Wat groene thee kan doen voor je huid (en wat juist niet!)

Wat groene thee kan doen voor je huid (en wat juist niet!) Groene thee staat bekend om de gezondheidsvoordelen. Ook wordt de thee verwerkt in huidverzorgingsproducten. De actieve stoffen beschermen tegen vrije radicalen, wat de huid ten goede komt. Het beschermt tegen zon en vrije radicalen. Wat doet deze antioxidant voor huid, rimpels en hamsterwangen ? Bevordert het elasticiteit en de aanmaak van nieuw collageen ?

De actieve stoffen: flavonoïden en polyfenolen

Thee is een eeuwenoude kruidendrank dat bekend staat vanwege stimulerende kwaliteiten. Ook vandaag de dag wordt thee gewaardeerd als gezonde drank die gunstige voordelen biedt voor het lichaam. Actieve stoffen in thee zijn flavonoïden en polyfenolen. De polyfenolen behoren tot de catechinen. De antioxidant bevat meer catechinen dan zwarte thee (ongeveer 25% versus 4%) en witte thee bevat net zoveel catechinen als de groene, alleen is witte thee minder vaak onderzocht op de werking. Verder bevat groene thee ook nog gallocatechine, epigallocatechine, epicatechine en epigallocatechine gallaat.

Beschermt tegen vrije radicalen

Meerdere studies tonen aan dat de polyfenolen uit groene thee niet alleen beschermen tegen schade door vrije radicalen, maar ook tegen cardiovasculaire schade, sommige vormen van kanker, infecties en giffen. Maar de meeste studies zijn gedaan op dieren. De volle gezondheidsvoordelen van thee op mensen heeft nog wel meer onderzoek nodig, Gedegen lange termijn-studies ontbreken.

Gunstige effecten van groene thee op de huid

Bescherming tegen zon

Wel zijn er een aantal bemoedigende studies over de voordelen die de antioxidant op de huid heeft. Zowel uit onderzoeken op dieren als op mensen blijkt dat de drank beschermt tegen huidkanker. De thee lijkt te beschermen tegen de zon en vrije radicalen. Dat maakt groene thee geschikt om naast een zonnebrandcrème te gebruiken, om bescherming te optimaliseren.

Rosacea

Groene thee verbetert rosacea, vanwege de aanwezigheid van polyfenonen. Rosacea is een aandoening van de huid die chronisch is. Meestal zijn neus en wangen rood van kleur en adertjes zijn uitgezet. Aangenomen wordt dat rosacea ontstaat door zon, cosmetica, warmte en soms medicatie.

Rimpels en hamsterwangen

Kan groene thee ook rimpels, hamsterwangen, zakkende mondhoeken, verminderde veerkracht en andere tekenen van veroudering verminderen? Het is immers een goed gedocumenteerde antioxidant. Plaatselijk groene thee aanbrengen blijkt inderdaad de ontwikkeling van de sommige tekenen van huidveroudering af te remmen, ook weer door de polyfenolen. Bij testen bleek groene thee elastisch weefsel veerkrachtiger gemaakt te hebben. MMP's, matrix metalloprotease (enzyme collagenase) dragen bij aan de achteruitgang van de huid. Groene thee remt deze achteruitgang af, doordat het de MMP's gunstig beïnvloedt. Dit komt collageen en elasticiteit ten goede. Witte thee is in dit opzicht nog effectiever. Maar verder is de werking op een verouderde huid nog onzeker en is nader onderzoek nodig.

Hoe gebruik je de thee op de huid

Omdat groene thee de bescherming van een zonnebrand verhoogt, kun je de thee op de huid aanbrengen, voordat je een zonnebrand aanbrengt. Ook kan de vloeistof geïntegreerd worden in de dagelijkse huidverzorging. Hou er wel rekening mee dat de polyfenolen uit groene thee oxideren en hun werking verliezen bij blootstelling aan lucht. In hoeverre commerciele groene thee-producten nog actieve stoffen bezitten is onduidelijk.

Als je bereid bent om wat extra inspanning te leveren, kun je verse groene thee invriezen als ijsblokjes. Gebruik ze als een toner. Doe ze niet direct vanuit de vriezer op je huid (je zou rosacea in de hand kunnen werken). Groene thee is ook als poeder verkrijgbaar, hierin zitten de meeste werkzame stoffen. Je kunt veel groene thee drinken, of groene thee extract in capsules doen. Er zijn machines te koop om je eigen capsules te maken.
© 2014 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…
O2 Intraceuticals: Zuurstofbehandeling tegen huidverouderingDe zuurstofbehandeling O2 Intraceuticals is het geheim waarmee Madonna huidveroudering tegengaat. Hierbij worden naast z…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

De haren kleurenDe haren kleurenSoms spuit je er voor de lol wat in, even iets geks voor een feest. Maar dat heeft minder impact dan wanneer je echt je…
Over lip primers, sculpting lipsticks en lipstick sealersOver lip primers, sculpting lipsticks en lipstick sealersVette lipsticks drogen de lippen niet uit en geven een comfortabel gevoel, maar blijven niet lang zitten. Hoe droger de…
Bronnen en referenties
  • www.webmd.com
  • www.greenteaskin.com
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.