Vitamine E crème maken

Vitamine E crème maken Vitamine E is een antioxidant die de huid kan beschermen tegen allerlei schadelijke effecten, zoals UV-straling en agressieve huidreinigers. Veel mensen weten dat en laten zich verleiden tot het kopen van zo'n potje Vitamine E crème die tegenwoordig in alle drogisterijen staan. Helaas zijn er enkele strenge maatregelen waaraan voldaan moet worden om Vitamine E werkzaam te laten zijn in een crème. Deze maatregelen worden zelden door fabrikanten toegepast. Daarom heb je meer kans door zelf aan de slag te gaan met het maken van vitamine E crème.

Waar is vitamine E allemaal goed voor?

Vitamine E is een krachtige antioxidant die een huidbeschermende functie heeft. Het is oplosbaar in vet, daarom beschermt deze vitamine voornamelijk de lipiden (ofwel vetachtige stoffen) in onze huidcellen tegen oxidatie en vrije radicalen. Gebeurtenissen waarbij deze oxidatie en vrije radicalen ontstaan (bijvoorbeeld zonnen, agressief wassen, gebruik van cosmetica met irriterende ingrediënten) komen hierdoor dus minder hard aan. Hierdoor veroudert de huid op den duur minder snel . Ook versterkt vitamine E de barrièrefunctie van onze huid. Door deze versterkte barrièrefunctie zal de huid beter vocht vasthouden en beter beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf (hitte, kou, wind, regen, vuil bacteriën etc.) Tot slot kan vitamine E ook nog is zorgen dat je minder snel verbrand door de zon.

Vitamine E crèmes in winkels werken vaak niet goed

Wie vitamine E crème in de winkel koopt, en daarmee denkt zijn huid te helpen op bovenstaande manieren, schat de situatie vaak iets te positief in. Uiteraard hydrateert de crème je huid een beetje, maar van de vitamine E die erin zit hoef je vaak niet veel te verwachten! Hier zijn twee hele belangrijke redenen voor te geven:

  1. Vitamine E crèmes in winkels zijn meestal in potjes verpakt. Vitamine E is echter een antioxidant en dus zeer gevoelig voor lucht. Nadat iemand zo’n potje enkele weken telkens weer open en dicht gemaakt heeft voor gebruik, zal de vitamine E echt wel vervlogen zijn. Soms kan het zelfs al vervlogen zijn voordat je het potje hebt opengemaakt, omdat het al zo lang op de winkelrekken heeft gestaan!
  2. Er wordt vaak heel weinig vitamine E aan de crèmes toegevoegd. Onderzoek heeft uitgewezen dat het optimale percentage van vitamine E rond de 1% ligt, maar de meeste fabrikanten voegen minder toe. Hier zijn verschillende redenen voor te geven. Veel producten kunnen bijvoorbeeld eerder een vreemde kleur krijgen als het vitamine E geoxideerd (vervlogen) is en de kans wordt groter dat klanten gaan klagen over irritatie, want dat kan soms voorkomen bij vitamine E toegepast in percentages van 1%.

De optimale vorm van vitamine E

Er is nog een belangrijke reden waarom de crèmes in de winkel vaak niet zo super werken. De meeste bevatten namelijk alleen deze twee vormen van vitamine E: tocopherol acetate óf alpha-tocopherol. Tocopherol acetate werkt niet erg goed omdat het eigenlijk een ester is van vitamine E, waardoor de huid problemen krijgt met het goed opnemen ervan. Daarentegen is alpha-tocopherol al ietsjes beter, maar wist je dat vitamine E eigenlijk een ‘hele familie’ heeft die wel uit acht leden bestaat. Het lichaam heeft ze allemaal nodig, dus een product die alle acht familieleden bevat, zal de cellen nog beter kunnen beschermen. De namen van deze acht familieleden zijn alpha-tocopherol, beta-tocopherol, gamma-tocopherol, delta-tocopherol, evenals alpha-tocotrienol, beta-tocotrienol, gamma-tocotrienol en delta-tocotrienol. Daarnaast bevatten commerciële crèmes ook vaak synthetische vitamine E, terwijl inmiddels al vrij lang bekend is dat natuurlijke vitamine E een stuk beter werkt op de huid. De natuurlijke variant herken je doordat de letter D voor ieder ’familielid’ staat (bijvoorbeeld D-alpha-tocopherol en D-gamma-tocotrienol). Bij de synthetische variant zullen de letters DL ervoor staan.

Hoe maak ik de vitamine E crème?

Voor het maken van een effectieve vitamine E crème, kun je het best vitamine E capsules kopen, deze doorprikken met een satéprikker en vervolgens uitknijpen boven je favoriete crème. De crème moet wel olie bevatten, want vitamine E is olieoplosbaar. Roer goed! Vitamine E capsules kun je kopen bij reformwinkels of via internet. De meeste capsules zullen alleen DL-alpha-tocopherol bevatten en deze zijn ook het goedkoopst. Toch is het het allerbest om een vitamine E capsule te vinden die alle acht familieleden bevat in de natuurlijke D variant. Vaak staat er dan ‘vitamine E complex’ op het potje of ‘gemixte tocopherolen/tocotrienols.’ Check ook even op de achterkant of het wel echt de natuurlijke D variant is.

Hoeveel capsules per hoeveelheid crème toevoegen?

Vitamine E wordt in percentages van maximaal 1% toegepast. Het is zo dat de meeste capsules 400 IU vitamine E bevatten.

Indien je de natuurlijke D variant van vitamine E hebt gekocht, moet je altijd dit sommetje maken: aantal IU x 0.67 = mg. Dus: 400 x 0.67 = 268 mg vitamine E. Wanneer men nu één zo’n capsule toevoegt aan 30 gram crème, geeft dit een sterkte van ongeveer 1%.
Indien je de synthetische DL variant hebt, moet je simpelweg het aantal IU x 0.45 doen. Dus: 400 x 0.45 = 180 mg vitamine E. Dus één zo’n capsule toevoegen aan 20 gram crème geeft een sterkte van ongeveer 1%.
© 2014 - 2023 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine E: onmisbaar voor de huidVitamine E: onmisbaar voor de huidVitamine E is voor je hele lichaam belangrijk, maar voor je huid is deze vitamine essentieel. Vanwege haar positieve inv…
Vitamine E (tekort) voor paardenVitamine E (tekort) voor paardenVitamine E is één van de vitamines die zeker in de winter tekorten kan veroorzaken in het dieet van een paard. Dit is ze…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine D, E en KElke cavia moet voldoende vitamines binnenkrijgen om fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren. Een aantal van deze vit…

Oplossingen voor een te donker uitgevallen haarkleuringHaarverf van de drogist heeft de vervelende eigenschap vaak een stuk donkerder uit te vallen dan de kleur op het doosje…
Tips voor het verwijderen van ongewenst lichaamshaarOngewenst lichaamshaar kan soms vervelend zijn. Wanneer ontharing een onderdeel is van iemands reguliere schoonheidsrout…
Bronnen en referenties
  • http://www.livestrong.com/article/25515-benefits-vitamin-e-oil-skin/
  • http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/vitamin-e
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.