Kruidengeneeskunde: citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruid dat veel gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde. Citroenmelisse is namelijk een kruid dat bij uitstek geschikt is voor het behandelen van alledaagse stressklachten en spanningen. Citroenmelisse ontspant het lichaam, gaat aderverkalking tegen en beschermt het lichaam tegen schadelijke radicalen. Je kunt citroenmelisse op verscheidene manieren verwerken, waaronder citroenmelisse thee, citroenmelisse massageolie en limonade van citroenmelisse.

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse is een kruid dat al sinds de oudheid een zekere populariteit geniet. Citroenmelisse heeft namelijk dezelfde heilzame werking als honing. Niet voor niets betekent 'melissa' honingbij in het Grieks. Daarnaast beschouwde men zekere mengsels met citroenmelisse als 'jeugd elixers'. Tot en met de achttiende eeuw dachten velen dat een elixer op basis van citroenmelisse voor een eeuwige jeugd zorgde.

LET OP!
Het gebruik van geneeskrachtige kruiden moet altijd in overleg met een arts gebeuren. Sommige kruiden kunnen namelijk een wisselwerking met voorgeschreven medicijnen hebben, waardoor de werking van de medicijnen vermindert of juist versterkt. Ook kunnen sommige kruiden of delen ervan allergische reacties veroorzaken. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Citroenmelisse bevat diverse genezende bestanddelen. Zo bevat het verschillende soorten vluchtige olie (waaronder citronella), flavonoïden en polyfenolen. Rozemarijnzuur bijvoorbeeld is een krachtige antioxidant die helpt om de celschade die vrije radicalen veroorzaken te voorkomen. Hierdoor wordt de kans op aandoeningen als kanker verkleint.

Citroenmelisse is een heerlijk geurende plant / Bron: Datkins, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Citroenmelisse is een heerlijk geurende plant / Bron: Datkins, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Genezende werking van citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruid dat bij diverse kwaaltjes hulp kan bieden. Citroenmelisse ontspant en verdrijft spanning. Daarom is citroenmelisse een kruid dat bij uitstek geschikt is om aandoeningen als depressie en angsten aan te pakken. Citroenmelisse heeft daarnaast een verkoelende werking. Daarom is het uitermate geschikt om koorts te verlagen. Ook wanneer men pijnlijke zwellingen heeft kan citroenmelisse uitkomst bieden. Tot slot verbetert citroenmelisse het geheugen, werkt het vochtafdrijvend en gaat het aderverkalking tegen.

Toepassingen van citroenmelisse

Citroenmelisse wordt in de kruidengeneeskunde op diverse manieren toegepast. Welke toepassingsvorm het meest geschikt is, is afhankelijk van de kwaal waarvoor men het wil gebruiken. Bij elke toepassingsmogelijkheid geldt dat men het beste jonge bladeren kunt gebruiken, die voor de bloei geplukt worden.

Thee van citroenmelisse

Een veelgebruikte manier om citroenmelisse te verwerken is er thee van te zetten. Om citroenmelisse thee te zetten giet je kokend water op de citroenmelisse, waarbij je het best per kop 1 theelepel citroenmelisse aan kunt houden. Je kunt de bladeren eventueel wat kneuzen, zodat de aroma's beter vrij komen. Laat de thee drie tot vijf minuten trekken en zeef het daarna.

Citroenmelisselikeur

Citroenmelisse is een kruid dat veelvuldig in kruidenbitters gebruikt wordt. Citroenmelisselikeur is niet alleen erg lekker, het werkt ook erg goed bij verkoudheid. Om een likeur van citroenmelisse te maken moet je 100 gram citroenmelisse, 5 gram kaneel, 3 gram kruidnagel, 1,5 gram nootmuskaat, 10 gram citroenschil in een pot met alcohol te laten trekken. Hiervoor kun je verschillende soorten alcohol gebruiken, zoals wodka, jenever of brandewijn. Sluit de pot goed af en zet deze op een matig warme plaats. Na zes weken kun je de drank zeven en er 200 gram suiker aan toevoegen. Giet het mengsel over in flessen en bewaar deze op een donkere plaats. Een ultieme smaaksensatie creëer je wanneer je de citroenmelisselikeur nog een half jaar laat staan.

