Leer jezelf kennen: de archetypen van Zon, Maan en Ascendant

Leer jezelf kennen: de archetypen van Zon, Maan en Ascendant Wie begint aan een studie astrologie wordt vaak overweldigd door het aantal elementen in de geboortehoroscoop waar je rekening mee moet houden. Planeten, huizen, aspecten, maansknopen en andere duidingselementen willen ieder een stukje van de puzzel aanbrengen. Het begint je te duizelen doordat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Back to basics dus: de basiselementen die je de meeste informatie bezorgen over jezelf zijn Zon, Maan en Ascendant. Met deze drie archetypische helden ben je in staat om een kernachtig en samenhangend verhaal te schrijven over je karakter en persoonlijkheid.

De hoofdrolspelers in je verhaal

Zon, Maan en Ascendant staan respectievelijk voor je Zelf, je ziel en je masker. Met de posities van deze drie belangrijke astrologische elementen kun je een zin maken die bestaat uit archetypen die je Zelf (het totaal van je psyche, bewust en onbewust), ziel (innerlijke aard) en masker (uiterlijke persoonlijkheid) combineren.

Berekening van de posities van Zon, Maan en Ascendant

Tegenwoordig kun je je horoscooptekening online gratis laten berekenen. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is je geboorteplaats, en je geboortetijd in uren en minuten. Vervolgens krijg je een lijstje te zien met de gegevens die je nodig hebt: de positie in teken van Zon, Maan en Ascendant.

Noteer van Zon, Maan en Ascendant de juiste positie in teken:
 1. "Mijn astrologische Zon staat in het teken ..."
 2. "Mijn astrologische Maan staat in het teken ..."
 3. "Mijn astrologische Ascendant staat in het teken..."

Werken met jungiaanse archetypen

 • Het teken waarin de Zon zich bevindt geeft antwoord op de vraag wie je bent: je persoonlijkheid, dat waar je naar streeft;
 • Het teken waarin de Maan zich bevindt geeft antwoord over de vraag wat de aard van je ziel is: je wezen;
 • Het teken waarin de Ascendant zich bevindt geeft antwoord op de vraag hoe anderen jou zien: je masker.

Om deze drie vragen te beantwoorden, gaan we werken met jungiaanse archetypen als symbolen van je diepste aard. Elk astrologisch sterrenbeeld kan namelijk worden geassocieerd met een of meerdere van die jungiaanse archetypen. Die worden niet lukraak gekozen, maar zijn gebaseerd op de astrologische principes die met elk teken verbonden zijn.

 • Archetypen van Ram: strijder, leider, avonturier, held, pionier, lichtbrenger, verdediger, redder, competitieveling, durfal.
 • Archetypen van Stier: bouwer, natuurliefhebber, boer, muzikant, tuinman, kunstenaar, bezitter, maker, bankier, koppigaard.
 • Archetypen van Tweelingen: verteller, boodschapper, jongeling, intellectueel, grappenmaker, journalist, leraar, sociaalvoelende, veelzijdige, beweeglijke.
 • Archetypen van Kreeft: heler, moeder, beschermer, genezer, verleider, psycholoog, altruïst, helper, sensitieveling, zorgverlener.
 • Archetypen van Leeuw: heerser, koning/koningin, entertainer, ridder, acteur, held, bevelhebber, winnaar, waardigheidsbekleder.
 • Archetypen van Maagd: mentor, dienaar, arbeider, ambachtsman, discipel, analist, denker, planner, perfectionist, helper.
 • Archetypen van Weegschaal: kunstenaar, minnaar, diplomaat, vredestichter, rechter, wethouder, gastheer, bemiddelaar, integere, twijfelaar.
 • Archetypen van Schorpioen: hervormer, onderzoeker, acteur, sjamaan, therapeut, detective, alchemist, hypnotiseur, sensualist, genotzoeker.
 • Archetypen van Boogschutter: ontdekkingsreiziger, filosoof, zigeuner, waarheidszoeker, leraar, geleerde, vrije geest, toerist, gids, eigenzinnigaard.
 • Archetypen van Steenbok: wijze oudere, manager, bouwer, carrièrist, autoriteit, leidinggevende, mentor, premier, statuszoeker, vader,.
 • Archetypen van Waterman: genie, uitvinder, wijze, rebel, utopist, astroloog, leraar, excentriekeling, vernieuwer, wetenschapper.
 • Archetypen van Vissen: mysticus, dichter, martelaar, dromer, visionair, muzikant, medium, goeroe, onbegrepene, idealist.

