Haarbeschadiging voorkomen

Haarbeschadiging voorkomen Mooie, weelderige lokken: wie droomt er niet van? Om dit te bereiken, is het belangrijk om je haar gezond te houden en beschadigingen tot een minimum te beperken. Ook wanneer je je haar laat groeien, is het aan te raden om je haar zo goed mogelijk te verzorgen, zodat het aantal knipbeurten beperkt kan blijven. In dit artikel vind je informatie en tips om je haren in een zo goed mogelijke conditie te houden.

Wassen

Veel shampoos bevatten agressieve reinigers. Deze stoffen maken het haar weliswaar goed schoon, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat het haar droog en poreus wordt waardoor het eerder beschadigt. Door een milde shampoo te gebruiken (bij voorkeur een shampoo zonder harde sulfaten, zie voor meer informatie dit artikel) kan dit tegengegaan worden. Naast het wassen met shampoo bestaan er nog andere manieren om het haar op een milde manier te wassen. (Hier vind je een uitgebreid overzicht van de bekendste methoden zonder shampoo.) Het is ook het beste om niet te vaak je haar te wassen. Niet alleen stel je je haar zo minder onder invloed van agressieve stoffen; je voorkomt ook dat je haar nat wordt. Nat haar is erg gevoelig voor beschadiging.

Als je je haar hebt gewassen, ga dan niet ruw over je haar wrijven met een handdoek om het droog te krijgen. Liever knijp je voorzichtig het overtollige water eruit en gebruik je vervolgens een handdoek om te deppen en zachtjes te knijpen.
Laat je haar na het wassen ook zoveel mogelijk aan de lucht drogen. Hitte, bijvoorbeeld van een haardroger of föhn, kan op de lange termijn schadelijk zijn voor je haar, zelfs als je een hittebestendig product gebruikt. Wanneer je toch een keer je haar wil föhnen, doe dit dan op de koudste stand. Op deze manier beperk je de uitdrogende invloeden tot een minimum.

Ontklitten

Bij het ontklitten van je haar kun je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen: de kam, borstels en/of je vingers. Bij alle methoden geldt wel dat het het beste is om halverwege of onderaan het haar te beginnen met ontknopen en zo langzaam naar boven te werken. Wanneer je bovenaan begint werk je je knopen alleen maar naar beneden, met een grote klittenboel als gevolg.

Vingers

Het uitkammen met de vingers is het minst beschadigend voor het haar, maar ook het minst effectief tegen klitten. Voor mensen met krullen is dit echter wel een hele geschikte methode, omdat het uitkammen of -borstelen kan zorgen voor pluis.

Kam

Kammen met wijde tanden zijn een bekend en geschikt hulpmiddel om het haar klitvrij te maken. De meeste kammen zijn vervaardigd uit plastic of hout. Let bij plastic kammen op of er geen scherpe naad aan de tandjes zit: dit kan je haar beschadigen. Daarentegen hebben plastic kammen het voordeel dat ze ook onder de douche gebruikt kunnen worden. Houten kammen worden over het algemeen als haarvriendelijker beschouwd en hebben de prettige bijwerking dat ze statisch haar tegengaan.

Borstel

Borstels zijn tevens een bekend hulpmiddel. Echter zijn zij over het algemeen wel een stuk meer beschadigend voor het haar dan bovengenoemde attributen. Toch zijn haarborstels vaak erg geliefd, omdat ze het haar mooi glad maken. Ook bij haarborstels geldt dat hout geprefereerd wordt boven plastic, omdat dit een stuk zachter is voor het haar. Ook metalen pinnetjes kunnen beter vermeden worden.

Kapsels

Het los dragen van het haar levert over het algemeen een vrij groot risico beschadiging op, omdat er wrijving ontstaat tussen het haar en kleding, meubels etcetera. Daarnaast kan het, zeker als het wat langer is, makkelijk vast blijven zitten. Wanneer je dit wil vermijden, kun je ervoor kiezen om je haar op te steken of in een vlecht te dragen. Let bij het opsteken van je haar wel op de hulpmiddelen die je gebruikt. Elastiekjes met een metalen stukje kunnen scherp zijn en je haar afsnijden; zachte elastieken zonder rubber of metaal verdienen de voorkeur. Ook accessoires zoals clips en haarklemmen kunnen makkelijk schade toebrengen aan het haar. Alternatieven hiervoor zijn bijvoorbeeld haarstokjes of haarvorken. Probeer ook te variëren met de kapsels die je maakt: wanneer je steeds dezelfde knot of staart draagt, zorg je ook op wrijving op steeds dezelfde plek. Zoals eerder gezegd is hitte funest voor de conditie van het haar. Desondanks gebruikt men over het algemeen vaak krul- of stijltangen. Er bestaan verschillende manieren om een volle bos krullen te creëren zonder dat er hitte aan te pas komt. Een bekende methode is om te slapen met vlechten of knotten in het haar, wat naargelang de grootte van deze vlechten of knotten zorgt voor een lichte slag tot weelderige krullen.

Slapen

In je slaap beweeg je vaak veel: voor je haar resulteert dit vaak in knopen en klitten. Een makkelijke oplossing hiervoor is om je haar s nachts vast te dragen, bij voorkeur in een losse knot bovenop je hoofd of in een losse vlecht. Op deze manier hinder je je slaapcomfort niet en blijft je haar toch netjes op een plek. Ook ruwe kussenslopen kunnen wrijving veroorzaken. Door gebruik te maken van een gladde satijnen kussensloop kan dit tegengegaan worden. Sommige mensen vinden dit echter niet comfortabel: een andere oplossing kan dan zijn om satijnen of zijden haarkapjes te dragen gedurende de nacht.

Toch beschadiging opgelopen?

Wanneer het haar eenmaal echt beschadigd is zit er maar een ding op: knippen. Het is echter niet nodig om meteen rigoureus de schaar in je lokken te zetten. Kijk naar de hoeveelheid en de plaats van de beschadigingen. Heb je hier en daar gespleten puntjes? Dan is het wellicht raadzaam om deze puntjes er een voor een uit te knippen (met een scherpe kappersschaar!) om verdere beschadiging te voorkomen. Hoewel dit een tijdrovend klusje is, is het voordeel dat je geen lengteverlies hebt. Wanneer de hele onderkant van je haar beschadigd is, is het beter om er toch een paar centimeter af te knippen.
© 2013 - 2023 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oplossingen voor pluizig haarWe willen ons haar graag makkelijk in toom kunnen houden, maar met pluizig haar is dit vrijwel onmogelijk. Dit haarprobl…
Wat kun je doen tegen gespleten haarpunten?Met name mensen met lang haar kunnen last hebben van gespleten haarpunten. Haarpunten kunnen splijten bijvoorbeeld door…
Slapen met nat haar: doen of niet?Slapen met nat haar: doen of niet?Slapen met nat haar. Het is één van de meest gezochte zoektermen in Google rond de beautygeheimen van het vrouwelijk ges…
Alles over gespleten haarpuntenAlles over gespleten haarpuntenHeb je mooi lang haar en dan krijg je gespleten haarpunten, het kan je haar helemaal verpesten. Wat zijn gespleten haarp…
Beauty blundersBeauty blundersIedereen overkomt het wel eens, ook al ben je geen frequente make-up gebruiker. Het lichaam reageert namelijk zoals het…
Bronnen en referenties
  • Hairfairforum.be
Myrsky (75 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.