Massage: Ayurvedische massage

De ayurveda, de Indische gezondheidsleer met een eeuwenlange traditie, vertelt dat iemand het nodig heeft om gestreeld te worden als diegene door stress steeds weer uit balans raakt.

Energie in evenwicht houden

Volgens de gezondheidsleer van ayurveda heeft elk mens drie onzichtbare, met elkaar verbonden bio-energetische krachten die actief zijn: vata, pitta en kapha. Deze samen, doshas genoemd, komen in elk mens in verschillende sterkte voor. Zij beslissen hoe de mens zich voelt in het dagelijks leven en hoe hij met bijvoorbeeld stress omgaat. Ieder mens is in een andere ‘vorm’ ter wereld gekomen, vandaar dat in de ayurveda niet alleen de drie zuivere vormen vata, pitta en kapha van elkaar onderscheiden. Er wordt vaak eerder uitgegaan van zeven andere typen waarbij twee, soms alle drie doshas domineren.

Een mens voelt zich gezond en evenwichtig. Vaak raakt het persoonlijke doshaprogramma uit balans, wat gevolgen heeft voor de lichamelijke en psychische gezondheid. Dit wordt veroorzaakt door de mens zelf die het evenwicht van de innerlijke krachten verstoort. Ayurveda gaat ervan uit dat de mens de waarnemingsorganen ogen, oren neus en mond vaak verkeerd gebruikt. We vragen te veel van de organen en stimuleren ze niet. Teveel lawaai, opgejaagd zijn, te weinig gezond eten en geen ontspanning betekent dat u overprikkeld bent. Kortom: u staat onder stress. En die stress brengt het evenwicht van uw krachten aan het wankelen: u voelt zich niet lekker, bent prikkelbaar, nerveus en onevenwichtig. Blijft het lang zo doorgaan, kan u ziek worden.

Om het evenwicht te herstellen bestaat er in de ayurveda een uitgebreid regeneratieprogramma met synchrone massages, oliën, warme stoombaden en op het type afgestemd eten, dat u in afzonderlijke behandelingen of als volledige kuur kunt volgen. Heeft u geen tijd voor een langere cursus of is er geen ayurvedatherapeut in de buurt, kunt u het zelf proberen met de volgende technieken van de ayuverdische massage.

Oliemassage van top tot teen

Gun uzelf rust en tijd voordat u ’s morgens gaat douchen of baden. U heeft een olie nodig die uw dosha-constellatie in evenwicht kan brengen om het uit te voeren.

Welk type bent u?

Ontspannen vata-type
  • Slank, fijngebouwd lichaam, vrij droge huid
  • Levendig temperament en snel van begrip, maar neiging tot vergeetachtigheid
  • Neigt naar onregelmatige eet- en slaapgewoonten en is meestal kouwelijk
  • Bij stress angstig en nerveus

Heftige pitta-type
  • Relatief slank postuur, gelijkmatige gelaatstrekken met roze, gevoelige huid en fijn, glad haar
  • Veel energie, durf om risico te nemen en intelligent, neemt makkelijk beslissingen en houdt van orde
  • Houdt niet erg van warm en zwoel weer
  • Is bij stress gejaagd en agressief

Stabiele kapha0type
  • Stevig postuur, bij vrouwen zeer vrouwelijke rondingen. Gladde huid met neiging tot olieachtige teint
  • Groot uithoudingsvermogen, rustig karakter. Werkt langzaam en methodisch, uitstekend geheugen
  • Reageert gevoelig op vochtig koud weer
  • Onder druk zwijgzaam

Op het type afgestemde olie

  • Voor de allerdroogste huid van de vata-mens is een voorbehandelde ayurvedische sesamolie het beste. Deze kunt u in natuurvoedings- of reformwinkels verkrijgen. Sesamolie verzorgt de gevoelige vata-huid en beïnvloedt het vata-dosha.
  • Het warme pitta-type heeft een hoogwaardig kokosolie nodig, die de gevoelige huid kalmeert en een verkoelende invloed op zijn dosha uitoefent.
  • Om het rustige kapha-type een beetje te activeren en de neiging tot een olieachtige huid te verkleinen, is een zoete amandel- of jojobaolie het meest geschikt

