De digitale huidscan: moedervlekken checken op kanker

De digitale huidscan: moedervlekken checken op kanker Met een digitale huidscan kunnen moedervlekken worden gescand op huidkanker. Daarom wordt de digitale huidscan voor moedervlekken ook steeds populairder. Want huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. En met de digitale huidscan kan die huidkanker worden opgespoord.

Verbranding op jonge leeftijd geeft een veel grotere kans op huidkanker op latere leeftijd

Kleine kinderen die hele dagen in de zon zitten zonder dat ze goed beschermd worden, hebben een grote kans om later huidkanker te ontwikkelen.

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker en kan dodelijk zijn

Nederlanders hebben huiskanker heel lang onderschat. Ze dachten dat het zo’n vaart wel niet zou lopen en dat zo’n gezwel toch alleen maar aan de buitenkant zit. Bovendien denken mensen altijd dat huidkanker eenvoudig te genezen is. Maar huidkanker kan heel agressief zijn, zeker als het een melanoom is. Agressief, maar ook dodelijk, omdat het zich uitzaait en alle organen in het lijf kan aantasten.

De digitale huidscan spoort huidkanker op

De digitale huidscan is een nieuwe techniek die steeds meer wordt gebruikt. Elke zes tot twaalf maanden wordt een scan gemaakt van iemands moedervlekken of andere verdachte vlekken. Op die manier worden ze door de tijd heen ook vergeleken.

Wat doet de digitale huidscan?

De digitale huidscan meet nauwkeurig of moedervlekken of andere vlekken groter zijn geworden. Bovendien kijkt het of ze van vorm of kleur zijn veranderd. Er zijn mensen die wel honderden moedervlekken hebben. Veranderingen zijn op papier niet bij te houden bij zo’n groot aantal, maar de scan kan dat wel.

Blanke huid en een paar keer flink verbrand: doe een huidscan

Vooral mensen die een heel blanke huid hebben en die in het verleden een aantal keren goed zijn verbrand door de zon, moeten hun moedervlekken in de gaten houden.

Waarom meer huidkanker?

Er ontstaat tegenwoordig steeds meer huidkanker, omdat mensen veel meer aan de zon worden blootgesteld. Dit komt omdat we veel vaker op vakantie gaan en dan naar landen gaan waar de zon genadeloos schijnt. De zonkracht is daar veel sterker en de witte huid is aan die blootstelling aan de zon niet gewend.

Luchtvaartpersoneel heeft een verhoogd risico op huidkanker

Piloten en stewardessen hebben om diezelfde reden een verhoogd risico op het krijgen van huidkanker. Luchtvaartpersoneel heeft vaak een paar dagen vrij tussen de heen- en terugvlucht en gaat dan vaak aan het zwembad liggen of aan het strand. Met alle gevolgen van dien, want een groot deel van het jaar brengen ze zo door. Bovendien brengt ook het vliegen zelf de nodige risico’s met zich mee. Vliegtuigpersoneel bevindt zich wel vaak in een ruimte die zich boven de wolken bevindt. Het vliegtuig houdt wel een deel van de straling tegen, maar niet alles. Tel daarbij op de vele dagen die piloten en stewardessen in de werkelijke zon doorbrengen en de kans op huidkanker is groter dan bij veel andere mensen.

Met een buitenberoep meer kans op huidkanker

Maar ook mensen die een buitenberoep hebben, hebben veel meer kans op huidkanker. Onder hen bevinden zich:
  • Schilders
  • Vuilnismannen
  • Bouwvakkers
  • Hoveniers
  • Strandwachten

Helemaal uit de zon blijven is ook niet gezond

Toch is het ook niet gezond om de zon te mijden. Wie zich insmeert als hij de zon ingaat en er niet te lang inblijft en de heetste uren mijdt (van 12.00 tot 16.00 uur) heeft minder kans op depressies. Ook huidaandoeningen als eczeem en psoriasis krijgen dan minder kans. Bovendien wordt onder invloed van de zon meer vitamine D aangemaakt. Dit is goed voor de botten, de spieren en voor de algehele weerstand. Bovendien zijn er aanwijzingen dat zonnen ook bepaalde vormen van andere kankers verkleind. Het risico op borstkanker, prostaatkanker en dikke darmkanker zouden worden verkleind door verstandig te zonnen.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
De vormen van huidkankerDe vormen van huidkankerHuidkanker neemt toe en nog steeds herkennen we het niet snel genoeg. Geven we toch nog te weinig voorlichting of denkt…
Hoe kun je huidkanker herkennen?Hoe kun je huidkanker herkennen?Huidkanker is in Nederland het meest voorkomende soort kanker. Huidkanker kan ernstige gevolgen hebben, de patiënt kan e…
nieuws uitgelichtMeer duidelijkheid over het ontstaan van huidkankerBekend was dat een moedervlek soms kan uitgroeien tot melanoom (een agressieve vorm van huidkanker). Hoe dat gebeurt, wa…

Artritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica is een reumatische ziekte die mensen treft die last hebben van de ziekte psoriasis. Dat is een huidz…
Ziekte van Bechterew: symptomen, diagnose en behandelingZiekte van Bechterew: symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Bechterew (ook bekend als syndroom van Bechterew of spondylitis ankylopoëtica) is een vorm van ontsteking…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.