Beauty: Gezichtsreinigingsdoekjes

Beauty: Gezichtsreinigingsdoekjes Veel merken hebben ze in het assortiment zitten en zelfs meer dan één soort: de reinigingsdoekjes voor het gezicht. Handig in gebruik en vaak zelfs geschikt om oogmake-up van het gezicht te verwijderen. Maar zijn alle doekjes even goed of met andere woorden… waar moet je op letten als je reinigingsdoekjes gaat kopen? Veel mensen die aan de reinigingsdoekjes gaan, nemen maar wat voor handen ligt. Terwijl ze dat niet doen als ze lotions, milk en andere reinigingsmaterialen aanschaffen. Als je reinigingsdoekjes wilt gaan gebruiken is het goed om ook te kijken wat ze voor je huid doen en is dus niet anders dan de vloeibare versies. Je hebt voor de verschillende huidtypes ook verschillende doekjes. De meeste merken hebben standaard die voor de gecombineerde huid en daarnaast nog één of twee voor speciale huidtypes. Let hier goed op!

Kritische blik op reinigingsdoekjes

Biologisch afbreekbaar?

Als je toch kritisch gaat kijken naar de reinigingsdoekjes, dan is het ook verstandig om te kijken of je de doekjes biologisch afbreekbaar zijn. Dit zal er meestal opstaan, maar je kunt ook kijken naar het gebruikte materiaal. Zijn het plantaardige vezels, dan zijn ze in principe biologische afbreekbaar (denk bijvoorbeeld aan de bacteriën), maar is nog altijd een lang proces. Normaal gesproken worden de doekjes dan ook gewoon in de normale afvalbak gedeponeerd. Ondermeer Yves Rocher, Robi en Heaven hebben doekjes die biologisch volledig afbreekbaar zijn.

Ook oogmake-up verwijderaar?

Veel mensen nemen de reinigingsdoekjes voor het gemak en eigenlijk is het dan wel zo prettig als ook de oogmake-up direct verwijderd kan worden met deze doekjes. Dit is echter niet standaard het geval. Meestal staat het wel op de verpakking, maar heeft natuurlijk te maken met de stoffen die er in zitten. Bij de ogen mag je niet hard wrijven én niet alle stoffen mag je rondom de ogen toepassen. Bovendien heb je ook nog speciale doekjes die je kunt gebruiken bij waterproof make-up. Ondermeer Garnier en Botanics hebben doekjes die ook waterproof make-up wegneemt.

Geen parfum?

Vervolgens is het zinvol te bedenken of je doekjes zonder toegevoegd parfum wilt. Niet veel mensen letten erop, tot ze een allergische reactie krijgen of de huid droog aanvoelt (wat overigens ook een andere oorzaak kan hebben). Vanaf het moment dat mensen allergische reacties krijgen zijn ze bij alle producten alert, dit is zichtbaar en dan wordt er meestal wel gehandeld. Voor doekjes is dat niet anders, want de meeste doekjes bevatten voor een aangename geur (die past bij het product) nu eenmaal parfum. Als je dit dus in zijn geheel niet wilt of de geur is te heftig, kijk dan goed op de verpakkingen. Ondermeer Dr. v.d. Hoog en Robi hebben volledig ongeparfumeerde doekjes.

Meenemen?

Vaak worden de doekjes juist voor de vakantieperiode gebruikt. Lekker gemakkelijk en geen kans op lekken. Toch sluiten niet alle verpakkingen goed genoeg af als ze eenmaal geopend zijn geweest, met als gevolg dat de doekjes kunnen uitdrogen. Er zijn kunststof houdertjes, met leuke printjes, te koop waar één pakje in past en sommige merken hebben af en toe een actie waar ze gratis bij twee verpakkingen gratis te verkrijgen zijn. Neem het zekere voor het onzekere en maak gebruik van zo’n houdertje.

De meeste merken hebben ongeveer even grote verpakking. Alleen de merken die de doekjes opgerold in kokertjes hebben zitten, die zijn meestal wel beter afsluitbaar, of de rolletjes gaan niet samen met de standaard houdertjes. Verder zijn er ook altijd nog de individueel verpakte doekjes. De eerste merken hebben deze niet in het standaard assortiment en bovendien zijn deze doekjes meestal een stuk duurder. Je kunt het dan nog wel over de hygiëne hebben. Echter, als je uit de pakjes netjes een doekje trekt, zit het met die hygiëne ook wel goed.

Gebruiksgemak?

Gebruiksgemak is een lastige, want dat is en blijft toch een kwestie van uitproberen. De een wil juist een vochtiger doekje en de ander vindt dat nou net niet prettig. Reinigingen doen ze allemaal, maar het type materiaal en het gemak waarmee de make-up van het gezicht gehaald kan worden, is redelijk gelijk. Maar mensen verschillen en wat voor de een perfect werkt is voor de ander toch en minder groot succes. Er zijn wel wat zaken waar je zonder gebruik op kunt letten en dat is bijvoorbeeld de afmeting. Bijvoorbeeld Olaz en Demak’up hebben doekjes die qua afmeting net iets groter zijn, dit kan handig zijn. Zeker als je de ogen ook goed mee wilt nemen en bij voorkeur ook de hals.

Prijzen

Als prijzen nog doorslaggevend kunnen zijn voor je beslissing, dan wordt het mogelijk een lastige. De meeste variëren van € 4,50 tot € 7,00 en bevatten 25 en soms 30 doekjes. Als je de aanbiedingen in de gaten houdt, kan je nog wel eens dubbele verpakkingen voor een aantrekkelijke prijs hebben. Verder zijn eigen merken van de drogisterijketens meestal net iets goedkoper dan de bekende merken.

Tot slot

In ieder geval voor onderweg zijn deze doekjes ideaal, dus tijdens de vakantie worden ze in grote getallen gebruikt. Maar ben je vanuit werk of anderszins veel onderweg, dan kan het ook een uitkomst zijn. Reiniging is toereikend en op het moment dat je wat meer tijd hebt, een diepere reiniging, masker of stoombad nemen is altijd goed voor het gezicht.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…
Beauty: reinigen gezichtBeauty: reinigen gezichtMet make-up zijn de meeste jonge dames al vroeg mee aan de slag, maar niet iedereen krijgt erbij uitgelegd dat het vervo…
The Oil Cleansing Method: je gezicht reinigen met olieThe Oil Cleansing Method: je gezicht reinigen met olieThe Oil Cleansing Method: oftewel, je gezicht reinigen met olie. Deze methode is bij veel mensen erg populair, omdat het…
Beauty: Verzorging van de huid rond de ogenBeauty: Verzorging van de huid rond de ogenDe een vindt het onzin en de ander zweert erbij. Feit is wel dat de huid rond de ogen extra gevoelig is en het in ieder…

Hennaversieringen op je huid: eenvoudig zelf te makenHennaversieringen op je huid: eenvoudig zelf te makenHenna is een plantenextract dat voornamelijk wordt gebruikt als versiering op de huid gebruikt. In het Westen worden hen…
Nagelstickers: de nieuwste trend op het gebied van nagelsWil jij ook mooie nagels, maar wil je er niet al te veel moeite voor doen? Geen gedoe met nagellak die nog moet drogen o…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.