Hennaversieringen op je huid: eenvoudig zelf te maken

Hennaversieringen op je huid: eenvoudig zelf te maken Henna is een plantenextract dat voornamelijk wordt gebruikt als versiering op de huid gebruikt. In het Westen worden hennaversieringen gebruikt als tijdelijke tatoeage. Dit wordt gezien als schoonheidsmiddel en het blijft ongeveer twee tot vier weken zitten. Er zijn verschillende versieringen mogelijk die je gemakkelijk op het internet kunt vinden. Het is gemakkelijk zelf te maken en een leuke bezigheid om te doen. Wat heb je hiervoor nodig?

Henna als schoonheid

Wil je een tijdelijke tatoeage of gewoon een mooie tijdelijke versiering op je huid, dan is henna het perfecte schoonheidsmiddel hiervoor. Henna is afkomstig van een plant en de kleurstof hiervan heeft een sterke werking en trekt in de huid. Dit blijft enkele weken zitten en zal langzaam aan weer vervagen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt. Zo hebben archeologen henna gevonden op de haren en nagels van Egyptische mummies afkomstig van 1200 jaar voor Christus. In landen waar hennadecoraties traditie zijn, gaat het meer: over vrouwelijkheid, schoonheid, spiritualiteit en geluk, over vreugde en feestelijkheid. Heb beschilderen met henna is er een ceremonie op zichzelf.

Zelf henna maken

Henna wordt wereldwijd gebruikt. In Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika wordt het voor nagels, huid en haar gebruikt. Zo worden in Pakistan gebruiken Hindoestaanse vrouwen hennaversieringen voor hun bruiloft. Een dag voor de bruiloft versiert ze haar handen, waarbij ze in het patroon soms de naam van de toekomstige echtgenoot verwerkt. Ook behandelt ze haar voeten. Hoewel je het kant-en-klaar kunt kopen of kunt laten opbrengen op je huid, is het ook heel leuk om zelf te maken. De benodigdheden hiervoor zijn:
  • thee
  • citroen
  • suiker
  • henna
  • injectiespuit
  • (henna)olie
  • eventueel watjes of wattenstaafjes
  • kommetje

De werkwijze

Het is verstandig om oude kleding aan te trekken en oude handdoeken te gebruiken. Heb je alle benodigdheden klaar staan, werk dan onderstaande werkwijze af:

  1. Zet een mok thee. Voeg hier wat suiker aan toe en het sap van een citroen. Roer het en laat de thee afkoelen. Met deze vloeistof zal de kleur van de henna straks intensiever en donkerder worden dan wanneer je dit met alleen water vermengt. De henna zal ook beter hechten.
  2. Doe hennapoeder in een bakje, giet de thee erbij en roer dit goedje. Ga hiermee door tot er een stevige pasta ontstaat. Je kunt beter te weinig vocht toedienen en vervolgens wat erbij doen, dan te veel waardoor de pasta te dun wordt. Wacht na het mengen minstens een kwartier zodat het papje bruiner zal kleuren. Smeer eerst met een watje wat (henna)olie op de huid op de plek waar je de henna gaat opbrengen. Dan wordt de henna mooier van kleur.
  3. Zuig dan wat van de pasta op in de spuit en draai de naald erop. Je kunt gaan beginnen. Begin met eenvoudige patronen zoals een simpel hartje of bloemetje. Er zijn op het internet vele voorbeelden te vinden. Neem de tijd en doe het voorzichtig. Hiervoor geldt: oefening baart kunst! Gaat het een keer mis, veeg dan de uitschieter meteen weg met vinger, nagel, watje of wattenstaafje. Het kan zijn dat de naald verstopt raakt. Dan moet je de spuit even leeg maken en spoelen.
  4. De henna moet blijven zitten tot het patroon helemaal droog is. Minstens een uur, maar liever wat langer. De henna wordt dan goed hard.
  5. De hard geworden henna kun je vervolgens van de huid afvegen. Nadat je de henna eraf hebt gehaald, zal de achtergebleven kleur op de huid intenser, dus ook donkerder worden van kleur. Dat proces gaat nog uren door. Dus wees niet teleurgesteld als de tekening er in eerste instantie licht uitziet.

Pas op voor zwarte henna

Pas op voor zogenaamde "Black henna", oftewel zwarte henna. Hier is PPD (parafenyleen diamine) aan toegevoegd om de kleur donkerder te maken en de henna sneller te laten werken. Het kan ernstige allergische reacties teweeg brengen, met blijvende littekens als gevolg.

Indigo

Voor hennapoeder worden de loten van jonge blaadjes van de hennaplant gedroogd en gemalen. Soms worden er andere gedroogde planten aan toegevoegd voor kleurnuances, zoals indigo waarmee het donkerder kleurt. Hennapoeder zonder toevoegingen is legergroen of bruinachtig groen. Het ruikt een beetje naar hooi of spinazie. Topkwaliteit ruikt als vers kruid. Hennapoeder dat voor de huid is, moet gezeefd zijn. Gebruik geen henna die bedoeld is om haren mee te kleuren. Die is niet geschikt voor de huid, omdat die meestal van mindere kwaliteit is.

Pas op met wassen

Was de tekening vooral niet met water! Daar moet je zeker een dag mee wachten, als dat mogelijk is. Doe daarom je handen als het kan aan het eind van de dag, voordat je gaat slapen. Hennatekeningen blijven hooguit vier weken op de huid zitten en zullen geleidelijk vervagen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk mooi met HennaHenna is een plant waarvan de fijngestampte blaadjes en scheuten al eeuwen worden gebruikt als lichaamsversiering en om…
Haar rood verven met hennaWil jij graag eens een ander kleurtje in je haar, maar heb je geen zin die chemische haarverf in je haar te smeren? Dan…
Haren verven met hennaHaren verven met hennaAls je jouw haar wilt kleuren op een zuiver natuurlijke wijze en daarbij ook je haar wilt verzorgen, dan biedt henna een…

Mooie borsten voor iedere vrouwMooie borsten voor iedere vrouwIedere vrouw, die ook graag vrouw is, wil graag mooie borsten. De een krijgt ze van nature en de ander moet er veel voor…
Beauty: GezichtsreinigingsdoekjesBeauty: GezichtsreinigingsdoekjesVeel merken hebben ze in het assortiment zitten en zelfs meer dan één soort: de reinigingsdoekjes voor het gezicht. Hand…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sabasingh, Pixabay
  • Boek: schoonheid 360 graden. ISBN 9789022992838
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.