Het sterrenbeeld Steenbok: eigenschappen en karaktertrekken

Het sterrenbeeld Steenbok: eigenschappen en karaktertrekken Steenbokkken zijn niet bevreesd voor de wrok die hun autoriteit soms kan opwekken. Als hij met onpopulariteit, vijandigheid, misverstanden, laster te maken krijgt, steunt hij op zijn rustige, berekende en beredeneerde persoonlijkheid om hiertegen weerwerk te bieden. Daarom heeft hij altijd wel een plan klaar om op een efficiënte manier met vervelende omstandigheden om te gaan. Voor een Steenbok zijn zulke situaties, die een ander zouden afschrikken, louter dagelijkse problemen die simpelweg aangepakt kunnen worden, hindernissen op weg naar macht en prestige. Het is een van zijn talrijke eigenschappen. Er zijn er veel meer.

De pessimistische Steenbok

Sommigen menen dat Steenbokken pessimistisch aangelegd zijn, maar dat is een misvatting. Het klopt dat een Steenbok eerst de negatieve kant van een zaak bekijkt. Ook waar is dat hij makkelijk aan het slechtst mogelijke scenario van een onderneming denkt. Andere mensen zouden zo’n soort van analyse deprimerend vinden, maar Steenbokken doen dit enkel om een vluchtroute te kunnen uittekenen.

De belerende Steenbok

Steenbokken kunnen moeilijk omgaan met succes. Ze zullen willen aantonen dat je het niet zo goed doet als je denkt. Ze doen het niet enkel bij anderen maar ook bij zichzelf. Ze willen je niet ontmoedigen maar eerder hindernissen op je weg naar groter succes aanwijzen.

Een Steenbok als baas vindt altijd dat het nog beter kan, ook al ben je goed bezig. Hij kan ook best flink kwaad worden. Dat verklaart waarom het zo moeilijk is om met Steenbokbazen om te gaan.

De leidinggevende Steenbok

Hun daden zijn echter doorgaans effectief. Ze slagen erin om hun ondergeschikten of werknemers beter te doen presteren en beter te maken in hun vakgebied. De Steenbok is een geboren directeur of bestuurder. De Leeuw zou een goede koning of koningin zijn, maar een Steenbok is de geknipte persoon als eerste minister.

De duurzame Steenbok

De Steenbok is geïnteresseerd in duurzaamheid, in zaken die lang meegaan. Rages en modes zijn niet aan hem besteed. Ze kunnen enkel dienstbaar zijn voor het eigen profijt of om macht te verwerven. Deze houding kenmerkt de Steenbok op vele vlakken zoals in zaken of in de liefde en beheerst hun denken, hun levensfilosofie en geloof.

Basiskenmerken van de Steenbok

De Steenbok is geboren tussen 23 december en 20 januari. Hij staat bekend voor zijn praktische zin. Zijn kwaliteiten vloeien logischerwijze voort uit die van de Boogschutter, het teken voor hem in de astrologische kalender.

Terwijl de Boogschutter de zoektocht naar het ideale leven incarneert zonder dat hij noodzakelijkerwijze een poging doet om dat te realiseren, probeert de Steenbok dat wel na te streven door zo conform mogelijk met zijn ideaal te leven. Dat komt overeen met het praktische idealisme van de Steenbok. Het goede is voor hem een universele waarde en daarom is hij bezorgd om anderen, zelfs op momenten dat hij voor zijn eigen gewin aan het werken is. Door zijn eigen idealen na te streven wordt de Steenbok eerder door een uitwendige behoefte gedreven dan door innerlijke druk. Het verlangen van de Boogschutter wordt door de Steenbok nagestreefd.

Vermits de Steenbok voor een onnoemelijk zware taak staat, is hij noodzakelijkerwijs een ambitieuze en hardwerkende persoon. Tegelijkertijd is hij voorzichtig en eerder traag om actie te ondernemen.

Men kan hem vergelijken met een berggeit die langzaam maar zeker een berg beklimt tot ze op het hoogste punt is gekomen. Zoals de geit gaat de Steenbok methodisch te werk om zijn weg te vinden, elke stap nauwkeurig plannend. Dat is de reden waarom slechts een minderheid van Steenbokken in financiële nood komt. Doorzettingsvermogen is een andere eigenschap die de Steenbok in zijn moeilijke rol nodig heeft.

Nochtans komt deze eigenschap enkel voort uit een behoefte voor verbetering. Zolang de Steenbok in zijn omgeving geen resultaat van zijn harde werk ziet, zal hij zijn inspanningen blijven leveren. Aangezien zijn gedrevenheid voortkomt uit een externe behoefte, kan het opheffen van die behoefte de Steenbok van zijn doel afleiden. Daarom zijn Steenbokken praktische mensen die nooit conclusies trekken uit geruchten. Het maakt deel uit van hun extreme voorzichtigheid.

