Beauty: Nagels mooi houden
Nagels zijn voor veel mensen toch een visiteplaatje. Je doet alles met je handen en je handen en nagels vallen bij veel mensen direct op. Dit nog even los van het gegeven dat sommige mensen ze ook beroepsmatig als visiteplaatje (zouden moeten) presenteren. Nu zijn er allerlei (lap-)middelen die je in kunt zetten om nagels weer verzorgd te krijgen, maar je kunt ook op voorhand actie ondernemen.
Verzorging
Het verzorgen van de handen en nagels is iets wat bij de dagelijkse verzorging hoort. Daarmee niet gezegd dat je je nagels elke dag volledig opnieuw aan moet pakken. Maar verzorging is schone nagels, geen haken en ogen, putten of in- c.q. afgescheurde nagels. Dat wil zeggen, los van de dagelijkse was/douche-beurt, ook even kijken of de nagels er nog goed uitzien.
Wat houdt dat “goed” uitzien in verzorging in?
Iedereen zal een eigen definitie hebben, maar dat neemt niet weg dat er een soort standaard is. Een die we als leidraad kunnen hanteren. Zaken zoals:
- Schoon, handen en nagels moeten schoon en fris zijn. Dat wil in de praktijk zeggen dat het niet verkeerd is om met enige regelmaat je handen te wassen. Neem wel een zachte zeep, ter bescherming van de zuurgraad van je handen.
- Nagels moet geen vuil bij de uitgroei hebben. Zeker nagels die langer worden, kunnen immers nogal wat vuil “vasthouden”.
- Scheuren en (half-) afgebroken nagels zijn uit den boze. Je kunt je nagels (verder) inscheuren en/of je haalt er bijvoorbeeld kleding mee open.
Wel of geen sterke nagels
Voor de een is dat gemakkelijker te hanteren dan voor de ander. De een heeft nu eenmaal sterkere nagels dan de ander. Daar kan je misschien wel iets aan doen met goede voeding, maar als je van nature dunne nagels hebt of weinig flexibele, dan blijft het lastig.
Maar met iedere soort nagel kan je kijken hoe je ze het beste mooi kunt houden. Zo kan je een dunne nagel proberen te laten groeien, maar de kans is klein dat het lukt. De kans is aanwezig dat deze relatief snel afbreekt of inscheurt. En als dat bij één of twee nagels plaatsvindt, kan je de rest niet meer langer houden. Nagellak kan de nagel iets steviger maken, maar niet heel veel.
Bron: Joelfotos, Pixabay Wat je altijd kunt doen is:
- De nagels altijd goed gevijld houden en voorkom scherpe hoekjes (ook als je je nagels recht wilt hebben). De kans op in- of afscheuren verklein je zo.
- Er zijn nagelverharders die je in kuurvorm kunt toepassen en bij de een werkt het perfect en bij de ander helemaal niet. Kwestie van uitproberen dus.
- Je kunt, als je niet van nagellak houdt, ook kleurloze matte nagellak op doen om de nagel iets te versterken. Een kleurloze matte heeft een natuurlijk effect.
- Hand- en nagelcrème gebruiken om soepele handen te houden en wrijf met de ene hand de crème goed over de nagels van de andere hand.
- Gelnagellak geeft ook iets meer bescherming, maar dat moet je laten doen of zelf speciale nagellak en een speciale uv-lamp hebben.
Het zijn geen wondermiddelen, maar ze kunnen wel bijdragen aan betere nagels en goedverzorgde handen en nagels.
Vorm goed houden
Met een nagel die je kort houdt, moet je genoegen nemen zoals de nagel is. Als je de nagel laat groeien, kan je kijken wat het beste bij je handen staat. Vingers laat je bijvoorbeeld langer lijken met ovaal gevijlde nagels. Wil je een stevige, kordate hand, dan is recht vijlen (en niet té lang) een goede optie. Het meest neutrale is een klein boogje wat van breed in het middag tot iets smaller naar de zijkanten loopt.
Vijlen
Vijl verstandig en dat is altijd van buiten naar binnen en eerst met de grove vijl en daarna met de fijne vijl er nog een keer overheen (ook weer in één richting). Dan heb je de minste kans op haaltjes die weer tot (in)scheuren kunnen leiden.
Kijk je nagels wel iedere ochtend even na of steek een vijl in je tas. Eén a twee keer per dag even kijken en zonodig even bijvijlen is meestal zinvol voor het behoud van je nagels. Je gebruikt je nagels immers de hele dag, dus ze zijn continu “bezig”.
Vijl ook nooit helemaal tot de aanzet van je nagels in de hoek, maar laat altijd een klein randje vrij. Dat is beter tegen het inscheuren.
Hulpmiddelen
Een prima hulpmiddel is de “lijm” van Herome. Dat is een potje met kwastje wat iets wegheeft van lijm en nagellak en dat is het dan ook precies. Een klein scheurtje of dreiging van inscheuring kan je met dit materiaal (wat je even op moet laten drogen en dan met een bijgeleverd vijltje glad moet vijlen) prima wegwerken. Je kunt het zonder en met nagellak toepassen. Er zijn meer merken met een dergelijk product, maar Herome is een gespecialiseerd merk.
Om nagels er nog beter uit te laten zien, zeker als je geen nagellak gebruikt, is nagelriemenolie. Die pas je toe om de nagelriemen soepel te houden (en dat voorkomt weer inscheuring van droge nagelriemen) en de olie wrijf je voorzichtig ook in de nagel. In de betere olie zit voeding en dat is goed voor de nagel.
Tot slot
Je hoeft niet met nepnagels, gelnagels of ander materiaal te gaan lopen als je nette nagels wilt hebben. Doe dit alleen als je het ook leuk vindt, anders gewoon zorgen dat je eigen nagels representatief blijven.