Aromatherapie en de genezende werking van etherische oliën

Aromatherapie en de genezende werking van etherische oliën Etherische olie ook wel essentiële olie genoemd bestaat uit gezuiverde extracten van planten. Deze oliën hebben een heilzame en geneeskrachtige werking. Van kleine ongemakken, zoals een insectenbeet tot meer complexe problematiek zoals depressie, kunnen ondersteund worden door etherische olie. Het werken met geuren door middel van etherische olie, wordt ook wel aromatherapie genoemd.

Toepassingwijzen

Etherische olie kan vermengd met een goede basisolie, zoals druivenpit, amandel of tarwekiemolie op de huid gebruikt worden. Gebruik niet meer dan een paar druppels of maximaal 5% etherische olie. Ook verdamping in een aromabrander (enkele druppels in water), stoombaden en kompressen zijn mogelijk. Ook kun je een druppeltje toevoegen aan je eigen shampoo, bodylotion of crème.

Gebruiksaanwijzing

De verschillende geuren hebben allemaal hun eigen werking en gebruiksaanwijzing. Zo mag je oliën zelden puur gebruiken. Tijdens de zwangerschap en bij kinderen moeten sommige oliën vermeden worden of sterk verdund. Kijk altijd op de gebruiksaanwijzing wanneer een olie geschikt is. Maar laat dit je niet afschrikken om etherische olie te gaan gebruiken. Vooral in een aromabrander is het gemakkelijk in gebruik. In vele cosmetische en commerciële producten zitten immers ook etherische olie verwerkt

Overzicht van oliën en hun werking.

Anijs

Is een zeer krachtige olie en dient met mate en slechts korte tijd gebruikt te worden. Deze olie heeft een kruidige, zoete geur. Het werkt goed bij spijsverteringsproblemen en vermindert misselijkheid, braken, verstopping en winderigheid. Het is tevens slijmoplossend. De olie verwarmt en verkwikt het lichaam en stimuleert een betere doorbloeding.
Enkele druppels in een aromabrander: verlicht hooikoorts, verkoudheid en luchtwegaandoeningen. Verlicht misselijkheid, braken, reisziekte. Werkt tevens ontspannend en bevorderd een goede nachtrust.

Basilicum

Versterkt het zenuwstelsel en vermindert ongerustheid en stress. Vermindert kramp en werkt ontsmettend. Helpt tegen winderigheid en depressie. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.
In een aromabrander: goed tegen hoesten, slijmvliesontsteking, verkoudheid, griep en beschermt tegen infecties.
Massageolie: een massage op de onderbuik werkt goed tegen darmproblemen.

Bergamot

Bekend van de Earl grey thee (bevat namelijk bergamot in). Werkt stimulerend, verfrissend, oppeppend en verminderd spanningen en bezorgdheid. Werkt ook tegen kramp en is kalmerend.
Aromabrander: vermindert stress, spanningen en verhoogt de concentratie.
Massageolie: massage op de onderbuik om de eetlust stimuleren en spijsverteringsproblemen te verminderen. Reinigt en verkoelt de huid. Werkt ook goed tegen puistjes.

Cipres

Rustgevend, stimulerend en versterkend. Verzacht irritatie en woede. Het werkt vaatvernauwend en werkt dus goed bij vochtophopingen, spataderen en menstruatieklachten.
Cipres/citrus/jeneverbes gemengd met een basisolie vermindert overmatig transpireren en cellulitis.

Citroen

Verkwikkend en vrolijkt op. Verlaagt de bloeddruk. De ontgiftende werking helpt de spijsvertering, vermindert maagzuur, versterkt immuunsysteem, maakt de huid strakker. Vermijden tijdens de zwangerschap.

Eucalyptus

Is bekend als middel tegen ademhalingsproblemen. De etherische olie is dan ook goed te gebruiken in een stoombad. Het vermindert tevens koorts, verzacht ontsteking, gaat infecties tegen en bestrijdt vermoeidheid. Eucalyptus heeft verwarmende en uitdrogende eigenschappen en vermindert dus zwellingen. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap
Aromabrander: werkt ontsmettend en zuivert de kame.

Geranium

Bloemige geur. Werkt tegen woede, depressies, angsten en reguleert de talg afscheiding. Werkt daarom goed bij zowel droge als vette huid. Voeg een druppel aan uw dagcrème toe.
Aromabrander: brengt in balans, tegen twijfelen en onzekerheid en pept het zelfvertrouwen op.

