Gerstekorrel, wat is dat?

Gerstekorrel, wat is dat? Een gerstekorrel is goedaardig en bevindt zich onder de huid. Het is een gevulde cyste die er wit uitziet. Vaak komen gerstekorrels in het gezicht voor. Een enkele gerstekorrel kan geen kwaad, maar meerdere zijn ontsierend. Hoe ontstaat een gerstekorrel en kan je ze zelf verwijderen?

Oorzaak van een gerstekorrel

Een gerstekorrel is heel vaak in het gezicht te vinden, met name rond de ogen of op het ooglid. Bij sommigen komt een gerstekorrel ook regelmatig voor langs de rand van de neus. Het ziet eruit als een wit puntje dat onder de huid ligt. Het is vaak niet groter dan een rijst-of gerstekorrel, maar soms worden ze wel groter. Op de rand van het ooglid ontstaat soms ook een wit korreltje. Dit is echter geen gerstekorrel maar een strontje.

De oorzaak voor een gerstekorrel, en vaak zijn het er meerdere tegelijk, is een verstopping van de talgklieren of de zweetklieren. Bij een gerstekorrel is er sprake van een verstoring door te weinig vocht. Hierdoor stapelen dode huidcellen zich op. De ophoping vindt plaats in de afvoergang van de talgklier. Het gevolg is een wit puntje onder de huid. Dode huidcellen bevatten veel keratine. Keratine is een taai eiwit dat de huid waterafstotend maakt. Door keratine ontstaat de witte kleur in gerstekorrels. Het ontstaan van een gerstekorrel heeft overigens niks met roken, alcohol of voeding te maken. Ook make-up lijkt niet de oorzaak te zijn. Gerstekorrels komen net zo vaak voor bij mensen die totaal gezond leven als bij mensen die er een ongezonde leefwijze op na houden.

Baby met gerstekorrels: wat te doen?

Baby's kunnen in de eerste twee weken na de geboorte snel last krijgen van gerstekorrels. Dit heeft te maken met de functie van de huid die nog niet optimaal werkt. Deze gerstekorrels verdwijnen meestal vanzelf. Ga de gerstekorrel niet uitknijpen bij de baby. De kans op blijvende littekens is namelijk groot. Heb geduld: na enkele dagen tot enkele weken is de baby weer vrij van gerstekorrels.

Zelf verwijderen

Het vervelende met gerstekorrels is dat ze moeilijk te verwijderen zijn omdat ze zo diep zitten. Daarnaast ontstaat er veelal een litteken wanneer de gerstekorrel niet zorgvuldig verwijderd is. Wie dit toch zelf wil doen, gaat als volgt aan de slag:
  • Werk met uitsluitend steriele materialen. Zelf steriel maken van materiaal doe je niet door de naald in het vuur te houden maar door het in een badje van pure alcohol of dettol te leggen. Koop bij voorkeur een steriele naald bij de apotheek.
  • Neem de naald ter hand en steek deze door de bovenkant van de gerstekorrel waarbij je door de bovenste huidlaag heen moet prikken.
  • Haal de naald weer uit de huid en druk de gerstekorrel met behulp van een schone tissue uit de huid.

Tips

  • Werk nooit aan een ontstoken gerstekorrel: deze is te herkennen door roodheid, zwelling en een gele etterkop bovenop de gerstekorrel.
  • Werk nooit met een naald aan gerstekorrels vlakbij het oog. De kans op uitschieten richting het oog is groot.
  • Verwijder bij een baby nooit gerstekorrels. Deze verdwijnen vanzelf weer.

Naar de schoonheidsspecialist

Het beste is om naar de schoonheidsspecialist te gaan, vooral wanneer de gerstekorrels zich rond het oog bevinden. De schoonheidsspecialist werkt met steriele materialen. Wacht niet te lang met een bezoek, verse gerstekorrels zijn veel makkelijker te verwijderen dan gerstekorrels die er al enige tijd zitten. In dit laatste geval kan het verwijderen soms wel wat pijnlijk zijn. Ga met kinderen bij voorkeur altijd naar een schoonheidsspecialist. Deze heeft ervaring met het verwijderen van gerstekorrels bij kinderen en is erop verdacht dat kinderen het als pijnlijk kunnen ervaren. Het prikken met de naald doet vaak geen pijn, het uitknijpen vinden veel kinderen wel vervelend of zelfs pijnlijk.

De kosten voor het laten verwijderen variëren. Bij de huisarts laten doen is het gratis: het wordt gedekt door de basis ziektekostenverzekering. Bij de schoonheidsspecialist zit het verwijderen van gerstekorrels bij de prijs van een complete gezichtsbehandeling inbegrepen. Wie alleen voor de gerstekorrels naar de schoonheidsspecialist gaat krijgt vaak te maken met aparte kosten. Sommigen rekenen 1 tot 2 euro per gerstekorrel. Anderen hanteren een totaalprijs ongeacht het aantal. Deze prijs varieert tussen de 5 en 10 euro per behandeling. Hogere bedragen kunnen ook voorkomen, maar de vraag is of deze wel in verhouding staat met het werk dat verricht wordt.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerstekorrel, een klein wit korreltje op het ooglidGerstekorrel, een klein wit korreltje op het ooglidEen gerstekorrel is een klein wit korreltje net onder de huid wat is ontstaan als gevolg van een verstopping van een zwe…
Gerstekorrel verwijderenGerstekorrel verwijderenEen gerstekorrel komt vaak voor op of rond het ooglid. Een gerstekorrel ontstaat spontaan en is het gevolg van te weinig…
Gerstekorrels in gezicht: witte puntjes rond ogen of neusGerstekorrels in gezicht: witte puntjes rond ogen of neusGerstekorrels komen relatief vaak voor. Een gerstekorrel (ook 'milium' genoemd) is een 1 tot 2 mm grote holte (cyste), w…
Help! Ik heb gerstekorrelsHelp! Ik heb gerstekorrelsDe meeste mensen hebben wel een last van die kleine, vervelende bultjes in het gezicht. Deze witte en harde bolletjes wo…

Styling producten voor krullenStyling producten voor krullenWaar dient elk product voor? Hoe breng je het aan op je haar? En wat is het resultaat? Soms staan we in de drogist voor…
Perfecte ValentijnsdaglippenPerfecte ValentijnsdaglippenDe dag van de liefde is in zicht en dat betekent dat de lippen klaar gestoomd moeten worden voor een eventuele kus. Maar…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.