Je oor stretchen, wat moet je weten?

Je oor stretchen, wat moet je weten? Een nieuwe trend, het stretchen van je oren! Je rekt heel langzaam je oorbelgaatje uit, tot de gewenste maat. Wat moet je weten voordat je begint met stretchen? Waar moet je voor oppassen en waar kan je piercings kopen?

Wat is stretchen?

Stretchen is, wanneer je een bestaande piercing uitrekt tot een groter gat. Meestal gebeurt dit in de oorlellen, maar het kan ook bij piercings op andere plaatsen, zoals een neuspiercing of lippiercing. Je kunt je oren laten stretchen, maar je kunt het ook zelf doen. Belangrijk is dan, dat je veel geduld hebt, de juiste middelen in huis hebt en dat je de piercing goed verzorgt.

Voordat je gaat stretchen

Terug groeien

Tot een bepaalde maat kunnen je gestretchte oren weer terug groeien naar een normaal oorbelgaatje. Dit verschilt heel erg per persoon en hangt van een aantal factoren af:
  • Of je niet te snel gestretcht hebt
  • Of je je piercing goed hebt verzorgd
  • Hoe rekbaar je oorlel is
  • Hoe lang je de piercing al hebt

Een veilige maat om tot te stretchen is 6 millimeter, dan kan de piercing gewoon terug groeien en zie je er later niets meer van. Als je tot bijvoorbeeld 14 millimeter stretcht, kan de piercing nog wel terug groeien, maar dan heb je een grote kans dat het toch blijft steken bij 4 of 5 millimeter en dat het nooit meer helemaal een normaal oorbelgaatje wordt. Ga er dus vanuit, dat wanneer je boven de 6 mm gaat, het permanent is, net als een tattoo, denk er dus goed over na voordat je je oren oprekt! Mocht je later toch van je opgerekte oorlellen af willen, moet dit operatief gebeuren.

Het stretchen van je oren

Belangrijk

Veel mensen stretchen zelf hun oren, dit is niet zo moeilijk. Wel is het ontzettend belangrijk dat je, vooral in het begin, niet te snel stretcht! Dat kan je je oor namelijk flink beschadigen en is er een kans dat die schade blijvend is. In feite maak je wanneer je stretcht hele kleine scheurtjes in je weefsel. Je lichaam heeft even tijd nodig om deze scheurtjes te herstellen. Wacht daarom minstens een maand tussen elke stretch, ook al lijkt je oorlel al volledig genezen. Dit verschilt natuurlijk per persoon, de een heeft langer nodig om te herstellen dan de ander. Als het na een maand nog niet genezen is (het is pas genezen als je er niets meer van voelt, als het voelt als een gewoon genezen oorbelgaatje), wacht dat gerust nog een maand.

Maten

Je oorbelgaatje is ongeveer 0.8 millimeter, begin met je eerste stretch dus klein, de meeste mensen beginnen met 1.2 mm voor hun eerste stretch. De opvolgende meest gebruikt maten zijn: 0.8 > 1.2 > 1.6 > 2 > 3 > 4 > 5 > 6 > 8 > 10 > 12> 14 enz. enz. Natuurlijk verschilt het per persoon wat het fijnste stretcht voor jou, zo zijn er veel mensen die ook nog maat 2.5 en 3.5 gebruiken als tussenstap. Belangrijk is, dat je niets forceert en dat het niet pijn doet.

Wat heb je nodig?

Voor het stretchen heb je nodig:
  • Een rekstaafje of spiraal in de gewenste maat
  • Glijmiddel, bio-olie of yoyoba-olie werkt hier het beste, maar elke ander glijmiddel op waterbasis werkt ook.
  • Een spiegel

Stretchen

Zorg dat wanneer je gaat stretchen, je oorlel warm en zacht is. Neem een hete douche of heet bad bijvoorbeeld. Masseer je oorlel voor één of twee minuten in met Bio-olie of ander glijmiddel, dit zorgt voor een goede doorbloeding. Smeer zowel het rekstaafje als je oor goed in met glijmiddel en duw heel langzaam het staafje door je oorlel. Dit voelt even naar, maar het is zo gebeurt. Doe hier niet langer dan twee minuten over, als het niet wil, gewoon later nog eens proberen of een kleinere tussenmaat nemen, dit is niet erg. Als het stretchen goed gaat voel je na één dag (hooguit twee) niets meer.