Zo gaat u te werk

  • Verdeel eerst de olie over uw lichaam, ook over het haar. Als de massage begint, is de olie al een beetje in de huid ingetrokken.
  • U begint het hoofdhuid langzaam te masseren, net als bij het haren wassen, vanaf de voorste haarinplant via de zijkanten naar de nek.
  • Neem een oorlel tussen duim en wijsvinger en strijk de lel met zacht op- en neerwaartse bewegingen van de duim.
  • Leg daarna uw vingers op uw voorhoofd, zodat de vingertoppen elkaar in het midden van het voorhoofd raken. Trek uw vingers met lichte druk naar links en naar rechts uit elkaar naar de slapen. Voer bij de slapen cirkelende bewegingen uit.
  • Laat uw vingers via de wangen naar de kin cirkelen. Strijk overdwars vanag het midden van de kin naar links en rechts tot de oren. Leg daarna beide wijsvingers aan weerszijden van de neus en masseer die zacht op en neer.
  • Dan de nek en hals: Leg beide handen links en rechts op de schouders en strijks ze met enige druk in de richting van de haaraanzet. Strijk zacht over het voorste deel van de hals, met beide handen afwisselend van beneden, ter hoogte van het sleutelbeen, naar boven bij de kin.
  • Masseer uw armen met lichte druk: Begin bij de rechterpols en maak kleine cirkeltjes op de huid, maak op- en neerwaartse bewegingen op de onderarm. Maak dan weer cirkeltjes bij de elleboog en vervolgens strijkt u de bovenarm. Masseer de schouders cirkelend, pak dan elke vinger afzonderlijk en strijk die langzaam vanaf de nagels tot de knokkels. Masseer de linkerarm hetzelfde.
  • Maak op de huid van decolleté en borst cirkeltjes, masseer bij vrouwen rondom de borsten. Op het borstbeen maakt u zachte op- en neerwaartse bewegingen.
  • Leg daarna de rechterhand plat op uw buik en laat de linkerhand opzij van uw lichaam rusten. Maak met uw rechterhand cirkelende bewegingen met de klok mee. Masseer met de handpalm grote cirkels op de buik. Laat dan uw rechterhand rusten en voer de cirkelbeweging uit met de linkerhand.
  • Daarna volgt het onderste deel van de rug en de billen. Leg staand uw handpalmen op de onderkant van uw rug. Oefen enige druk uit op uw handen en maak zachte strijkende op- en neerwaartse bewegingen. Masseer de billen vervolgens op dezelfde manier.
  • Het masseren van de benen kan zittend uitgeoefend worden. Masseer de benen net als de armen: eerst het rechter- en daarna het linkerbeen. Strijk op- en neerwaarts met de handpalmen, bij de knieën en enkels maakt u cirkels.
  • Als laatste de voeten: Begin met de rechtervoet en leg een hand op de rug van de voet, de andere op de voetzool. Strijk nu zacht vanaf het puntje van de tenen opwaarts naar de enkels. Laat vanaf daar uw handen weer terugglijden. Leg beide duimen naast elkaar ter hoogte van de tenen en strijk in de richting van de hiel. Laat daar aangekomen de duimen weer zachtjes terugglijden. Steun nu de voet met een hand en masseer elke teen afzonderlijk met kleine strelingen vanaf de punt van de teen omlaag naar de gewrichten. Trek daarna licht aan elke teen. Doe het zelfde nu met de linkervoet.
  • Neem na de massage een bad of een douche. Geniet van het nieuwe gevoel in uw lichaam en de zachte huid!
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ayurvedische lmassage uit India, goed voor lichaam en geestAyurvedische lmassage uit India, goed voor lichaam en geestBinnen het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda, behoort de Ayurvedische massage tot de behandelmethoden. Een…
Ayurveda: vata, pitta en kaphaDe begrippen vata, pitta en kapha zijn de drie dosha's uit de Ayurveda. Het zijn fysiologische krachten die werkzaam zij…
Ayurvedische kruiden bij stressVeda betekent kennis of wetenschap. Ayur betekent leven. Het is de Indische leer der geneeskunst. Ayurvedische medicijne…
Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda, de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda is de Indiase traditionele geneeskunde. In India is de werkwijze van geneesplanten op ziekten voortdurend onder…

Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…
De Waarheid over Anti-rimpel crèmesUit onderzoek van het TNS Nipo blijkt dat tachtig procent van de Nederlandse vrouwen niet in anti-rimpelcrèmes gelooft.…
Bronnen en referenties
  • Karin Schutt - Genieten van heerlijke massages
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 14-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.