Tip: Eens je het systeem begrijpt, kun je het zelf uitbreiden met je kennis van de tekens door meer sleutelwoorden toe te voegen.

Deze persoon heeft bij geboorte Zon in Kreeft, en zowel Maan als Ascendant staan in Schorpioen. Voorbeeldzin met archetypen: '<I>"De genezer met de ziel van een hervormer en het masker van een vorser."</I> / Bron: Dr. Gottfried Briemle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Deze persoon heeft bij geboorte Zon in Kreeft, en zowel Maan als Ascendant staan in Schorpioen. Voorbeeldzin met archetypen: '"De genezer met de ziel van een hervormer en het masker van een vorser." / Bron: Dr. Gottfried Briemle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Combineren van Zon-, Maan- en Ascendantarchetypen

Eens je de plaats van de Zon, de Maan en de Ascendant in je geboortehoroscoop kent, kun je een zin maken die er zo uitziet:

"De (...) met de ziel van de (...) en het masker van de (...)"

Omdat elk teken kan worden geassocieerd met verschillende archetypen, kun je niet één, maar tientallen zinnen vormen over jezelf. Enkele voorbeelden maken dit duidelijk:

Eerste voorbeeld
Stel: de Zon staat in Ram, de Maan in Tweelingen en de Ascendant in Stier. De volgende zinnen over jezelf zijn dan mogelijk:
 • "De strijder met de ziel van de intellectueel en het masker van de bouwer."
 • "De held met de ziel van de leraar en het masker van de kunstenaar."
(enzovoort)

Tweede voorbeeld
Stel: je Zon staat in Leeuw, je Maan in Waterman en je Ascendant in Ram. De volgende zinnen zijn dan op jou van toepassing:
 • "De koning(in) met de ziel van de vernieuwer en het masker van de strijder."
 • "De acteur met de ziel van de excentriekeling en het masker van de avonturier."
(enzovoort)

Derde voorbeeld
Je bent een Waterman, je Maan staat in Schorpioen en je Ascendant in Vissen. Je kunt dan onder meer de volgende zinnen over jezelf maken:
 • "De uitvinder met de ziel van de sjamaan en het masker van de mysticus."
 • "De rebel met de ziel van de alchemist en het masker van de goeroe."
(enzovoort)

Het nut en gebruik van de methode met archetypen

Het koppelen van drie belangrijke punten in de geboortehoroscoop aan archetypische beelden is een manier om de astrologische duiding een houvast, een startpunt te geven.

Het levert een kader voor verdere astrologische duiding

Deze methode is niet alleen eenvoudig te begrijpen, maar biedt ook een houvast bij het duiden van de rest van de horoscoop. Het levert als het ware een soort kader om de vele andere elementen uit de geboortehoroscoop te kunnen interpreteren. Je vertrekt met andere woorden vanuit een totaalbeeld dat je verder kunt inkleuren met andere elementen.

Het verdiept je zelfkennis

Het werken met de archetypen kun je ook zien als een spel waarmee je je zelfkennis verdiept. Hierbij kan mediatie of actieve imaginatie worden gebruikt om beelden uit het onbewuste op te roepen en ermee in contact te treden. Laat de beelden die de zin met Zon, Maan en Ascendant oproept tot je doordringen. Tracht het beeld met gesloten ogen te visualiseren, of maak er een tekening of schilderij over.

Je kunt het gebruiken in spelvorm

Een tip om de combinatie van de drie belangrijkste archetypen als spel te gebruiken:
 1. zorg er eerst voor dat je weet in welk teken je Zon, Maan en Ascendant staan;
 2. maak een stapel kaartjes met de 10 kernwoorden voor Zon en leg die links;
 3. maak een stapel kaartjes met de 10 kernwoorden voor Maan en leg die rechts naast het stapeltje van de Zon;
 4. maak een stapel kaartjes met de 10 kernwoorden voor de Ascendant en leg die rechts naast de twee andere stapels;
 5. zorg ervoor dat elk stapeltje omgekeerd ligt zodat je de woorden niet ziet;
 6. schud de linkse stapel en haal er een archetypisch woord uit voor de Zon;
 7. doe hetzelfde voor de middelste en rechtse stapel;
 8. schrijf de zin op en denk erover na.

Je kunt dit spel uitbreiden met meer kaartjes wanneer je de horoscoop van vrienden berekent of laat berekenen.

