Zonnen of de zon vermijden?

Zonnen of de zon vermijden? De zon is heerlijk en de zon kan destructief zijn en met name die destructieve kant wordt gedurende de zomermaanden natuurlijk erg nadrukkelijk belicht. Logisch ook, want huidkanker krijgen van te veel zon – en we weten dat dit een reële mogelijkheid is – is geen pretje. Echter, is de angst die ingeboezemd wordt wel helemaal terecht?

Zonnen of toch maar niet?

Dat uitgebreid gaan liggen bakken in de zon niet echt goed is, is niets nieuws. Als je al zo uitgebreid de zon in gaat, gebruik dan minimaal een goede beschermingsfactor en wissel zon en schaduw, zee (of even naar binnen) regelmatig af met het smeren van zonnebrandcrème. Zeker als je het water is gaat, verdwijnt je bescherming snel.

Bron: Greyerbaby, PixabayBron: Greyerbaby, Pixabay
Nuanceren
Dat we de zon beter zoveel als mogelijk kunnen vermijden, wat ook nog al eens wordt geadviseerd, wordt inmiddels weer bestreden door enkele artsen. Er wordt een beeld over de zon gecreëerd, wat niet reëel is en er wordt de mens angst ingeboezemd voor de zon.

Als je echter gaat zonnen en je blijft je hersenen gebruiken, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar we vergeten te smeren of hebben geen zin in smeren. Als we dat maar lang genoeg doen kan dit, bij veelvuldig de zon, inderdaad tot problemen leiden. Huidkanker* neemt dan ook behoorlijk toe en logisch dat we waarschuwingen krijgen, alleen gaan die waarschuwingen zover dat mensen soms bang worden en dat vinden enkele onderzoekers te ver gaan.

* Volgens onderzoeken is rum 90% van het aantal gevallen van huidkanker relatief onschuldig en makkelijk te behandelen. Een kleine groep heeft een zwaardere ingreep nodig, 1,5% overlijdt.

Zonlicht doet goed

Dat zonlicht ook zoveel goed doet, wordt vervolgens onterecht (en misschien onbedoeld) naar de achtergrond geschoven en negeren we gemakshalve. Maar feitelijk weten we al lang dat zonlicht goed is voor de aanmaak van vitamine D. Het werkt positief ten aanzien van huidziekten zoals psoriasis of eczeem en we worden er allemaal vrolijker van.

Maar onderzoekers melden dat zonlicht meer doet dan hetgeen algemeen bekend is. Het zou namelijk ook een positieve werking hebben ten aanzien van hoge bloeddruk, wat zelfs voorkomen zou kunnen worden. Enkele kankersoorten (borst- en prostaatkanker) en multiple sclerose zou teruggedrongen kunnen worden of de kanker zou zelfs voorkomen kunnen worden. Ook zou het positief kunnen werken ten aanzien van suikerziekte. Dierproeven wijzen dit uit, volgens de onderzoekers.

Bron: Zon - AnnastaalBron: Zon - Annastaal

Niet blind staren

Dit alles neemt niet weg dat blindstaren op de mogelijkheden ook weer niet zinvol is. De gevaren, die reëel zijn, worden niet ontkend door de onderzoekers. Er wordt slechts een nuancering aangebracht. Een nuancering die volgens de onderzoekers belangrijk is, om niet dat mis te lopen wat de zon in positieve zin kan betekenen.

Het gaat, zoals zo vaak, om de balans. De balans in zonlicht krijgen, maar dan genuanceerd en niet uren onbeschermd in de zon gaan liggen bakken maar met de bekende bescherming de zon in en dit af te wisselen met ook regelmatig uit de zon te gaan. Laat je huid vanaf het voorjaar ook in alle rust “wennen” aan de zon.

Tot slot

Volgens onderzoekers is de zon negeren dus niet zinvol, maar urenlang (onbeschermd) gaan liggen bakken is ook niet goed. Nuanceer, denk altijd na en maar er een verantwoord proces van … en dan is genieten meer dan prima.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidkanker: symptomen, oorzaken & behandelingHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat als de cellen van je huid zich onge…
De noodzaak van zonnebrandcrèmeVeel mensen onderschatten de noodzaak van het gebruik van zonnebrandcrème. Hoewel dit besef wel steeds meer bij mensen l…
De digitale huidscan: moedervlekken checken op kankerDe digitale huidscan: moedervlekken checken op kankerMet een digitale huidscan kunnen moedervlekken worden gescand op huidkanker. Daarom wordt de digitale huidscan voor moed…

Wat te doen tegen puistjes?In de pubertijd krijgen veel mensen last van puistjes. Tips om ze tegen te gaan worden meestal van generatie op generati…
Sieraden van textielSieraden van textielEr worden steeds meer sieraden van textiel gemaakt. Dat komt omdat het relatief makkelijk is om met het materiaal te wer…
Bronnen en referenties
  • H. vd Rhee – dermatoloog (NL)
  • S. Springlee – plastisch chirurg (VS)
  • Afbeelding bron 1: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Zon - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.