Baardtrimmer kopen: over functies, haarlengte, merk en prijs

Je hebt een baard, maar wil niet onverzorgd overkomen. Dan is toch de nodige verzorging nodig. Randen die netjes zijn bijvoorbeeld. Maar vooral ook de lengte van je baard binnen de perken houden. En wanneer je die haarlengte niet heel kort wil, kom je met een tondeuse niet uit. De baardtrimmer met instelbare lengte is dan de uitkomst. Waar zijn de mogelijkheden, de kosten en waar moet je verder nog op letten bij de aanschaf van een baardtrimmer? Een baardtrimmer gebruikt stroom om zijn werk te doen. Dit kan op drie manier: via het lichtnet, met accu of batterijen. Met een model op accu of batterijen ben je flexibeler. Maar je moet het apparaat wel opladen. Het is natuurlijk erg vervelend dat wanneer je je baard zal bijwerken, je erachter komt dat je het eerst nog moet opladen. Vooral daarom is het handig een trimmer te kiezen die alles aankan. Dus eentje met accu, maar die het ook doet op 220V wanneer de accu leeg is.

Display

Een baardtrimmer is eigenlijk een erg eenvoudig apparaat. Een grote behoefte aan een uitgebreid display is er niet. Het niveau van de batterij of accu is natuurlijk handig. Alsook de gewenste haarlengte. Dit hoeft niet beslist met uitgebreide displays, maar kan ook op eenvoudigere manieren duidelijk gemaakt worden. Het display is wat dat betreft ook een design ding en iets dat vaak uitgebreider is bij de duurdere modellen om zich te onderscheiden.

Instellen van de gewenste baardlengte

Waar met een scheerapparaat altijd voor een glad resultaat wordt gegaan is dat bij baardtrimmers is dat heel anders. Baard heb je in veel soorten en maten en dat geldt ook voor de lengte van de baard. Het is dus zaak een trimmer te vinden die de lengte die jij in gedachten hebt goed aankan. En wanneer je ook eens wil variëren met je baard, of nog niet weet wat jouw ideale haarlengte is, is het handig een apparaat te nemen met ruime mogelijkheden.

De minimale lengte ligt meestal tussen de 0,1 en 0,5 mm. De maximale lengtes liggen verder uit elkaar. Sommige trimmers kunnen tot maximaal 7 mm; andere gaan tot wel 15 mm. En ook is het de moeite waard te kijken naar welke standen er precies te kiezen zijn. Kun je per halve millimeter instellen of per hele millimeter? Wat je op dit vlak nodig bent is erg persoonlijk.

Accessoires en hulpstukken

Bij de meeste baardtrimmers zitten één of meer accessoires. In de eerste plaats haast altijd een opzetkam en soms meerdere. Bijvoorbeeld een speciale opzetkam, zodat je de baardtrimmer als tondeuse kunt gebruiken. Maar denk ook aan een opzetkam voor je neus, oren wenkbrauwen of snor. Of je je trimmer daar allemaal voor wilt gebruiken en of je dan altijd speciale kammen nodig hebt zal je zelf moeten bepalen. Daarnaast moet je qua accessoires denken aan een schaar, olie voor de verzorging van het mes en een borsteltje voor het schoonmaken.

Een opbergtasje als accessoire kan ook erg handig zijn. Vooral wanneer je baardtrimmer uit meerdere onderdelen bestaat, zoals het apparaat zelf, de oplader, en andere accessoires. Door het tasje, kun je alles eenvoudig opbergen en altijd bij elkaar bewaren.

Onder de douche

Je baard trimmen levert de nodige kleine haartjes op. Toch nog een hele rommel, wanneer je dat staande bij de wastafel doet. Daarom is het handig, wanneer je de baardtrimmer onder de douche kunt gebruiken. Alle kleine haartjes was je zo direct weg. Vanzelfsprekend kan dat alleen met trimmers die met accu of batterij werken, vanwege de veiligheid.

Haar opvangen

Wil je niet onder de douche je baard trimmen, dan kan het handig zijn om te kijken naar baardtrimmers die het baardhaar opvangen. Soms is dat een soort opvangbakje. Bij andere is er een afzuigmechanisme dat actief de getrimde haren opzuigt.

Schoonmaken van de baardtrimmer

Je wilt een baardtrimmer snel en eenvoudig schoon kunnen maken. Ook dan is het handig dat je baardtrimmer waterdicht is. Je kunt de scheerkop dan meestal gewoon afspoelen onder de kraan. Is er een borsteltje meegeleverd, dan kun je deze gebruiken als hulp bij het reinigen. Ook bij baardtrimmers die je niet geschikt zijn voor onder de douche, kun je soms de kop gewoon afspoelen. Zeker even op letten dus.

Welke merken zijn er allemaal?

Het grootste merk baardtrimmer op de Nederlandse markt is Philips. Daarna komen merken als Braun, BaByliss For men, Remington en Panasonic. Philips biedt echter ongeveer driemaal zoveel modellen aan als de concurrenten. Het is dan ook geen wonder dat de Philips het best verkochte merk is.

Wat kost een baardtrimmer?

De goedkoopste trimmers kosten rond de 25 euro. Er zijn nog wel goedkopere, maar pas op: vaak zijn dit geen baardtrimmers, maar neus/oor/wenkbrauw trimmers. De duurste modellen zitten rond de 100 euro, met een enkele uitschieter naar 150 of zelfs 180 euro.

Je hoeft zeker geen 100 euro uit te geven om gewoon een baardtrimmer te vinden. Voor een kleine 50 euro heb je al uitstekende apparaten. Eentje op accu, waterdicht en een bereik van 0,2 tot 10 mm. Daarmee kun je prima je baardgroei mee trimmen. Maar misschien heb je heel specifieke eisen of interesse in de extra accessoires, mogelijkheden en functies van de duurdere toestellen. In dat geval moet je goed vergelijken om te bepalen wat precies de verschillen zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een tondeuse kopenEen tondeuse kopenMet een tondeuse kun je zelf ervoor zorgen dat je haar steeds keurig gemillimeterd is en dat je dus niet wekelijks of tw…
Een baardtrimmer kopenEen baardtrimmer kopenSommige mannen kiezen er bewust voor om baardloos door het leven te gaan en verwijderen daarom dagelijks of bijna dageli…
Tips voor de mannelijke baardTips voor de mannelijke baardIedere man heeft wel eens in zijn leven de onweerstaanbare drang om zijn baard te laten staan. Echter komt deze man er a…
Baard: de groei en het onderhoud van de baardBaard: de groei en het onderhoud van de baardDe baard. Veelal voorkomend bij mannen, maar ook een enkele vrouw kan een lichte tot zware baardgroei ontwikkelen. De ba…

Beauty: Onrustige of onzuivere huidBeauty: Onrustige of onzuivere huidIn veel gevallen is de pubertijd dé tijd dat mensen een onzuivere huid hebben. De hormonen gaan een rol spelen en dit ka…
Deel van het gezicht: De wenkbrauwEen wenkbrauw is het makkelijkst te omschrijven als een dun reepje haar op een ietwat uitstekende botrand. Ze helpen je…
Bronnen en referenties
  • http://www.kieskeurig.nl/trimmer
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.