Jasmijn

Sensueel, oppeppend, verdrijft onverschilligheid en lusteloosheid. Jasmijn werkt tevens wee opwekkend, dus niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Goed voor droge, ontstoken en gevoelige huid.

Kamille

Het is moeilijk en kostbaar om pure 100% etherische kamille olie te kopen. Samen met lavendelolie werkt het goed tegen insectenbeten, brandwonden, kneuzingen en verstuikingen. Het is een milde olie en kan ook voor kinderen gebruikt worden. Verder heeft kamille een genezende en pijnstillende werking. Verhoogt de weerstand, is pijnstillend en krampwerend. Is daarom geschikt voor spier of menstruatiekrampen. Helpt bij droge, schrale huid en eczeem.

Kaneel

Stimuleert lichaam en geest met een heerlijk kruidige geur. De olie werkt herstellend bij kou en vermoeidheid.
Aromabrander: stimuleert vitaliteit, levenslust en werkt ontsmettend omdat het sterk anti bacterieel is.

Lavendel

Is een van de meest veelzijdige olie. Deze etherische olie kan (als een van de weinige) puur op de huid gebruikt worden, maar ook verdund. Lavendel ruikt lekker bloemig en werkt ontspannend. Het is ook goed te gebruiken bij insectenbeten, brandwonden, zonverbrande huid en acne. Lavendel heeft ook een ontsmettende werking en voorkomt littekenvorming. Door de ontspannende werking bevordert het de nachtrust.

In bad of aromabrander: ontspannend en slaapbevorderend.

Rozemarijn

Stimuleert de bloedsomloop en werkt vochtafdrijvend en is daarom heelzaam bij cellulitis. Rozemarijn kun je gebruiken bij lage bloeddruk, duizeligheid, suikerziekte, pijnlijke menstruatie, migraine, spierpijn, verkoudheid, vermoeidheid, gewrichtspijn, stress, koude handen, voeten en stimuleert de lever.

Enkele druppels op je haarborstel zorgt voor glanzend en gezond haar. Stimuleer ook de haarwortels voor mooi en gezond haar.

Sandelhout

Sandelhout kun je gebruiken bij acne, droge, gebarsten huid, bronchitis, droge hoest, keelpijn, diaree, misselijkheid, witte vloed, slapeloosheid, depressiviteit en stress gerelateerde klachten.

In een aromabrander: werkt ontspannend en goed bij meditatie.

Tea tree

Van nature een anti-virale, anti-schimmel en anti-bacteriëlewerking. Kun je gebruiken bij bacteriën, schimmels, pijn, griep, verkoudheid, zwemmerseczeem, ringworm, jeuk, hoofdluis, acne, pukkels. Wordt veel gebruikt om jeugdpuistjes tegen te gaan.

Thuja

Goed tegen wratten.

Praktische toepassingen:

Olie tegen cellulitis: meng amandelolie (basisolie) met enkele druppels etherische citroen olie, Jeneverbes, Cipres en Rozemarijn.

Olie tegen striae/ striemen: goede basisolie gemengd met enkele druppels lavendel, kamille en rozemarijn olie. Meng ook wat vitamine E olie erbij om de veerkrachtigheid van de huid te bevorderen.

Wratten: stip deze 2x daags aan met een wattenstaafje met daarop een druppel thuja en teatree olie.
© 2010 - 2024 Rinoa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
De magie van aromatherapieDe genezende en opwekkende kwaliteiten van plantengeuren kunnen u helpen ontspannen en kunnen zelfs kwaaltjes behandelen…
Een natuurlijke oplossing voor Cellulitis: etherische olien!Een wondermiddel tegen cellulitis of sinaasappelhuid? Het bestaat echt. Voor de behandeling van cellulitis of putjes is…
Weleda Berken cellulitis olieDe Weleda berken cellulitis olie helpt cellulitis voorkomen. De cellulitis olie verbetert de bestaande cellulitis en de…

Zuring, de ruige RumexZuring, de ruige RumexJe heb ze in soorten. Zie ze daar staan, de grote, grove, aangevreten bladeren in ruige, wat verwaarloosde weilanden. He…
Infraroodcabine - Ervaringen en resultatenDe infraroodcabine Inovo staat vooral bekend om zijn positieve invloed bij het afslanken, draineren, ontgiften en verste…
Bronnen en referenties
Rinoa (5 artikelen)
Laatste update: 11-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.