Ook tarotkaarten kunnen bij visualisatie worden aangewend

De kaarten uit de Grote Acana (Rider-Waite tarot bijvoorbeeld) voor de verschillende astrologische tekens die je voor meditatie kan gebruiken zijn:
 • IV. De Keizer: Ram
 • V. De Hiërofant: Stier
 • VI. De Geliefden: Tweelingen
 • VII. De Zegewagen: Kreeft
 • VIII. De Kracht: Leeuw
 • IX. De Kluizenaar: Maagd
 • XI. Gerechtigheid: Weegschaal
 • XII. De Gehangene: Schorpioen
 • XIV. Gematigdheid: Boogschutter
 • XV. De Duivel: Steenbok
 • XVII. De Ster: Waterman
 • XVIII. De Maan: Vissen

Ben je bijvoorbeeld een Zon in Waterman, dan bestudeer je voor je Zelf, dat waar je naar streeft, kaart XVII van de tarot: De Ster.
 • Staat je Zon in Waterman, dan streef je ernaar die persoon te zijn;
 • met Maan in dit teken heb je de Ziel van de Ster;
 • met je Ascendant in Waterman is dit je uitstraling naar de buitenwereld toe.

Samenvattend

Het werken met de archetypen voor de plaatsing van Zon, Maan en Ascendant is zeker niet de enige manier om een geboortehoroscoop aan te pakken. Vaak begint een astroloog bijvoorbeeld met te kijken welk deel van de horoscoop door planeten is ingenomen en welk element (Lucht, Aarde, Vuur of Water) de overhand heeft. Ook de aspecten, de sterkste planeten en de sterkst bezette huizen helpen om de eerste indruk vorm te geven.

Het belangrijkste voordeel van de methode die een zin maakt met de archetypen is dat je beter hoofdzaken van bijzaken kunt onderscheiden. Zon, Maan en Ascendant geven namelijk de sterkste aanwijzingen over het karakter van de geborene. Door Zelf, Ziel en Masker met elkaar te combineren, begin je door de bomen het bos te zien. En jezelf.
© 2019 - 2024 JGrandgagnage, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het karma in je horoscoop: wat is je doel in dit leven?Het karma in je horoscoop: wat is je doel in dit leven?Bij het duiden van iemands geboortehoroscoop kunnen astrologen kiezen voor verschillende benaderingen. De twee belangrij…
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
De Tarot (het Rider Waite kaartspel)Al eeuwenlang spreekt het kaartspel met de Tarotkaarten tot de verbeelding. De verschillende kaartensets (dit artikel he…
Wat is je Ascendant? (Ascendantteken Tabel)Wat is je Ascendant? (Ascendantteken Tabel)Wat is jouw Ascendant? Zoek het hier op ! Iedereen weet wel wat zijn sterrenbeeld of zonneteken is, maar welke ascendant…

Wie was je in een vorig leven? Je karma in je horoscoopWie was je in een vorig leven? Je karma in je horoscoopWie in reïncarnatie gelooft, vraagt zich waarschijnlijk wel eens af: "Wie was ik in een vorig leven?" Als je weet in wel…
Decanaten: de 36 persoonlijkheidstypen van de dierenriemDecanaten: de 36 persoonlijkheidstypen van de dierenriemMensen met hetzelfde sterrenbeeld zijn vaak toch heel verschillend. Astrologen zullen je dan vertellen dat dit komt door…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nessaja99, Pixabay
 • Reinhold Ebertin (1972), The Combination of Stellar Influences.American Federation of Astrologers Inc. ISBN=0-86690-087-X
 • Arthur Dione (1988), Jungian Birth Charts - The Aquarian Press. ISBN=0-85030-642-6
 • Ellyonor Barz (1990), Goden en planeten, Astrologische archetypen - Uitgeverij Kosmos bv. Utrecht. ISBN=90-215-1540-7
 • Astrologyclub bezocht op 2 december 2016 - http://astrologyclub.org/pisces-archetype/
 • Zodia Archetypes - https://www.completehoroscope.org/astrology/zodiac-archetypes.htm
 • Astrolocherry bezocht op 2 december 2016 - https://astrolocherry.com/post/74886220185/zodiac-archetypes
 • The Signs as the 12 archetypes - https://www.wattpad.com/155491495-~zodiac-stuff~-the-signs-as-the-12-archetypes
 • Tarot Archeypes of the Major Arcana - https://www.llewellyn.com/journal/article/1951
 • Jules Grandgagnage: Combineer Zon, Maan en Ascendant tot een verhaal - https://sites.google.com/site/demagischemens/essays/astrologie-combineer-zon-maan-en-ascendant-tot-een-verhaal
 • Afbeelding bron 1: Dr. Gottfried Briemle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
JGrandgagnage (25 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.