Zijn persoonlijkheid in de liefde

Zoals de Schorpioen en Vissen is de Steenbok moeilijk te doorgronden. Hij is een teruggetrokken en introverte persoon die enkel bij zichzelf te rade gaat. De Steenbok geeft niet graag dingen over zichzelf prijs. Als je verliefd wordt op een Steenbok moet je geduld opbrengen en je tijd nemen. Stapje bij stapje zal je hem/haar leren te begrijpen.

Steenbokken zijn romantisch van aard, maar dat tonen ze niet direct. Ze zijn eerder cool en niet bepaald emotioneel. Ze zullen hun liefde eerder in de praktijk willen tonen. Een Steenbok heeft tijd nodig om verliefd te worden. Liefde op het eerste gezicht kent hij niet. Als een Steenbok het aanlegt met een Leeuw of een Ram zullen deze vuurtypes door hem totaal om de tuin geleid worden. Voor hen zal de Steenbok koud overkomen, gevoelloos, liefdeloos en niet bepaald spontaan.

Uiteraard is dit niet helemaal in overeenstemming met de werkelijkheid. Het heeft te maken met de gesloten natuur van de Steenbok en de tijd die hij nodig heeft om zich te uiten. Hij wil eerst zeker zijn vooraleer hij enige vorm van genegenheid of liefde toont.

Zelfs inzake liefde gaan Steenbokken niet over één nacht ijs. Ze hebben meer tijd nodig om beslissingen te treffen tegenover andere tekens uit de dierenriem, maar eens ze die beslissing hebben genomen kunnen ze even passioneel uit de hoek komen. Een Steenbok wil een duidelijk gestructureerde relatie, tot in de puntjes geregeld, mooi afgebakend, vol toewijding, zonder verrassingen en in zekere mate routineus. Hij wil zorg dragen voor zijn partner maar op zijn beurt ook verzorgd worden. Dat is zijn basispsychologie.

Of zo’n soort relatie goed voor hem is, is een andere kwestie. Steenbokken hebben immers daarbuiten al een routineus leven. Ze zijn misschien beter af met een relatie die hen meer stimuleert en voor wat afwisseling zorgt.

Zijn financiën

Steenbokken zijn doorgaans welstellend omdat ze het nu eenmaal verdienen. Ze zijn altijd bereid hard te werken om iets te bereiken. Ze staan eerder open voor kortetermijngewin dan langetermijngewin. Financieel komen ze pas op kruissnelheid in het latere leven.

Als een Steenbok evenwel zijn financiële doelen wil bereiken moet hij afstand doen van zijn zware conservatisme. Misschien is dit de minst leuke kwaliteit van de Steenbok: hij kan gerust aan iets nieuws weerstaan enkel en alleen omdat het nieuw is en nooit uitgetest werd. Hij is bang van experimenten. Hij zou de stap moeten leren zetten om risico’s te nemen. Hij zou de uitdaging van nieuwe producten moeten aangaan of andere managerstechnieken uittesten. Steenbokken moeten met hun tijd meegaan en oude, inefficiënte methodes afleggen.

Als hij voor het experiment kiest, houdt dat in dat de Steenbok met een bestaande autoriteit moet breken. Mogelijk moet hij beslissen om van baan te wisselen of een eigen zaak op te starten. Zo hij dat doet moet hij bereid zijn risico’s te nemen en ervoor te gaan. Alleen op die voorwaarde kan hij naar zijn hoogste financieel gewin toewerken.

Carrière en publiek imago

Dat de Steenbok ambitie heeft en macht wil verwerven is evident. Hij is wellicht het meest ambitieuze teken van de Zodiak en gewoonlijk de meest succesrijke op materieel vlak. Nochtans moet de Steenbok een aantal lessen leren om aan zijn hoogste verwachtingen te kunnen voldoen.

Intelligentie, hard werken, coole efficiëntie en organisatietalent zullen hem ver brengen maar niet tot aan de top. Steenbokken moeten hun sociale vaardigheden ontwikkelen, zich een sociale stijl aankweken, een charmeoffensief starten om mensen voor zich in te nemen. Ze moeten schoonheid in hun leven brengen en de juiste sociale contacten leggen.

Ze moeten macht op een elegante manier aanwenden zodat mensen hen op handen dragen. Dat is niet zo makkelijk. Ze moeten ook leren hoe ze mensen samenbrengen en samen leren werken om een gezamenlijk doel te bereiken. Eigenlijk moeten ze zich de sociale vaardigheden van de Weegschaal eigen maken om de top te bereiken.

Als ze dat allemaal onder de knie hebben zullen ze een succesvolle carrière krijgen. Het zijn ambitieuze werkers die er niet voor terugschrikken om de noodzakelijke tijd aan hun werk te spenderen. Steenbokken nemen de tijd om hun werk goed te doen en ze vinden het fijn de maatschappelijke ladder traag maar zeker te beklimmen. Omdat ze zo gedreven zijn, zijn Steenbokken vaak geliefd bij hun baas die hen respecteert en vertrouwt.