Let op! Het mag geen pijn doen! Het is een wat naar gevoel en het prikt misschien wat, maar zodra je pijnlijke steken voelt: stoppen! En bloeden hoort al helemaal niet! Probeer het dan één of twee dagen later nog eens, wanneer het weer pijn doet is het misschien handig om een kleinere tussenmaat te nemen.

Het verzorgen van je stretch

Je stretch verzorg je net als een nieuw gezette piercing. Het is verstandig om de eerste twee dagen je oor een "badje" te geven in zoutoplossing. Je kunt je oorlel er dan gewoon in "dippen". Zorg hierbij voor goed warm water en neem één kwart theelepel op een kopje water. Niet te veel zout, dat droogt de piercing uit, niet te weinig zout, want dan werkt het badje niet goed. Dit is goed voor de doorbloeding van je oor. Ook is dit erg verstandig om te doen wanneer je piercing geïrriteerd is. Ook is het verstandig om, wanneer dat kan, je sieraad er even uit te halen en je oor even rust te gunnen. Let op: vlak na je stretch en bij kleinere maten groeit het snel terug! Laat in het begin je sieraad er dus niet langer dan een uur uit. Vanaf 6 mm wordt aangeraden om je sieraad 's nachts uit te laten, maar dit is persoonlijke voorkeur. Wanneer je van sieraad wisselt, smeer dan een klein beetje bio-olie op de piercing, dit zorgt ervoor dat het littekenweefsel sneller geneest en dat de piercing niet uitdroogt. Ook werkt dit als prima glijmiddel als je je sieraad niet zo makkelijk in krijgt.

Help!

Mijn oorlel bloed/doet echt pijn na het stretchen!

Dan heb je helaas te snel gestretcht! Dit betekent dat je terug moet naar je vorige maat en moet wachten tot je oor volledig is genezen, wacht hierna nog een keer drie maanden, om herhaling te voorkomen. Pas hier mee op, want schade kan permanent zijn. Verzorg je oorlel goed, ontsmet het, geef het een zoutbadje. Wel is het belangrijk om toch een sieraad te dragen als je oor is beschadigd (wel een maat kleiner dus) omdat anders je oor weer kan dichtgroeien. Zorg dat dit sieraad van goed materiaal is, dus geen acryl of plastic, maar chirurgisch staal, siliconen of glas.

Mijn oor jeukt/ stinkt of laat troep achter op mijn sieraad!

Waarschijnlijk betekent jeuk dat je piercing wat is uitgedroogd. Smeer het regelmatig in met Bio-olie of een andere huidolie. Wanneer je piercing ruikt en troep achterlaat is dit in eerste instantie niet erg. Dit zijn dode huidcellen. Wel is het belangrijk om regelmatig van sieraad te wisselen en je piercing goed schoon te houden en te verzorgen.

Blow out!

Een blow out betekent dat je te snel naar een te grote maat bent gegaan. Dan gaat een een stukje huid mee en die blijft achter je oor zitten, een soort van flapje huid. Ga dan gelijk terug naar een kleinere maat, soms gaat het vanzelf terug, maar soms is het ook permanent! Dit kan het stretchen naar een grotere maat beïnvloeden en het ziet er ook niet mooi uit.

Sieraden kopen

Let bij het kopen van sieraden altijd op het materiaal. Veel sieraden zijn gemaakt van acryl of plastic, maar dit wordt afgeraden omdat het dragen op lange termijn irritatie kan veroorzaken omdat het giftige, chemische stoffen bevat. Materialen die geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld glas, chirurgisch staal of titanium. Tunnels, plugs, spiralen en hangers kun je zowel op internet kopen als in de winkel. In een piercing- of tattooshop zijn deze vaak te verkrijgen, vaak bieden gewone sieradenwinkels ze niet aan. Op internet zijn ze bij verschillende piercingshops verkrijgbaar.

