Een jongere en strakkere huid door lichttherapie

Een jongere en strakkere huid door lichttherapie Ouder worden is even slikken: het ontstaan van kraaiepootjes, rimpels en een slappere huid zouden we graag zolang mogelijk uitstellen. Velen willen zolang mogelijk een jeugdig uiterlijk behouden. Zakkende oogleden, een uitgezakte kaaklijn, wallen, rimpeltjes boven de mond en een diepe neus/mondplooi verraden echter het ouder worden. En als het zover begint te komen: wie wil er dan niet een jongere en strakkere huid, of in ieder geval het huidverouderingsproces vertragen? Een mogelijkheid om een jongere huid te krijgen is lichttherapie.

Een jongere huid en vertraging van het verouderingsproces

Huidveroudering helemaal tegengaan is helaas niet mogelijk. Wel kan huidveroudering vertraagd worden, en het is mogelijk om de huid die ouder geworden is, te laten verjongen. De effecten van de schade die de huid in de loop der jaren heeft opgelopen, kunnen teruggedrongen worden door lichttherapie. Er is zijn twee soorten huidveroudering: de intrinsieke en de extrinstieke huidveroudering. Een huid loopt schade op en veroudert door onder meer UV-straling en roken, maar ook door toxische stoffen in de voeding. Ook de genen spelen een rol.

Injectables en fillers

Injectables zoals Botox en fillers kunnen de huid opvullen, daar waar volheid in het gezicht aan het verdwijnen is. De ingrediënten waarmee gewerkt wordt met injectables en fillers zijn vaak betrekkelijk nieuw, waardoor niet iedereen graag tot deze methoden overgaat. Er is immers nog niet veel bekend over de gevolgen ervan op de huid, op de langere termijn. Gewend geraakt aan Katrien Duck-lippen en aan onnatuurlijk uitziende gezichten, zal niet iedereen iets voelen voor fillers en injectables. Hoewel fillers en injectables wel degelijk mooie natuurlijk resultaten kunnen geven.

Verjonging van huid door lichttherapie: ziet er absoluut natuurlijk uit

Bij het krijgen van een jongere huid krijgen door middel van lichttherapie, komen er geen vreemde stoffen in de huid. Er wordt tevens niet ingegrepen in de huid zoals bij een minilift, facelift en andere ingrepen zoals ooglidcorrecties, en dergelijke. Het is dus minder ingrijpend en geschikt voor hen die accepteren dat er wel íets zichtbaar mag zijn van het feit dat men niet meer tot de jeugdigen behoort. Want een echt slappe huid en vergevorderde rimpels raakt men niet kwijt. Wel is het mogelijk om de huid evengoed zichtbaar te verjongen en te verstrakken.

Voor lichttherapie gaat u naar een cosmetisch arts, een kliniek of naar een beautysalon. Er zijn verschillende soorten lichttherapie.

Verschillende soorten lichttherapie

Flitslamp stimuleert de collageen-aanmaak

Voor vermindering van ontsierende pigmentvlekken, oppervlakkige rimpels, grove poriën, rosacea en couperose is deze therapie geschikt. Er wordt gebruik gemaakt van 2 IPL-Intense Pulsed Light (onder meer van Ellipse, Lumenis, Vasculight). Het intense pulse light zorgt voor aanmaak van collageen. Wanneer de huid veel te lijden heeft gehad van zonlicht en beschadigingen zoals pigmentvlekken heeft, is dit de beste keuze. De doorbloeding wordt verbeterd, de huid gaat er aanzienlijk frisser uitzien en ook de huidtextuur verbetert. Een ruwe, perkamentachtige huid wordt zachter. Echt pijnlijk is de behandeling niet, omdat er gebruik gemaakt wordt van koeling. Het voordeel is, dat men er na de behandeling niet raar uitziet. Hooguit zijn er wat rode plekjes of hier en daar een minieme zwelling zichtbaar. Af en toe komt het voor dat men na de therapie kleine blaasjes of een paar korstjes heeft. Dus in principe kan werk direct hervat worden. De IPL-behandeling is veilig. Om infecties, littekens en stoornissen in pigment te voorkomen is behandeling door een professional echt noodzakelijk, niet iedereen is bekwaam genoeg om te behandelen middels IPL. De sterkte en golflengten moeten namelijk kundig bepaald worden en worden per huidtype anders afgesteld. IPL is niet altijd geschikt bij een donkere huid.

De kosten
Wie de huid wil laten verjongen door IPL-lichttherapie, betaalt ongeveer 150 á 250 euro per behandeling. Er zijn gemiddeld 3 á 5 behandelingen nodig. Een onderhoudsbehandeling is slechts een keer paar jaar nodig.

