Inzicht in sterrenbeelden met heersers, elementen en kruizen

Inzicht in sterrenbeelden met heersers, elementen en kruizen Veel mensen raadplegen dagelijks hun 'horoscoop' in kranten, tijdschriften of andere media, en denken hiermee te weten wat astrologie inhoudt. De waarheid is dat zulke sterrenbeeldrubrieken niet veel met echte astrologie te maken hebben. Het is een heel oppervlakkige vorm van popastrologie die niet altijd door iemand met kennis van zaken wordt geschreven. Bovendien gaat het om een uitgeklede versie van een echte astrologische duiding, die met veel meer elementen werkt. Niet alleen met sterrenbeelden, maar ook met planeten, aspecten en huizen bijvoorbeeld. De basiskennis voor een betere astrologische duiding van de tekens komt neer op inzicht in het systeem van heersers, elementen en kruizen. Eens je dit begrijpt, hoef je de eigenschappen van de sterrenbeelden niet meer uit het hoofd te leren. Een Ram heeft de reputatie vurig, ondernemend en energiek te zijn, een Stier is aards, geduldig en zinnelijk, een Tweelingen is pienter, communicatief en beweeglijk. Maar waar haalt de astroloog die wijsheid vandaan? Uit heersers, elementen en kruizen. Wanneer je daar wat meer over weet, heb je eigenlijk al een stevige basis om de astrologische tekens te begrijpen.

De twaalf astrologische sterrenbeelden

Naast de Nederlandse en Latijnse benaming van het sterrenbeeld staat de datum van de intrede van de Zon in dat sterrenbeeld.
 • 1. Ram of Aries: 21 maart tot 19 april
 • 2. Stier of Taurus: 20 april tot 20 mei
 • 3. Tweelingen of Gemini: 21 mei tot 21 juni
 • 4. Kreeft of Cancer: 22 juni tot 22 juli
 • 5. Leeuw of Leo: 23 juli tot 22 augustus
 • 6. Maagd of Virgo: 23 augustus tot 22 september
 • 7. Weegschaal of Libra: 23 september tot 22 oktober
 • 8. Schorpioen of Scorpio: 23 oktober tot 21 november
 • 9. Boogschutter of Sagittarius: 22 november tot 21 december
 • 10.Steenbok of Capricorn: 22 december tot 19 januari
 • 11.Waterman of Aquarius: 20 januari tot 18 februari
 • 12.Vissen of Pisces: 19 februari tot 20 maart

Let wel: dit is bij benadering, want de exacte datum kan per jaar wel eens een dagje verschillen. Om het helemaal goed te hebben, zou je het moeten laten berekenen met een zo nauwkeurig mogelijke geboortetijd (met uren en minuten). Dit kan tegenwoordig gratis online.

Wat zijn heersers?

Een heerser is een planeet (kan in de astrologie ook Zon en Maan zijn) die het teken in de horoscoop zijn specifieke karakter geeft. Elk sterrenbeeld (of ‘astrologisch teken’) heeft zo een planeet die heerst over dat teken:
 • Mars (principe: energie, ambitie) heerst over Ram
 • Venus (principe: liefde, kunst) heerst over Stier
 • Mercurius (principe: intellect, communicatievermogen) heerst over Tweelingen
 • Maan (principe: veranderlijkheid, gevoel, ontvangen, vrouwelijk principe) heerst over Kreeft
 • Zon (principe: vitaliteit, wil, mannelijk principe) heerst over Leeuw
 • Mercurius heerst ook over Maagd
 • Pluto (principe: kracht, magie) heerst over Schorpioen
 • Jupiter (principe: harmonie, wet en religie) heerst over Boogschutter
 • Saturnus (principe: concentratie, remming) heerst over Steenbok
 • Uranus (principe: plotse verandering, revolutie) heerst over Waterman
 • Neptunus (principe: ontvankelijkheid, fantasie) heerst over Vissen

De kennis van de heerser(s) bij elk teken van de dierenriem is nuttig om de ermee geassocieerde karakteristieken beter te begrijpen. Wat je kan helpen om de principes bij het koppel planeet/teken te leren, is een boek openslaan over Romeinse en Griekse mythologie. Door te lezen over Mars, Venus, Jupiter en de andere goden leer je meer over de principes en archetypes van de astrologie. De mythen over de oorlogsgod Mars (Ares bij de Grieken) stellen hem voor als de archetypische man: een wilskrachtige, moedige, maar heethoofdige vechtjas. Je ziet zo het Mars-principe in werking, zoals het symbolisch weerspiegeld wordt in de horoscoop met de planeet Mars, het eerste huis en het sterrenbeeld Ram.

Wat zijn elementen?

In de astrologie zijn er vier elementen die de verschillende temperamenten voorstellen:
 • Vuur: energie;
 • Aarde: stabiliteit;
 • Water: emotie;
 • Lucht: rede.

Vuurtekens: Ram, Leeuw en Boogschutter

Benaderen de wereld vanuit de mogelijkheden die ze erin zien, met vuur en enthousiasme. Vaak zijn het levendige, moedige en creatieve geesten met af en toe de neiging wat te overdrijven.

Aardetekens: Stier, Maagd en Steenbok

Hebben in wezen een nuchtere kijk op de wereld. Ze zijn doorgaans praktisch, 'geaard' (hang naar materiële zekerheid) en betrouwbaar. Wanneer een astroloog een geboortehoroscoop ziet met veel 'Aarde' (bijvoorbeeld Zon en Ascendant in Aardetekens), dan gaat dat 'aardse' waarschijnlijk in de persoonlijkheid een belangrijke rol spelen.

