Baard laten staan, of toch maar een gladde kin?

Je baard laten staan of toch maar blijven scheren. De meeste mannen hebben weleens voor die keuze gestaan. Het altijd moeten scheren is voor sommige een hele opgave. Voor anderen is het een poging om hun uiterlijk te verbeteren of voor bepaalde look te gaan. En de keuzes en mogelijkheden qua baardgroei zijn bijna oneindig. Eeuwen geleden was een baard erg gewoon. De middelen om te scheren waren in die tijd beperkt. De rijkere mannen lieten zich veelal scheren, maar dat was voor de gewone man natuurlijk niet weggelegd. Daarnaast biedt de baard in koude tijden ook een natuurlijke bescherming. Tegenwoordig is de baard eigenlijk alleen nog maar een persoonlijke keuze. Het bepaalt je uiterlijk voor een groot deel.

Je dagelijks scheren

Sommige mannen scheren zich dagelijks. Bijvoorbeeld 's ochtends vroeg als ze opstaan. Dat is onderdeel van hun ochtendritueel en iets anders zijn ze niet gewend. De hoeveelheid baardgroei is natuurlijk per man verschillend, maar als je je iedere dag scheert, valt het over het algemeen wel mee. In ieder geval is het iedere dag hetzelfde karweitje. Net als het tandenpoetsen en andere zaken die je in de badkamer doet. Het hoort er dan gewoon bij.

Een verplichting

Andere mannen scheren zich minder vaak. Bijvoorbeeld om de dag of een paar maal per week. Vooral als je je minder regelmatig scheert, is het scheren vaak een karweitje waar nogal eens tegen op gekeken wordt. Daarbij is scheren na enkele dagen niet altijd even prettig, wanneer je baardgroei in een gemiddeld tempo doorgaat.

Soms moet je wel

Daarbij hangt het ook af van wat je in je dagelijkse leven doet. Bij sommige beroepen is een ongeschoren gezicht not done. Je bent dan eigenlijk verplicht een strakke discipline aan te houden in je scheergewoontes. Maar in veel gevallen is het niet echt een probleem om je een paar dagen tot een week niet te scheren.

Een tijdje niet scheren

Bij veel mannen komt weleens een periode dat de baard even blijft staan. Bijvoorbeeld in de vakantietijd. Of in een periode waarin je er domweg niet aan toe komt, of er de middelen niet voor hebt. Voor de een is dat een zegen: even niet met dat mes of dat apparaat voor de spiegel in de weer, maar gewoon de boel de boel laten.

Voor anderen is niet scheren een vervelende kwestie. Vooral als je een gladde huid gewend bent, krijg je al snel last van jeuk. En ook zonder de jeuk kunnen velen maar lastig van hun baardje afblijven: zo'n bebaard gezicht voelt toch heel anders aan. Dat zal de leden van je gezin ook snel opvallen.

Een baardje groeien duurt even

Voor iemand die zich normaal gesproken regelmatig scheert duurt het vaak wel twee tot vier weken, voordat er een beetje een baard is ontstaan. Afhankelijk van de look waar je voor gaat, moet je vanaf dat moment ook je baard gaan onderhouden. Tegenwoordig is er van alles mogelijk qua soorten baard.

Als je een verzorgde indruk wilt maken, is het altijd verstandig de randen van je baard een beetje strak te houden. Vooral ook op je keel, omdat de baardgroei daar meestal niet op alle plekken even veel is. Maar je kunt er ook voor kiezen om je keel nog grotendeels te scheren.

En wat vind de vrouw ervan?

Voor veel mannen heeft hun vrouw of vriendin een belangrijke stem in de keuze voor wel of geen baard. En daarbij ook het type baard en de lengte. Sommige vrouwen moeten niet denken aan een partner met baard. Dat gekriebel vinden ze maar niks. Maar er zijn ook vrouwen die juist een baard aantrekkelijk vinden. Daarbij staat een baard bij sommige mannen ook beter dan bij anderen. En in sommige gevallen kun je dankzij een baard een wat mannelijker uiterlijk creëren. Of je verbergt er bepaalde eigenschappen van een gezicht mee. Niet zelden is dat de reden waarom vrouwen hun man liever met baard zien.

Schier oneindige mogelijkheden

Zoals gezegd kun je voor allerlei soorten baard gaan. In de eerste plaats natuurlijk een simpele volle baard. Erg modern is dat niet, maar het voordeel is wel dat het weinig onderhoud vergt. Maar je kunt ook voor de strakke dunne lijnen gaan. Om deze strak te houden moet je deze ook iedere week wel een paar keer bijwerken. Andere opties zijn bakkebaarden, waarmee je op zich al oneindig mee kunt variëren. Hetzelfde geldt voor een sikje of goatee. Sommige mannen willen een baard waarbij de kin juist vrij is. En ook met de snor kun je van alles doen.

Conclusie

Wel of geen baard. Onder aan de streep blijft het een persoonlijke kwestie. Maar eens iets anders proberen in je leven is op zichzelf niets mis mee. Bevalt het niet, dan kun je zo weer terug naar een gladde kin. Maar wie weet, bevalt het je zo goed, dat je je nieuwe baard voorlopig niet meer kwijt wil. Voor iemand die al lang een baard heeft is afscheren wellicht wat spannender, maar ook daarvoor geldt dat het een kwestie van tijd is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor de mannelijke baardTips voor de mannelijke baardIedere man heeft wel eens in zijn leven de onweerstaanbare drang om zijn baard te laten staan. Echter komt deze man er a…
Baard: de groei en het onderhoud van de baardBaard: de groei en het onderhoud van de baardDe baard. Veelal voorkomend bij mannen, maar ook een enkele vrouw kan een lichte tot zware baardgroei ontwikkelen. De ba…
Tips om je baard mooi te houdenJan, Piet, Joris en Corneel hadden het. Baarden! Sinds mensenheugenis is de baard aanwezig in ons bestaan. De baard is i…

De Smart Sun polsband waarschuwt bij te veel zon op de huidDe Smart Sun polsband waarschuwt bij te veel zon op de huidZonlicht is goed voor onze gezondheid, maar te veel zon verhoogt de kans op huidkanker en veroudering van de huid. Met d…
Ogen opmaken wanneer je wat ouder wordtOgen opmaken wanneer je wat ouder wordtJe uiterlijk wordt voor een groot deel bepaald door je ogen. Ze spelen een zeer belangrijke rol bij de communicatie. Doo…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 19-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.