Vette huid, reinigen en verzorgen

Vette huid, reinigen en verzorgen Een vette huid komt vaak voor bij pubers en mensen tot een jaar of 40. Vanaf 50 jaar neemt de productie van talg af waardoor de vette huid langzaam droger wordt. Bij vrouwen verloopt dit proces soms vrij plotseling. De oorzaak voor een vette huid is een te grote productie van talg. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken met mee-eters en acne als gevolg. Een vette huid reinigen en verzorgen is belangrijk. Hierdoor neemt de vette huid af en de kans op mee-eters wordt verkleind.

Wat is een vette huid?

Een vette huid voelt niet alleen vet aan, maar ruikt vaak ook vettig Bovendien ziet ze er glimmend uit. Bijna iedereen kan te maken krijgen met een vette huid. Zowel man als vrouw maar ook kinderen. Vaak zien we dit ook bij pubers ontstaan. De vette huid laat ook vaak oneffenheden zoals puistjes en mee-eters zien. Vooral op het voorhoofd is een vette huid goed zichtbaar: deze glimt erg veel. De poriën van de huid zijn uitgezet waardoor de huid dikker is. Make-up blijft moeilijk zitten op een vette huid. Soms gaate en vette huid gepaard met een vette hoofdhuid.

Oorzaken

De oorzaak van een vette huid is te vinden in een te hoge productie van talg. Talg wordt door de talgklieren geproduceerd. Talg heeft als functie het weren van bacteriën en schimmels en de huid te beschermen tegen uitdroging. De productie van talg kan onder invloed van hormonen veranderen. Daarom zien we vooral bij pubers te productie in talg vaak toenemen. Vrouwen in de menopauze krijgen vaak weer te maken met een droge huid doordat de talgproductie dan snel weer afneemt. Bij mannen neemt de productie ook af met het ouder worden maar verloopt dit geleidelijker. Dit heeft allemaal te maken met veranderingen in de hormoonspiegel en de hormoonproductie.

De ene persoon heeft meer aanleg voor een vette huid dan de ander. Dit is ook de reden waarom niet iedere puber last krijgt van een vette huid met de daarbij behorende jeugdpuistjes (mee-eters). Een vette huid laat zich vooral zien op het voorhoofd, op de kin en op de borst. Soms is een vette huid het gevolg van medicijngebruik. Er ontstaat dan vooral acne. Dit zijn verstopte en ontstoken talgkliertjes.

De vette huid reinigen

Normaal gesproken willen wee vet wegwassen. Dat is een logische reactie: een vette huid ziet er niet verzorgd uit. Maar vermijd juist producten met agressieve zeep. Hierdoor gaat de huid alleen maar nog meer talg produceren. Belangrijk is om de huid dagelijks te reinigen met lauw water. Belangrijk is om producten te gebruiken die geen vet toevoegen. Vet toevoegen aan vet heeft geen werking en zorgt er bovendien voor dat de huid alleen maar nog vetter uit gaat zien. Een mild reinigend schuim speciaal voor de vette huid is aan te raden.

Verzorgen van de huid

Wrijf zo min mogelijk over de huid. Hoe vaker men wrijft, hoer meer de talgklieren geactiveerd worden en talg gaan produceren. Wrijven zorgt dus voor meer vet en verspreiding van dit vet over de huid. Vaak wrijven mensen gedachteloos ver hun huid, bijvoorbeeld tijdens het werk of een gesprek. Probeer hier eens goed op te letten.

Bepaalde make-up maskeert te vette huid en blijft bovendien beter zitten dan gewone make-up. Een aantal merken foundation en crème puff zijn ideaal voor de vette huid. Gebruik liever geen reinigingsmelk. Facewash voor de vette huid remt de productie van talg. Schubben doe je met een speciale scrubcrème voor de vette huid. Hierdoor worden oneffenheden verwijderd.

Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van een crème voor de vette huid. Gebruik bij voorkeur een nachtcrème zodat overdag geen extra laagje op de huid zichtbaar is. Let goed op het type crème. Een crème voor de droge huid is zeker niet geschikt voor iemand met een vette huid. Sommigen zweren bij het gebruik van jojoba-olie als nachtcrème. In sommige gevallen treedt er ondanks een vette huid toch schilfering van de huid op.

Stomen met heet water (de poriën gaan daardoor openstaan) en het voorzichtig uitknijpen van mee-eters kan helpen. Zorg voor schonen nagels of een schoon pincet. Mee-eters die zich niet uit laten knijpen kan je beter laten zitten. De kans op littekens is anders sterk aanwezig. Een mee-eter is te herkennen door een zwart puntje in de huid. Dit zwarte puntje bestaat uit opgedroogde talg in de verstopte porie.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die de productie van de talg afremmen. Vitamine A zuur crème is hier een bekend voorbeeld van. Deze is verkrijgbaar bij de apotheek. Er is wel een recept van de huisarts voor nodig. Cyproteron is een medicijn dat de productie van talg tegengaat door in te werken op de geslachtshormoonproductie. Bij ernstige acne wordt ook wel antibiotica voorgeschreven. Acne zijn verstopte talgkliertjes (mee-eters) die geïnfecteerd zijn geraakt door de acne-bacterie. Acne gaat dan ook vaak hand in hand met een vette huid.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verzorg je een vette huid?Hoe verzorg je een vette huid?Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen en is te herkennen aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), die dan vaak…
Uw huid verzorgenUw huid moet goed verzorgt worden, om er mooi en jong uit te zien. Maar hoe kunt u uw huid goed verzorgen?
Vette huid: oorzaken, behandeling & tips bij vettige huidVette huid: oorzaken, behandeling & tips bij vettige huidEen vette huid kan erg onaangenaam zijn, vooral omdat dit huidprobleem het opvallendst is in het gezicht. Voorhoofd, neu…
Foundation voor een vette huid: Welke soort is het best?Een vette, glimmende huid met onzuiverheden ziet er niet altijd even verzorgd uit. Wanneer je foundation aanbrengt op ee…

Haaruitval en MinoxidilOp een gegeven moment overkomt het probleem van haaruitval de meesten van ons. Bij de één begint het eerder dan bij de a…
Foundation, crèmes en camouflageSlaapgebrek, ongezond eten, stress - het zijn allemaal factoren die onze huid geen goed doen. Puistjes, donkere kringen…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Medicijnen/cyproteron.aspx?mId=10698&rId=1057
  • http://www.optimalegezondheid.com/puisten-uitknijpen/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.