De haren kleuren
Soms spuit je er voor de lol wat in, even iets geks voor een feest. Maar dat heeft minder impact dan wanneer je echt je haren gaat kleuren. En voor dat haren kleuren heb je ook weer verschillende gradaties, want niet alles is even permanent. Vervolgens accepteren we, of wuiven we weg, dat haren verven een aanslag op het haar is … hoe goed het product ook is.
Haar verven doen we al eeuwen
We verven inderdaad de haren al eeuwen. Het rode henna werd al bij de Grieken toegepast, alleen is de laatste tientallen jaren de substantie om te komen tot een andere haarkleur nadrukkelijk anders geworden en zeker de laatste jaren is men bezig met de kwaliteit en de aanslag die verf op je haar is.
We verven het haar, althans bij de kapper, vaak niet in één kleur, maar we bootsen de natuur na. Haar is nooit helemaal exact één kleur (zeker niet als het om westerse mensen gaat), al was het maar omdat de zon er mee speelt.
Al die nieuwe technieken maken het mogelijk om haar soms dusdanig te verven dat het niet te zien is. En soms willen we een statement maken met ons haar en krijgt het juist wel een duidelijke kleur. Soms bewust een schreeuwende kleur.
Als je gaat kleuren, hoe doe je dat dan?
Zelf of toch de kapper?
Je moet eerst de keuze maken om het of zelf te doen of de kapper aan het werk te zetten. Voor sommige haarkleuringen ben je voor € 10 al klaar bij de drogisterij. Bij de kapper zal het altijd een veelvoud zijn van dat bedrag. Enerzijds omdat het gedaan wordt en dat kost tijd en dus geld en anderzijds een stukje advies wat een goede kapper geeft. Over het algemeen zegt men dat de producten ook beter zijn, dan de producten bij de drogisterij. Die moeten wel slagen, bij de kapper heb je een professional die met de producten aan de slag gaat.
Waar je het product ook op je haar laat zetten, het is altijd slecht. Slechts een enkeling met heel dun haar kan het als iets dikker gaan ervaren na het verven.
Besef ook dat als je het zelf gaat doen, of een bevriend iemand die de achterkant voor zijn/haar rekening neemt, enige handigheid wel zo prettig is.
Wat voor product?
De volgende keuze is wat voor product je gaat nemen. De meeste merken zijn enigszins vergelijkbaar in kwaliteit, maar je hebt wel verschillen – bij de verschillende merken – in semi permanent/tijdelijk of permanent. De bekende spoeling werkt maar in enkele tinten verschil en was je er binnen een drie- tot vijftal wasbeurten weer uit en daarom wordt steeds meer de semipermanente kleuring ingezet. Deze geeft geen uitgroei en blijft wel tot zo’n 25 wasbeurten zitten.
Als de kleur bevalt dan kan je het beste na een kleine twee maanden de kleuring opnieuw (laten) doen. Is het haar erg poreus dan kan ook semipermanente haarkleuring een langere tijd een gloei achterlaten. Uiteindelijk was je er deze wel weer uit als je besluit niet meer te gaan verven.
Bron: Patrice Audet, Pixabay De permanente kleuring zit en blijft zitten en dus krijg je – afhankelijk van hoe snel je haar groeit – uitgroei. Met deze kleuring heb je de meeste mogelijkheden, want je kunt het ontkleuren en vervolgens beduidend lichter maken, oplopend tot zwart. En alles wat er tussen zit, inclusief de verschillende kleuren om het een natuurlijk plaatje te maken.
Gegeven het feit dat de gemiddelde haar ca. één centimeter per maand groeit, zitten de meeste mensen binnen de 4 tot 6 weken weer bij de kapper. Op zich is een donkere uitgroei bij blond haar iets wat een beetje zichtbaar mag zijn en dus kan je er iets langer mee wachten. Maar zeker daar waar het ook tot grijsdekking moet leiden (let op, niet alle verf dekt grijs even goed!) is het niet fraai de grijze uitgroei te zien en zit je bij het verven aan de eerder gestelde termijn vast … en de daarbij behorende kosten.
Wat voor kleur?
De volgende keuze is de kleur en dat is niet zo gemakkelijk als we vaak denken. Je ziet een mooie kleur op een plaatje of bij een bekende, maar het is niet gezegd dat dit je ook zo mooi zal staan. Het is goed om je te laten adviseren bij de professional en anders zijn er wat richtlijnen hoe je kunt bepalen wat bij je staat.
Als je een beginneling met kleuren bent, is het goed niet meer dan twee tinten af te wijken van je eigen kleur en ga niet te snel in op modekleuren. Onderstaand de globale indeling:
- Zwart kan tot donkerblond
- Bruin/zwart kan tot middenblond
- Donkerbruin kan tot lichtblond
- Middenbruin kan tot zeer lichtblond
- Lichtbruin kan tot extra lichtblond
Vervolgens kan je nog rekening houden met het “type” wat je bent (dit is heel globaal ingedeeld). Alle mensen zijn in seizoen in te delen als het gaat om hun totale uiterlijk, te weten:
- Zomertype: lichte huid met rozige ondertoon, blauw grijze ogen, asblond tot warmblond haar
- Lentetype: lichte huid met romige ondertoon, blauwe, bruine of groene ogen, blond tot bruin haar
- Herfsttype: Lichte huid, evt. met sproeten, blauwe of groene ogen, koperrood, warmblond of lichtbruin haar.
- Wintertype: Olijfkleurige huid tot donkere huid, Bruine ogen en soms enkele blauwvarianten, donderbruin tot blauwzwart haar
Tot slot
Neem altijd de tijd voor het product en de kleur die je neemt. Deze is behoorlijk bepalend en dus niet iets wat je even beslist, tenminste als de kleur sterk afwijkend van je eigen kleur is. Accepteer dat verven een aanslag op je haar is en werk met maskertjes om je haar na het verven weer meteen een oppepper te geven. Het is geen overbodige luxe. Spreekt voor zich dat je je haar wast met een mild product, maar dat is altijd het beste.