter vooral hebben over een vroeger veel gebruikt en bijzonder huismiddel, de brandnetelroede. Een heroïsche bijna 'barbaarse' methode om je te geselen met verse brandnetels en dat juist op pijnlijke plekken van het lichaam, bvb op de rug bij spit of ischias of op de gewrichten bij reuma. Net zo heftig als sommige mensen het slaan met een brandnetelroede als kwelling van de hand wijzen, net zo fanatiek loven anderen de gunstige uitwerking.

Brandnetelbussel

En als je het eens wil uittesten. Snijdt jonge brandnetels af en maakt daar een bussel van. Op twee opeenvolgende dagen sla je dan met deze roede een keer per dag op plaatsen, die pijnlijk of ontstoken zijn. Daarna moet u een pauze van een paar dagen inlassen om te vermijden dat uw huid overgevoelig gaat reageren. Het zogenaamde netelgif, dat in de brandharen aanwezig is dringt in de huid en na een kort branderig gevoel ontstaat er een weldadig warmtegevoel, dat vele uren aanhoudt. Na het gebruik van de brandnetel­roede moet u koud water mijden, omdat anders het warmtegevoel weer in branden overgaat. De behandeling van reumatische pijnen met een brandnetelroede is dus een prikkelthera­pie. Er is zelfs een naam voor; urticatie!

Brandnetelzaadwijn

Een ander huismiddel gemaakt van brandnetels is de brandnetel­zaadwijn. Dit middel wordt in de volksgeneeskunde al lange tijd als ouderdomstonicum gebruikt. Tegenwoordig kan men zelfs wetenschappelijke motieven voor de werking aanvoe­ren. In de groenachtige olie van het brandnetelzaad zit een hoog percentage vitamine E. Bovendien zitten er ook stoffen met een hormoonachtige werking in. Brandnetelwijn als plantaardig geriatricum? Nog verder te onderzoeken, maar dat zaadwijntje maken kan geen kwaad.

Het recept van wijn van brandnetelzaad: Rijp brandnetelzaad, dat in de nazomer meestal overvloedig aan de grote brandnetels (Urtica dioica) te vinden is, moet u van de plant rissen. Ik zou aanraden daar wel handschoe­nen bij aan te trekken! Dit zaad stampt je in een vijzel fijn. U doet 50 gram zaad in een literfles en giet daar 3/4 liter witte wijn overheen. Dit mengsel 20 dagen laten staan. Zo nu en dan de fles goed schudden. Daarna zeeft u het mengsel en voegt u ongeveer 100 gram honing toe. De wijn is, wanneer u haar goed afgesloten in de koelkast bewaart, ongeveer een maand houdbaar. U moet er 1 tot 3 keer per dag een likeurglaasje vol van drinken.
Toch merkwaardig dat op dit moment de wetenschappelijk best onderbouwde werking van brandnetel juist bij prostaatklachten is, een echte oudere mannenkwaal, al is het dan wel de wortel die gebruikt word.

En, soms ontdekken we nog vreemdere toepassingen van onze ouderwetse brandnetel. Blijkt brandnetelprik ook toegepast te worden om een seksuele prikkeling te bekomen. Wie had dat verwacht van onze stoute netel. Urtica als uitwendig afrodisiacum.

Voor verdere studie.

  • Guil-Guerrero JL, Rebolloso-Fuentes MM, Isasa MET. Fatty acids and carotenoids from Stinging Nettle (Urtica dioica L.). Journal of Food Composition and Analysis 2003;16:111-119.
  • Kavalali G, Tuncel H, Goksel S, Hatemi HH. Hypoglycemic activity of Urtica pilulifera in streptozotocindiabetic rats. J Ethnopharmacol 2003;84:241-245.
  • Galelli A, Truffa-Bachi P. Urtica dioica agglutinin. A superantigenic lectin from stinging nettle rhizome. J Immunol 1993;151:1821-1831.
  • Urtica semen reduces serum creatinine levels.Jonathan Treasure from The Journal of the American Herbalists Guild 2003, 4(2):22-25)
  • http://sites.google.com/site/kruidwis/
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reuma en brandnetel, enkele onderzoekenReuma en brandnetel, enkele onderzoekenVoor chronische ouderdomskwalen zoals artrose zijn planten zoals brandnetel, moerasspirea en wilg traditioneel veel gebr…
Wat kun je met kruiden doenVerschillende culturen gebruiken al duizenden jaren kruiden ter verlichting of zelfs ter genezing van veelvoorkomende ge…
Kruidengeneeskunde: brandnetelKruidengeneeskunde: brandnetelIs brandnetel gezond? Absoluut! De brandnetel, door velen beschouwd als een hardnekkig onkruid, is een plant die vele to…
Geneeskruiden: lijst met kruidenGeneeskruiden: lijst met kruidenGeneeskruiden: kruiden en planten die in de geneeskunde worden gebruikt, en als alternatieve geneeswijze dienen. De volg…

Kortdurende oplossingsgerichte therapieWanneer iemand psychische hulp zoekt, verwacht deze een snelle reactie van de hulpverlener. Veel mensen die in aanraking…
Kruidenpunten volgens WeiheGeneeskrachtige kruiden kunnen op vele manieren gebruikt worden. Een minder bekende en bijzondere methode is het aanwrij…
Bronnen en referenties
  • KruidMail Urtica. Documentenmap over Brandnetel. Maurice Godefridi
  • http://kruidwis.blogspot.com en www.herboristen.be
Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 02-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.