Vette huid: oorzaken, behandeling & tips bij vettige huid

Vette huid: oorzaken, behandeling & tips bij vettige huid Een vette huid kan erg onaangenaam zijn, vooral omdat dit huidprobleem het opvallendst is in het gezicht. Voorhoofd, neus en kin zijn de plekken waar een vettige huid het duidelijkst wordt. Bij deze huidaandoening produceren de talgklieren meer huidvet waardoor de huid glimmend en dik wordt. Mensen met een aanleg hiervoor hebben doorgaans ook makkelijk last van acne. Mogelijke oorzaken van vette huid zijn onder andere vitamine B2-tekort, te weinig drinken en te vette voeding. Wat kan je doen tegen een vette huid en welke tips kunnen hierbij van pas komen?

Soorten huidproblemen

Huidproblemen komen voor onder verschillende vormen. Eczeem, acne, een schilferige huid: het zijn maar enkele vormen van huidaandoeningen. Andere vervelende aandoeningen zijn een extreem droge of vette huid. De een heeft van nature een droge huid, terwijl de ander beschikt over een vettige huid. Maar deze kenmerken worden pas problematisch als men er echt last van gaat hebben, met andere woorden, wanneer je dagelijks leven en je activiteiten er erg door gehinderd worden. Ook op sociaal vlak kunnen huidproblemen zoals een vette huid een last betekenen, met name doordat je zelfvertrouwen eronder gaat lijden.

Symptomen vette huid

Een vette huid wordt gekenmerkt door een glimmend, glad uitzicht en heeft grote poriën. Bij een vettige huid zijn de talgklieren als het ware té actief waardoor er meer huidvet geproduceerd wordt. Mensen met een vette huid hebben meer aanleg voor puisten, acné en andere onregelmatigheden op de huid. Een vette huid wordt vooral zichtbaar op het voorhoofd, de neus en de kin. Positief is wel dat een vette huid minder snel veroudert.

Oorzaken vettige huid

Behalve een natuurlijke aanleg kan een vettige huid ook te maken hebben met de volgende oorzaken:
  • hormoonveranderingen in de puberteit
  • het volgen van een dieet
  • gebruik van anticonceptiepil
  • zwangerschap
  • erg warm en vochtig weer

Huid en voeding

Vitamine B2

Een goed uitgebalanceerd voedingspatroon is cruciaal voor je gezondheid in het algemeen en ook voor een goede, gezonde huid. Zo kan een tekort aan vitamine B2 bijvoorbeeld zorgen voor een vettere huid. Daarom is het aangeraden om regelmatig bonen, noten en producten op basis van gist te eten. Eventueel kan je je tekort aan B2 aanvullen door middel van voedingssupplementen.

Drinken

Verder is het belangrijk om voldoende water te drinken: water heeft een zuiverende werking voor het lichaam en dus ook voor de huid. Vers geperste vruchtensapjes zijn ook positief voor de huid doordat het lichaam snel een grote hoeveelheid vitaminen kan opnemen. Veel alcohol drinken is slecht voor de huid, net als roken. Tenslotte mag je niet vergeten om voldoende te bewegen: net als het drinken van water bevordert lichaamsbeweging de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.

Behandeling en tips

Huid reinigen

Als je last hebt van een vette huid moet je in de eerste plaats zorgen voor een grondige en regelmatige reiniging. Vermits de talgklieren veel talg produceren, is het van belang om te vermijden dat de poriën verstopt geraken. Het gebruik van warm water en een reinigende zeep zorgt ervoor dat overtollig talg verwijderd wordt. Vermijd agressieve zuiveringsproducten met alcohol en fragrance.

Lotion of crème

Het is niet de bedoeling dat je je huid te ruw gaat schrobben en schuren om ze proper te krijgen. Dan gaat de huid weer teveel samentrekken en treedt verschilfering op. Liefst ga je voorzichtig te werk bij het wassen van de huid. Na het reinigen kan je een zachte lotion voor een vette huid aanbrengen, waarna de poriën weer kunnen sluiten. Er zijn tal van crèmes die specifiek bedoeld zijn voor een vette huid, zoals bijvoorbeeld "Clearasil Lotion Vette Huid".

Peeling

Erg actieve talgklieren veroorzaken meer talg en dus ook meer potentiële onzuiverheden op de vette huid. Daarom moet een vette huid heel regelmatig goed gezuiverd worden. Dit kan door middel van een peeling of een masker ("mask") enkele keren per maand. De huid van je gezicht zal er na het gebruik van een zogenaamd gezichtsmasker zuiverder, schoner en beter gaan uitzien.

Lees verder

© 2012 - 2023 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…
Hoe verzorg je een vette huid?Hoe verzorg je een vette huid?Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen en is te herkennen aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), die dan vaak…
Foundation voor een vette huid: Welke soort is het best?Een vette, glimmende huid met onzuiverheden ziet er niet altijd even verzorgd uit. Wanneer je foundation aanbrengt op ee…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…

Het kokosmasker voor dik, glanzend en verzorgd haarAls je dit masker gebruikt voor je haar, dan zul je een verbluffend resultaat zien. Verschillende beautybloggers hebben…
Vier tips voor vrouwen met dun haarVier tips voor vrouwen met dun haarVoor velen één van de grootste schrikbeelden: dun haar. Hoe kun je je dunne haarbos voller laten lijken? In dit artikel…
Bronnen en referenties
  • http://www.e-gezondheid.be/vette-huid-1
  • http://www.dokterdokter.nl/overzicht/volledig/Vette+Huid
  • http://beauty.rubriek.nl/modeschoonheid/vette_huid.php (bronnen geraadpleegd op 30/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 24-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.