Anti-rimpelproduct: kies alleen op basis van wetenschap

Anti-rimpelproduct: kies alleen op basis van wetenschap Heb je ze ook gezien: de voor-na foto's met spectaculaire resultaten na het gebruik van een anti-rimpelproduct? Wanneer foto's niet afkomstig zijn uit neutrale klinische studies, zijn ze niet betrouwbaar. Om niet onnodig geld uit te geven, kies je een anti-rimpelproduct op basis van wetenschap, niet op basis van een hoax of vaag verhaal. Hoe krijg je de juiste informatie omtrent anti-rimpelproducten en effecten van actieve bestanddelen op de huid? Hoe kom je te weten, welk product inderdaad effectief is?

Voor-na foto's huid

Het is niet verstandig om je oordeel over anti-rimpel crèmes en andere anti-huidverouderingsproducten te baseren op voor-na foto's van commerciële bedrijven. In een strikt gecontroleerde setting van een onbevooroordeelde klinische studie zouden voor-na foto's eventueel nuttig kunnen zijn om iets toe te voegen aan andere methoden die gebruikt worden om de effectiviteit van een behandeling tegen rimpels en huidveroudering te evalueren. Anders zijn voor-na foto's onbewust of bewust misleidend. Veel fabrikanten van huidverzorgingsproducten hebben een scala aan truc's om een valse indruk te geven van hun huidvernieuwingsproduct. Je ziet ze wel voorbij komen op het internet: voor-na foto's, waarbij vrouwen er op de na-foto ineens maar liefst 20 jaar jonger uitzien. En je vraagt je af waarom er überhaupt nog mensen met rimpels rondlopen.

Trucjes om rimpels en huidtextuur beter te doen lijken

Zo heeft bijvoorbeeld het type lichtbron een drastisch effect op hoe rimpels overkomen. Wanneer licht van een zijkant komt, lijken rimpels dieper en daarentegen wanneer het licht op de voorkant van het gezicht schijnt, dan vallen rimpels het minste op. Dit kun je zelf uitproberen. Neem een lamp en zet jezelf voor een spiegel. Plaats de lamp dan zo, dat het licht van de zijkant komt, en bekijk jezelf dan in de spiegel. Doe hetzelfde met licht dat frontaal op je gezicht schijnt. Dan zie je wel het verschil: je zult er jaren jonger van lijken, terwijl er niks aan rimpels en textuur van de huid veranderd is.

Ook met de helderheid en kleurnuance wordt gespeeld in combinatie met licht. Door het karakter van lichtgolven vallen rimpels en andere details meer op, wanneer het licht een groenblauwige tint heeft in plaats van een geelrode tint. Tel daarbij op dat er visagisten aan te pas komen die echt wel weten hoe ze een huid een gladder aanzien moeten geven. Het effect is nep, maar is goed genoeg om even een misleidende foto te nemen.

Alleen informatie afkomstig uit neutrale klinische studie

Om een lang verhaal kort te maken: wanneer foto's niet afkomstig zijn van een neutrale klinische studie, mét uitleg van de condities waaronder de foto gemaakt werd, kunnen voor/na foto's niet als betrouwbaar worden beschouwd.

De juiste informatie verwerven omtrent anti-rimpel methoden en de bewezen effecten op de huid

Naarmate men meer en meer geïnteresseerd raakt in anti-huidverouderingsproducten en huidvernieuwing, is het aantal huidverzorgingsproducten met hun vermeende werkzame ingrediënten niet meer te overzien. De beste manier om te bepalen welke producten zouden kunnen werken is door wetenschappelijke studies te analyseren.

Roepen kunnen we allemaal, het gaat om sleutelinformatie

Huidverzorgingsfabrikanten zijn zich terdege bewust van het belang van wetenschappelijk onderzoek, en ze maken in hun advertenties dan ook melding van researchdata. Een advertentie kan bijvoorbeeld melden dat het product rimpels vermindert met x% en elasticiteit van de huid verbetert met y%. Wanneer zulke informatie uit context gemeld wordt, is het weinig betrouwbaar. Je kunt niet vertrouwen op studieresultaten zonder sleutelinformatie te weten: hoe groot was de studie, hoe zat het met de statistische geldigheid, selectie van proefpersonen, meetinstrumenten, belangen van de onderzoekers, reputatie van het journal waarin het onderzoek gepubliceerd werd.

Aan de slag

De grootste database van biomedische abstracten is van PubMed, dat deel uitmaakt van het National Center for Biotechnology Information. Deze database bevat uittreksels van gerenommeerde medische journals, waaronder journals over dermatologie, cosmetische chirurgie en gerelateerde velden. Het is een goede plek om te starten met het zoeken van informatie omtrent huidverzorging en cosmetische chirurgie. Helaas biedt PubMed alleen een abstract. Wanneer je meer informatie wilt, kun je de volle tekst in een medische bibliotheek vinden of elders online. Sommige volledige teksten zijn beschikbaar via eScholarship.org of Highwire Press en andere kunnen gekocht worden via Blackwell Synergy of Medscape. Probeer de complete titel van het abstract (van PubMed) te kopiëren en plak het in de Google browser. Je hebt dan kans dat er toch informatie opduikt op een site die in deze alinea niet genoemd is.
© 2014 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anti-rimpel behandelingen: Minder en minder diepe rimpelsRimpels zijn een onvermijdelijk gevolg van ouder worden. Helemaal voorkomen dat je huid veroudert is onmogelijk maar er…
Meer over anti rimpel crèmeMeer over anti rimpel crèmeDe ene crème is nog mooier verpakt dan de andere, maar als je in de winkel staat zie je door de bomen het bos vaak niet…
Werken anti-rimpelcrèmes?Werken anti-rimpelcrèmes?We smeren wat af en hopen en mogelijk verwachten we ook dat het iets doet. Natuurlijk is een stuk bescherming en “aanvul…

Schoonheid vanuit het innerlijkSchoonheid vanuit het innerlijkOm er jong en stralend uit te zien, grijpen we als vanzelfsprekend naar verzorgingsproducten, make-up of voedingssupplem…
De haren kleurenDe haren kleurenSoms spuit je er voor de lol wat in, even iets geks voor een feest. Maar dat heeft minder impact dan wanneer je echt je…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.