Ik wens je heel veel plezier en succes met het stretchen van je oren. Onthoud, rustig aan, niet te snel, en houd de boel goed schoon!
© 2013 - 2024 Clijntje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende manieren van stretchenVerschillende manieren van stretchenIedereen kent het wel, je hebt een zware workout gehad en de dag daarna heb je enorme spierpijn. Stretchen na het sporte…
De zin en onzin van stretchenDe zin en onzin van stretchenBijna iedere sporter staat regelmatig te stretchen. Dat voorkomt blessureleed en houdt je spieren langer. Toch rekken bi…
Heeft stretchen nut?Heeft stretchen nut?Hoewel het uitoefenen van rekoefeningen voor, tijdens of na het sporten de normaalste zaak ter wereld is, kunnen we onsz…
Ooraandoeningen: oorlelontstekingOoraandoeningen: oorlelontstekingEen ontsteking aan de oorlel ontstaat meestal als gevolg van een oorbel. De oorlel wordt dan rood, pijnlijk en soms zwel…
Waterproof mascaraWaterproof mascaraDe meeste vrouwen kunnen zich niet voorstellen dat er geen mascara is. Het meest gebruikte stukje make-up, wat feitelijk…
Bronnen en referenties
Reacties

Savannah Herschel, 18-07-2016
Ik heb een vraagje: Ik heb twee dagen geleden mijn eerste stretcher gekocht (dit is een stretcher die er uit ziet als een soort staafje) aangezien ik altijd dikke oorbellen in heb met een dikker stukje metaal dat door mijn oor gaat, raadde de vrouw van de piercingwinkel mij aan om een 1.6 mm te nemen. Dit heb ik gedaan en hij paste goed. (voelde een beetje naar maar was niet pijnlijk). Na twee dagen merkte ik dat voor het slapen gaan het licht aan het bloeden was. Het deed geen pijn maar het voelde wel geïrriteerd aan toen ik het er uit haalde. Ik heb de piercing uit gedaan, gewassen en heb een normale (dunnere) oorbel ingedaan. Het is bijna onmogelijk dat ik het verkeerde materiaal heb genomen aangezien de piercing van titanium was. Ik vroeg mij af of ik te snel heb gestretched of dat dit normaal is? Reactie infoteur, 11-09-2016
Hoi Savannah!

Wat vervelend dat je last hebt gehad van je oor. In ieder geval heb je er goed aan gedaan om weer naar je oude oorbel te gaan. Ondanks dat je alles goed wil doen, ontstaan er soms toch problemen, bijvoorbeeld doordat je verkeerd op je oor hebt gelegen bij het slapen, of dat er toch bacteriën bij zijn gekomen. Ik raad aan om in zo'n geval in ieder geval een paar weken te wachten, totdat je oor weer genezen aanvoelt, en om het dan nog een keer te proberen.
Hoe gaat het inmiddels met je oor?

Naomi, 09-06-2016
Hi! Ik heb een week geleden mijn oor gestretcht, maar het begint nu op te zwellen, het doet geen pijn, geen jeuk, maar mijn oorlel word gewoon heel dik. Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 20-06-2016
Hallo Naomi!

Wat voor materiaal draag je in je oor? En van welke maat naar welke maat heb je gestretcht?
Het kan een irritatie zijn door het materiaal of te snel stretchen, maar het kan ook te maken hebben me littekenweefsel wat niet goed groeit. Het kan nooit kwaad om er even mee naar de dokter te gaan, die kan kijken wat er aan de hand is en hoe het voelt. Wat je zelf kunt doen: switch naar ander materiaal, zoals chirurgisch staal of glas, gebruik geen plastic of acryl. Als het oncomfortabel aan blijft voelen, zou ik een stapje terug nemen naar een vorige maat.

Met vriendelijke groet, Carlijn

Clijntje (11 artikelen)
Laatste update: 11-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.