4 Fractional CO2-laser: betere resultaten dan met de gewone CO2-laser

Voor donkere kringen en uitgezakte huid onder de ogen, grove poriën, verbetering van de algehele huidstructuur, beginnende en oppervlakkige rimpels, littekens als gevolg van acné en verstrakking en vernieuwing van de gelaatshuis en hals is de 4 Fractional CO2-laser resurfacing (onder meer Mixto SX en Active FX) zeer geschikt. Deze CO2-laser verdeelt een lichtbundel in kleinere lichtstralen die verdampt worden door de laser. In de bovenste huidlaag ontstaat als het ware een patroon van gaatjes. Ook zeer minieme gaatjes worden in de onderliggende huidlagen gemaakt. Gevolg: collageen wordt aangemaakt, de huid vestrakt en er verschijnt een nieuw, jonger, gladder en steviger huidoppervlak. De 4 Fractional CO2-laser resurfacing geeft veel minder bijwerkingen dan de normale CO2 laser. De laatste beschadigt het hele oppervlak van de huid, maar ook geeft de normale CO2 laser minder verbetering qua huidtextuur en minder verstrakking. De behandeling is niet pijnloos. De huid wordt dan ook verdoofd met een speciale crème. Tot zeker vijf dagen na de behandeling is het zichtbaar dat de huid een behandeling heeft ondergaan. Het gezicht is rood en gezwollen en ook is er schilfering zichtbaar. De kans is erg klein, maar er zou kleurverandering van de huid kunnen zijn na behandeling. Therapie door een vakkundig iemand is noodzakelijk, om littekens, vlekken, brandwonden en oogschade te voorkomen. 4 Fractional CO2-laser resurfacing is niet geschikt voor mensen met een kwetsbare huid, gebruik van bepaalde medicijnen, mensen met permantente fillers en bij een afweer die verstoord is.

De kosten
Een voordeel van deze vorm van lichttherapie is dat er slechts één behandeling nodig is. Herhaalbehandeling gebeurt 1 á 2 keer per jaar. De kosten voor een behandeling zijn 800 á 1750 euro.

3 Fractional laser, geeft de collageen-aanmaak een boost

Voor het egaliseren van oppervlakkige rimpels in gezicht (met name rond mond en ogen), hals, littekens ten gevolge van acné, verstrakking (tot maximaal 20%) van gezicht en hals, verbetering van structuur van de huid en decolleté en verwijdering van pigmentvlekken is de 3 Fractional laser (onder meer Matisse, Fraxel en Cap Affirm) geschikt. De laser maakt door middel van golflengtes zeer kleine stollingskolommen in de diepere huidlagen. Hierdoor ontstaat een herstelproces. De huid herstelt zich doordat de productie van collageen enorm gestimuleerd wordt. Er vindt vernieuwing van het huidoppervlak plaats. De 3 3 Fractional laser geeft zeer mooie resultaten bij oppervlakkige rimpels en verschillen in structuur. Sprake van pijn tijdens de behandeling is er niet, men voelt alleen wat speldenprikjes. Een voordeel is, dat het na behandeling nauwelijks zichtbaar is, dat men een behandeling heeft ondergaan, hoewel de huid nog een paar dagen iets gezwollen en rood kan zijn. De behandeling is niet geschikt voor mensen met een koortslip. Bekwaam gebruik van de laser is vereist, om storingen in pigment, littekens, blaren en brandwonden te voorkomen.

De kosten
Er zijn 3 á 5 behandelingen nodig. Maximaal één behandeling per maand. Een onderhoudsbehandeling vindt een keer per jaar plaats. Men betaalt 500 á 1200 euro per behandeling.

Omnilux LED lichttherapie om huidveroudering te voorkomen

Om huidveroudering voor te zijn is de LED lichttherapie zeer geschikt (onder meer Omnilux Plus, Omnilux Revive). Fijne rimpeltjes, grove porieën, pigmentvlekken, littekens en rosacea worden verminderd door deze vorm van lichttherapie, die circa 20 minuten rood licht op de huid schijnt. De cellen die dieper liggen in de huid, absorberen het licht en hierdoor wordt collageen en elastine aangemaakt. Volgens wetenschappelijke studies vindt er bij 85% van de behandelde vrouwen daadwerkelijk zichtbaar resultaat plaats. De huid wordt gladder, steviger, zachter en egaler. Huidbeschadigingen en -afwijkingen verminderen, en ook verjongt LED lichttherapie de handen. Omnilux is de beste volgens onderzoek. De behandeling is geheel pijnloos en zelfs aangenaam. Na behandeling kan men het werk gewoon weer hervatten en behandeling is helemaal veilig. De behandeling is echter niet geschikt voor mensen die bepaalde medicatie gebruiken (antibiotica) en gevoelig zijn voor licht.

De kosten
Binnen vijf weken vinden tien behandelingen plaats. Onderhoudsbehandeling vindt om de 4 á 12 weken plaats. Een behandeling kost 40 á 60 euro.
© 2013 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een jongere en strakkere huid door lichttherapie thuisEen jongere en strakkere huid door lichttherapie thuisOuder worden is even slikken: het ontstaan van rimpels en een slappere huid willen we graag uitstellen, om zo lang mogel…
Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Huidveroudering is niet te voorkomen, wel te vertragen. Begin daarom vroeg met smeren en let op waar je je huid aan bloo…
Collageen lichttherapie voor een jonge en stralende huidCollageen lichttherapie zorgt voor een huidverjonging, doet rimpels verminderen en voorkomen, lichte lijntjes verdwijnen…
Facelift zonder operatie: Alternatieven voor jonger gezichtWanneer je ouder wordt, wordt je gezichtshuid minder strak en minder gevuld. Dat is niet te voorkomen maar soms ben je d…

Schoonheid uit een potje: zeewierZeewier kent krachtige voordelen voor de huid: het bezit huidverbeterende eigenschappen. Zeewier is een verzamelnaam voo…
Bronnen en referenties
  • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)
  • Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG)
  • Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC)
  • Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 2005, 7: 196-200
  • Journal of Cosmetic Dermatology, 2007, 6: 189-194
  • Lasers in Surgery and Medicine, 2010, 42: 93-104
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.