Watertekens: Kreeft, Schorpioen en Vissen

Hebben met elkaar gemeen dat ze bij het beoordelen van mensen en situaties vooral op hun gevoel vertrouwen. Veel 'Water' in de horoscoop (bijvoorbeeld veel planeten in watertekens) maakt volgens de astrologische regels de geborene intuïtief en gevoelig.

Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal en Waterman

Zijn geneigd om de wereld en hun relaties met denken en communiceren tegemoet te treden. Daardoor zijn zij alert, nieuwsgierig en opmerkzaam. Van aard zijn zij in staat tot objectiviteit en samenwerking. Vooral wanneer er in de horoscoop behalve de Zon nog andere planeten in Luchttekens staan, zullen deze kenmerken zich duidelijk manifesteren.

De regels van de traditionele astrologie zijn niet onoverkomelijk om te leren. Het moeilijkste is om alle elementen van de horoscoop tegen elkaar af te wegen. Je moet door de bomen dus het bos leren zien. Uit wat gezegd werd over de elementen kun je eigenlijk al afleiden dat een sterrenbeeld alleen niet zoveel prijsgeeft over iemands aard en persoonlijkheid. Zo kan 'een Ram' best lief en passief kan zijn, wanneer zijn Maan in Kreeft staat en zijn Ascendant in Vissen.

Wat zijn kruizen?

De kruizen verdelen de twaalf tekens van de (geboorte)horoscoop in vier hoofdtekens, vier vaste tekens en vier beweeglijke tekens. De astroloog leidt hieruit af of iemand graag:
 • initiatief neemt, dingen begint, de leiding neemt en zijn zin doordrijft (hoofdteken);
 • liever aan het bestaande vasthoudt en dit consolideert (vast teken);
 • houdt van verandering, beweging (beweeglijk teken).

Er zijn dus drie groepen met tekens met een gelijkaardige aanpak of gerichtheid:
 • Ram, Kreeft, Weegschaal en Steenbok zijn de hoofdtekens
 • Stier, Leeuw, Schorpioen en Waterman zijn de vaste tekens
 • Tweelingen, Maagd, Boogschutter en Vissen zijn de beweeglijke tekens

En nu: combineren

Door heerser, element en kruis te combineren, kun je nu zelf de meest kenmerkende eigenschappen van elk astrologisch teken vinden. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Ram

 • Met Mars als heerser heb je energie en daadkracht. Denk aan een atleet, een strijder.
 • Met Vuur als element heb je nogmaals energie.
 • Met een hoofdteken heb je de neiging tot leiden, het initiatief nemen, daadkracht.

Samengevat wordt dat: iemand die (afhankelijk van de rest van de horoscoop) beschikt over veel energie, daadkracht, de drang om iets te verwezenlijken. Hij of zij neemt liever de leiding dan te volgen. Moedig en onafhankelijk. Maar ook (vanwege het overschot aan energie) soms de neiging om te vernietigen, ongeduld, ruzie stoken, gebrek aan zelfbeheersing, eerst doen en dan nadenken.

Stier

 • Met Venus als heerser ben je aards, zinnelijk en creatief. Denk aan de levensgenieter, de kunstenaar
 • Met Aarde als element ben je nuchter, praktisch, volhardend en voorzichtig.
 • Met een vast teken heb je de neiging tot consolideren, vasthouden en uitbouwen.

Samengevat wordt dat: iemand die (afhankelijk van de rest van de horoscoop) met zijn of haar voeten op de grond staat, graag creatief bezig is en van het leven geniet. Volhardend, maar kan omslaan in koppigheid, stug en traag.

Op deze manier, aan de hand van heersers, elementen en kruizen, kunnen alle sterrenbeelden beschreven worden.

Andere duidingselementen

Elementen, heersers en kruizen maken deel uit van de analyse van de horoscoop. Daar worden meestal ook andere duidingselementen bij betrokken, zoals huizen, aspecten (de hoeken die planeten met elkaar maken) en andere punten. Een sterk gereduceerde vorm van astrologie zijn de krantenrubriekjes en de online dag- of jaarvoorspellingen per teken. Of je er nu in gelooft of niet, een beschrijving van het zonneteken alleen (wat de popastrologie doet) is echter wat magertjes. Het is alsof je een wiskundig probleem moet oplossen terwijl je over onvoldoende gegevens beschikt. De sterrenbeelden zijn wel een goed vertrekpunt bij de analyse van een horoscoop: het teken waar de Zon in staat is namelijk van groot belang in iemands ontwikkeling.
© 2019 - 2024 Jgrandgagnage, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sterrenbeelden elementen overzichtSterrenbeelden elementen overzichtIn de astrologie – je horoscoop – worden de vier elementen geduid, daar deze bij je sterrenbeeld een belangrijke rol spe…
Horoscoop: planeet ZonHoroscoop: planeet ZonSterrenbeeld is een bekend begrip. Planeten, hun betekenis en invloed in de horoscoop zijn minder bekend. Zon, Maan, Mer…
Sterrenbeelden element water (waterteken)Sterrenbeelden element water (waterteken)In de astrologie, je horoscoop, worden de vier elementen geduid, omdat deze bij je sterrenbeeld een belangrijke rol spel…

Astrologie: geloof of wetenschap?Astrologie: geloof of wetenschap?Astrologie komt in vele gedaanten. Als voorspelmethode, als esoterische wetenschap voor ingewijden, als populair amuseme…
De verschillende soorten en methodes van astrologieDe verschillende soorten en methodes van astrologieEr zijn verschillende soorten van astrologie die over de hele wereld voorkomen. Allemaal zijn ze erop gericht om uit te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
 • Reinhold Ebertin (1972), The Combination of Stellar Influences.American Federation of Astrologers Inc. ISBN=0-86690-087-X
Jgrandgagnage (25 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.