Beauty: Onrustige of onzuivere huid

Beauty: Onrustige of onzuivere huid In veel gevallen is de pubertijd dé tijd dat mensen een onzuivere huid hebben. De hormonen gaan een rol spelen en dit kan onzuiverheden veroorzaken. Toch zijn er ook nogal wat mensen die op latere leeftijd last krijgen (of houden) van een onzuivere huid. De onzuivere huid van een volwassene moet je niet op dezelfde manier als de puberhuid bestrijden. Daar zijn andere methodes voor en dan gaat het er om op welke manier.

Oorzaak achterhalen

In de pubertijd ligt het bijna voor de hand, waar de oorzaak ligt. Allerlei hormonale veranderingen kunnen een onzuivere huid met zich meebrengen. Bij de een is het erger dan bij de ander en sommige hebben helemaal nergens last van. Dit is anders naarmate mensen ouder worden en nog steeds óf opnieuw last krijgen van een onzuivere huid. Waarbij we het met name hebben over de gezichtshuid, maar in iets mindere mate ook de rug of het decolleté. Enkele andere bekende veroorzakers zijn:
 • Aanhoudend hoge temperatuur gekoppeld aan een hoge luchtvochtigheid.
 • Ernstige luchtvervuiling.
 • Allergische reactie op … bijvoorbeeld cosmetica, maar er kunnen ook bepaalde stoffen in voeding zitten.
 • Stress.

Overproductie van talg

In veel gevallen zal de overproductie van talg de oorzaak zijn. Vreemd, want talg is ook een beschermer van de huid. Toch komt de onzuiverheid, zoals in puistjes, bijna altijd via talg. De dode huidcellen en talg verstoppen de poriën als het ware en dat geeft bacteriën een voedingsbodem. Meestal zien we dan een rode huid en puistjes ontstaan en soms zwellen gevormde propjes talg in het haarzakje dusdanig op, dat ze tot in diepere huidlagen komen en dan kunnen er cystes ontstaan.

Puistje

Het bekende puistje zal dus veelal op de plaats ontstaan die talgrijk is en dat is behalve het gezicht, de rug en de borst. Puistjes komen en gaat ook weer vanzelf, maar dit is voor velen niet voldoende. Zelf iets doen, in de vorm van reinigen, is het minste wat we moeten doen, althans dat vinden de meeste mensen. Echt veel sneller gaan de puistjes er niet mee weg, maar we voelen ons een stuk frisser.

Aanpakken

Maar waar de oorzaak ook ligt, het reinigen van de huid – en dit op frequente basis – is een must. Geen agressieve middelen, maar zachte producten voor de huid, die de zuurgraad van de huid niet aantasten. Open eerst met een milk of gel de huid, zodat deze gereinigd wordt en ga er daarna met een lotion achteraan, zodat de huid zich weer “sluit”.

Niet doen!

 • Ga vooral niet in de zon zitten, dat lijkt misschien wel goed in verband met het uitdrogen, maar de zon is desastreus voor de huid.
 • Tussen voeding en puistjes is nooit de link gelegd. Ook al ervaren we het anders. Erg suikerrijke voeding kan je hormoonspiegel beïnvloeden en dat kan wel weer een verhoogde talg tot gevolg hebben.
 • Uitknijpen kan, maar beter is dit niet te doen. De kans is groot dat je het erger maakt. Wil je het toch per se doen, zorg dan dat het volledig steriel is.

Wel doen!

 • Cosmetica zou een verstopping van de huid kunnen veroorzaken en dat is ook zo. Als je echter “non-comedogeen” op de verpakking hebt staan, kan je het ongestoord gebruiken.
 • Tea tree olie zit in verschillende producten verwerkt (mag niet onverdund gebruikt worden) en werk uitermate goed voor het zuiveren van de huid.
 • Als je al ontstekingen hebt, kan lavendelolie (onverdund) uitkomst bieden. Deze is namelijk ontstekingsremmend. Ditzelfde geldt voor gojibessen.
 • Rode huid kan gekalmeerd worden door aloë vera producten. In een gelvorm kan je deze rechtstreeks op de huid aanbrengen.
 • Vitamines C, E en zink doen het goed voor de huid. Neem het in fruit, groenten, of vis en anders in pilvorm.

Buiten dit alles is een goed voedingspatroon en dus geen bewerkte producten (met al die E-nummers) altijd goed om een goede basisstructuur voor de huid te bewerkstelligen. Verder is een evenwichtig leefpatroon, waar stress slechts in beperkte mate aanwezig is, belangrijk voor een zuivere huid.

Tot slot

Gebruik producten om een reeds ontstane onrustige huid te reinigen en het proces van herstel te bespoedigen. Maar voor het structureel op te lossen is meer nodig dan een goed gereinigde huid. Denk hierbij aan gezonde voeding en voldoende rust. Beweeg ook voldoende, want dat is goed voor de binnenkant én de buitenkant van de mens.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Onzuivere huidBeauty: Onzuivere huidDe onzuivere huid is niet alleen toebedeeld aan de puberende jongen of het puberende meisje. De onzuivere huid kan je to…
Beauty: volwassen en puistjes!Beauty: volwassen en puistjes!Je verwacht dat je na je pubertijd van de puistjes af bent. Halleluja, de vlag kan uit, de gave huid is terug. Voor somm…
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Acne en vette huid, behandeling met etherische olieAcne en vette huid, behandeling met etherische olieWat kun je doen tegen acne? Voor de behandeling van acne of een vette onzuivere huid zijn etherische olien ideaal. Bij r…

Beauty: Nagels mooi houdenBeauty: Nagels mooi houdenNagels zijn voor veel mensen toch een visiteplaatje. Je doet alles met je handen en je handen en nagels vallen bij veel…
Baardtrimmer kopen: over functies, haarlengte, merk en prijsJe hebt een baard, maar wil niet onverzorgd overkomen. Dan is toch de nodige verzorging nodig. Randen die netjes zijn bi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Greyerbaby, Pixabay
 • http://www.blog4beauty.nl/wat-kun-je-doen-tegen-een-onrustige-onzuivere-huid/
 • Healthy, Wellness Magazine van De Tuinen; “Als je huid onrustig is”
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.