Het leven van de Steenbok

De thuis van de Steenbok is, net zoals bij de Maagd, net, mooi ingericht en goed georganiseerd. De Steenbok wil voor zijn privé-leven evenveel zorg dragen als voor zijn werk, maar hij is zo carrièregericht dat er weinig tijd voor het gezin en het gezinsleven rest. Hij zou moeten proberen daaraan meer tijd te besteden. Steenbokken nemen hun kinderen zeer serieus en zijn trotse ouders. Ze willen dat hun kinderen als gerespecteerde mensen opgroeien.

Wat bepaalt de Steenbok?

De karakteristieken van de Steenbok zijn zo divers dat er altijd mensen zullen zijn die ze kunnen appreciëren en anderen dan weer niet. Velen bewonderen hem, anderen hebben een hekel aan hem. Waarom? Waarschijnlijk omdat hij naar zoveel mogelijk macht streeft. Een goed ontwikkelde Steenbok probeert altijd zo hoog mogelijk te klimmen en de hoogst mogelijke positie in te nemen. In het teken van de Steenbok is ambitie het hoogste goed.

De planeten van de Steenbok

De planeten oefenen een wezenlijke invloed uit op de persoonlijkheid en het sociale leven van elk sterrenteken. Voor de Steenbok heeft dat volgend resultaat:
 • Element van de Steenbok: aarde
 • Zijn heersende planeet: Saturnus
 • Zijn carrièreplaneet: Venus
 • Zijn liefdesplaneet: de maan
 • Zijn geldplaneet: Uranus
 • Zijn planeet van gezondheid en werk: Mercurius
 • Zijn planeet van het huiselijk en familiaal leven: Mars

De kleuren van de Steenbok

Ook kleuren zijn van belang voor ieders persoonlijkheid:
 • Kleuren van de Steenbok: bruin, zwart, indigo
 • Kleur die de Steenbok energie geeft: ultramarijn blauw
 • Kleuren die voor de Steenbok liefde, romantiek en sociale harmonie symboliseren: donkerbruin, zilver
 • Noodzakelijke kwaliteiten voor het evenwicht van de Steenbok: warmte, spontaneïteit, zin voor humor
 • Zijn sterkste kwaliteiten: plichtsbesef, doorzettingsvermogen, organisatietalent, geduld, bekwaamheid, langetermijnvisie
 • Zijn diepste behoeftes: organiseren, de leiding nemen en delegeren
 • De dingen die hij moet vermijden: pessimisme, depressie, overdreven materialisme, overdreven conservatisme

Wat heeft nog invloed op het karakter van de Steenbok?

Ten slotte zijn er nog een aantal elementen die het karakter van de Steenbok bepalen:
 • Zijn geluksnummers: 2, 8, 28, 47
 • Zijn beste dag: zaterdag
 • Zijn edelstenen: zwarte onyx
 • Zijn metalen: lood, tin
 • Zijn geuren: magnolia, den, zoete erwt, bergthee
 • Zijn houtsoort: taxus
 • Zijn bloem: fuchsia
 • Zijn dier: geit
 • Zijn stof: jute

P.S. Dit artikel is een vertaling uit het Engels horoscopes-love.eu.
© 2017 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Liefde en overeenkomsten hebben met iemand anders is iets waar iedereen naar streeft. Er wordt door bijna iedereen over…
Overeenkomsten tussen Steenbok en WatermanOvereenkomsten tussen Steenbok en WatermanSteenbok en Waterman zijn niet elkaars droompartner, maar mits ze wat goede wil en begrip voor elkaar kunnen opbrengen h…
Sterrenbeeld Steenbok (Capricornus)De Steenbok is een teken uit de dierenriem en astrologie dat wordt getypeerd als recht door zee, eerlijk en direct. De S…
Overeenkomsten tussen Steenbok en VissenOvereenkomsten tussen Steenbok en VissenEen relatie tussen Steenbok en Vissen is geen evidentie omdat ze fel met elkaar contrasteren, maar ze kunnen wel een per…

Het sterrenbeeld Stier: eigenschappen en karaktertrekkenHet sterrenbeeld Stier: eigenschappen en karaktertrekkenEen Stier heeft eenzelfde dadendrang als een Ram, maar hij is niet tevreden met enkel actie om de actie. Hij wil dat zij…
Het sterrenbeeld Ram: eigenschappen en karaktertrekkenHet sterrenbeeld Ram: eigenschappen en karaktertrekkenHet is algemeen geweten: een Ram blijft nooit bij de pakken neerzitten. Door zijn passie en toewijding verliest hij vaak…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
 • Horoscopes-love.eu
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.