Wegwerken plekjes op de huid

Wegwerken plekjes op de huid Iedereen heeft er wel eens last van, een ontsierend plekje op de huid. De een vindt het prima en de ander wil het zo snel als mogelijk wegwerken. Als het plekje op een opvallende plaats zit, zoals het gezicht, dan onderneemt menig mens toch enige actie om het te camoufleren. Het is nu eenmaal zo dat iets wat afwijkt voor de meeste mensen toch de aandacht als eerste trekt.

Gevaarlijk of niet

Het is bij iedere plek op de huid belangrijk om de oorzaak te achterhalen en je er van te vergewissen dat het niet gevaarlijk is. Denk hierbij aan de verschillende huidkankervormen die gevaarlijk kunnen zijn. Als het niet gevaarlijk is, is het de vraag of het iets tijdelijks of blijvends is. Beide zijn desgewenst te camoufleren, maar je moet jezelf vervolgens afvragen of je het wel wil camoufleren. Soms hoort iets gewoon bij je en is het een kwestie van acceptatie “bekeken te worden”. Toch zijn er ook genoeg momenten te bedenken dat het wellicht handiger is de plek te camoufleren.

Denk bij de onschuldige plekken aan:
  • Couperose
  • Wijnvlekken
  • Blauwe plekken

Bij deze plekken is slechts de blauwe plek van tijdelijke aard en dus zinvol na te denken wat te doen met de plekken die je voor het leven hebt. Daarbij opgemerkt dat er bepaalde kleinere wijnvlekken middels plastisch chirurgie of met lasertherapie weggewerkt kunnen worden. In overleg met de huisarts kan dit proces mogelijk in gang gezet worden.

Camoufleren of accepteren

Accepteren

Bij acceptatie is het in ieder geval belangrijk hoe de omgeving er vanaf het eerste moment mee omgegaan is. Een wijnvlek in het gezicht zit er vanaf de geboorte en als er vanaf dat moment normaal over gedaan wordt, weet het kind niet anders. Natuurlijk vragen kinderen onderling wat je hebt, maar dat hoort erbij en als je het zelf normaal vindt, kan je dit ook als zodanig overbrengen.

Anders wordt het bijvoorbeeld in de puberteit. Kinderen raken al op relatief jonge leeftijd geconditioneerd en willen er in deze periode bij uitstek bijhoren. Alles wat anders is dan het reguliere en het bekende, roept vragen of erger op. Met als gevolg dat pubers er alles aan doen om erbij te horen. Zeggen dat het niet nodig is, komt zelden aan bij deze leeftijdsgroep. Dan kan camoufleren een optie zijn. Dit geldt ook voor couperose, waarbij couperose van nauwelijks zichtbaar tot grote plekken – veelal op de wangen, neus en kin – voor kan komen.

Camoufleren

Camoufleren kan op verschillende manieren en is afhankelijk wat het is. De blauwe plek: op het moment dat je je gestoten hebt (en je weet dat het blauw gaat worden) langdurig koelen kan de opkomende blauwe plek iets kleiner laten zijn, bovendien verlicht het de pijn en altijd zinvol dus. Camoufleren doe je de blauwe plek, of wat voor kleur de plek enig moment ook heeft, door er een crèmekleurige concealer op te doen. Deze concealer heeft, als de kleur erg heftig rood/paars is, bij voorkeur een zalm- of perzikachtige kleur. Als de kleur al wat meer naar het blauw, /groen of bruin gaat, kan een kleur in de range van de eigen huid gekozen worden. Alleen enkele tinten lichter. Breng het niet in een dikke laag op, maar verdeel het goed over de huid en zo zal het de kleur neutraliseren.

Voor couperose is meestal een concealer in een lichtere tint (max. twee tinten lichter) dan je huid is, al voldoende. Zeker als deze op de wangen en de neus zit, is één of twee tinten lichter sowieso beter. De lichtere kleur onderdrukt het heftige wat een couperoseplek kan hebben en maakt van het gezicht een egaal plaatje.

Wijnvlekken zijn vaak wat heftiger (nog even los van het feit dat ze ook meer op de huid kunnen liggen) en daar is een speciale make-up voor die je met wat professionele hulp kunt leren opbrengen. Gewone make-up of concealer helpt in de meeste gevallen niet.

Voor alle drie de manieren van camoufleren geldt dat je ze “af kunt dekken” met een normale make-up poeder (uiteraard in de kleur die normaal bij je huid past). Een vaste poeder of losse poeder, waarbij je met losse poeder deze moet leren opbrengen. Onervaren te werk gaan, levert al snel een teveel aan poeder op het gezicht op en de ultra matte tint ziet er dan niet natuurlijk uit.

Aandacht afleiden

Wil je het niet camoufleren maar de aandacht afleiden, dan valt te denken aan iets doen met je kleding of schoenen. Niet alles aantippen, maar een onderdeel van je outfit. Denk hierbij aan:
  • Een sterk afwijkende kleur schoenen
  • Mooie grote leren riem met opvallend sluitstuk
  • Een groot sieraad (bijvoorbeeld een lange grof geschakelde ketting of een grote armband)
  • Als je er haar voor hebt, kan een groot haarsieraad ook.

Spreekt voor zich dat hetgeen eruit springt wel onderdeel van de gehele outfit moet zijn en geen doel op zich. Behalve dat het gedurfd is, moet het immers de aandacht afleiden.
© 2013 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foundation, crèmes en camouflageSlaapgebrek, ongezond eten, stress - het zijn allemaal factoren die onze huid geen goed doen. Puistjes, donkere kringen…
Alles over concealerAlles over concealerWat is concealer nou eigenlijk? De meeste mensen kennen de term wel, maar weten eigenlijk niet goed wat het is. Is het e…
Gezondheid: Rode vlekkenGezondheid: Rode vlekkenRode vlekken, in het gezicht of op het lichaam, kunnen van verschillende oorsprong zijn. Meestal niet kwaadaardig en som…

Keuze uit vele verzorgingsproductenKeuze uit vele verzorgingsproductenDe keuze uit verzorgingsproducten is zo ruim en het aanbod is zo gevarieerd, dat om de juiste cosmetica producten te kun…
Wat doen met dik haar?Veel mensen dromen van een mooie bos dik haar. Helaas heeft dik haar ook aantal grote ongemakken. Niet alles is zo mooi…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.