Je kunt prima kruidenthee van citroenmelisse maken / Bron: Dobromila, Wikimedia Commons (GFDL)Je kunt prima kruidenthee van citroenmelisse maken / Bron: Dobromila, Wikimedia Commons (GFDL)
Citroenmelisse zalf
Een zalf van citroenmelisse kan heilzaam zijn bij insectenbeten. Koop een flesje etherische citroenmelisse olie en meng 5 milliliter van deze olie met 100 gram basiszalf. Deze zalf werkt ook goed als insectenwerend middel.

Citroenmelisse massageolie

Van een massage met een massageolie van citroenmelisse kun je heerlijk ontspannen en je nervositeit van je af laten glijden. Je kunt zelf citroenmelisse massageolie maken door 5 tot 10 druppels etherische citroenmelisse olie te mengen met 20 milliliter amandel- of olijfolie.

Citroenmelisse limonade

Van citroenmelisse kun je heerlijke verfrissende limonade maken. Hiervoor heb je vier grote citroenen, 150 gram kristalsuiker, 1 liter water en een bosje citroenmelisse nodig. Het recept gaat als volgt: schil de citroenen en stop deze samen met de suiker in een hittebestendige kan. Giet hier vervolgens zoveel kokend water op dat de suiker goed op kan lossen. Stop er vervolgens de helft van de citroenmelisse bij. Laat dit goedje trekken tot het water weer afgekoeld is. Pers de citroenen vervolgens uit en stop deze in de kan met het afgekoelde water. Giet vervolgens de rest van het water in de kan en laat het geheel twee uur in de koelkast staan, alvorens het te serveren met wat ijsblokjes en enkele verse takjes citroenmelisse.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Citroenmelisse is een geliefd kruid in de kruidentuinCitroenmelisse is een geliefd kruid in de kruidentuinCitroenmelisse groeit vooral in Zuid-Europa maar kan ook in onze streken worden geteeld. De plant is eenvoudig te vermee…
Citroenmelisse, een toverkruidCitroenmelisse, een toverkruidCitroenmelisse heeft een wonderlijke geschiedenis. Het werd vroeger gebruikt op de vloer om geuren en insekten te weren…
Citroenmelisse bij DodoensCitroenmelisse een bescheiden lipbloemig plantje met een subtiel citroengeurtje, maar in een ver verleden veel gebruikt…
Kerstdrankjes – AardbeienbowlBowl, een geliefd drankje. U vindt hier diverse recepten voor aardbeienbowl. Alcoholische aardbeienbowl met rosé wijn, a…

Kruidengeneeskunde: knoflookKruidengeneeskunde: knoflookIs knoflook gezond? Ja! Knoflook is een van de weinige geneeskrachtige kruiden waarvan de heilzame werking door zowel de…
MRI-scanner en MRI-scanEen MRI-scanner is het apparaat dat zorgt voor medische beeldvorming van het binnenste van het lichaam. MRI is de afkort…
Bronnen en referenties
  • Houbrechts, D. (2002). 101 kruiden vragen: praktische wenken van anijs tot zuring. lanno TERRA
  • Ody, P. (1993). Handboek heilzame kruiden. Tirion.
  • Strandberg, M. (1976). De gezonde moestuin: zelf biologisch groenten, kruiden en kleinfruit kweken. Groenboekerij.
  • http://www.astrologie.ws/kruiden/citroenmelisse.ht
  • Afbeelding bron 1: Datkins, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Dobromila, Wikimedia Commons (GFDL)
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 10-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.