Tips om je baard mooi te houden

Jan, Piet, Joris en Corneel hadden het. Baarden! Sinds mensenheugenis is de baard aanwezig in ons bestaan. De baard is in anno 2016! Niet alleen de korte stoppeltjes, maar ook de forse baarden die gestyled kunnen worden, baarden waar je trots op kunt zijn. Het blijft natuurlijk wel altijd afwachten of een dame je leuk vindt met baard en of je überhaupt een mooie baard kunt laten groeien. Wil je een mooie baard? Dan moet je deze goed onderhouden. Ben je gezegend met een mooie baard? Dan ben je er trots op. Het is niet zomaar iets om een baard te laten staan. Het is niet iets als naar de supermarkt gaan en thuiskomen met wat je wil hebben. Een baard vergt geduld en inspanning. Op het moment dat je voornemens bent om je baard te laten staan, heb je daar de eerste twee weken nog niet zoveel onderhoud aan. Het groeit snel, omdat je de scheermesjes aan de kant gooit en je hoeft er weinig, tot niets aan te doen. Zelf al weet je niet wat het resultaat wordt van je baardgroei, een begin maken kan altijd. Bedenk wel altijd van tevoren wat je wilt, wat je doel is en waar je naartoe wilt werken. Wil je een mooie krulsnor, laat dit dan ook groeien. Wil je een lange baard, besef dan dat het heel wat tijd kost en dat je voorbij het punt van jeuk, ook regelmatig gefrustreerd kunt raken, omdat het zo langzaam lijkt te groeien. Er is hoop! Want ooit bereik je dat punt. Je geduld is op de proef gesteld en je doorzettingsvermogen is uitmuntend. Je hebt een baard. En dan?

Tips om je baard mooi te houden

Wassen

De belangrijkste tip is het wassen van je baard. Er komt eten langs je haren, soms wat drinken langs je snor. Je zit ongemerkt heel wat keren per dag aan je baard te plukken en dit veroorzaakt allerlei vieze bacteriën. Onderzoek wijst uit dat veel baarden smerig zijn en vol zitten met etensresten en allerlei bacteriën waar je zelfs ziek van kunt worden. Daarom is het belangrijk je baard regelmatig te wassen. Dit kun je het beste doen met gewone shampoo, houd tijdens het inwrijven natuurlijk wel even je mond dicht. Er zijn ook tal van andere reinigingsproducten op de markt gebracht om je baard te wassen, maar gewone shampoo volstaat prima. Alles wassen met water heeft geen zin; je wast je handen en je haar toch ook niet met alleen maar water. Doe dit op regelmatige basis en je baard ruikt niet alleen heerlijk, het is ook lekker schoon.

Olie

Omdat baardharen ruw zijn en droog kunnen worden na het douchen, kun je het beste een olie kopen voor je baard. Baardolie is bij de meeste barbiers te koop. De kosten vallen relatief mee en als je regelmatig – en vooral na het wassen van de baard – deze insmeert met baardolie, geeft het je baard niet alleen een frisse aanblik, het is tevens voedend, ruikt lekker en je haren worden er zachter van. Oliën zijn er in diverse merken en geurtjes op de markt gebracht en natuurlijk is dit heel persoonlijk. Kijk eens bij een barbier of ze daar iets voor je hebben.

Borstelen en kammen

Om een mooie baard te hebben, dien je het regelmatig te kammen of te borstelen. Je kunt hiervoor een gewone kam gebruiken, maar de klitten in je baard zijn vaak heftig, vooral als je een krullende baard hebt. Een kam kan dan pijn doen, omdat het de huid van je wangen of kin meeneemt. Het is wel goed om dit af en toe te doen. Daarnaast is er een speciaal borsteltje op de markt gebracht voor baarden. Het heeft dikke haren en lijkt een beetje op een ouderwetse borstel om je schoenen mee te poetsen, maar dan veel kleiner. De borstel heeft fijne haren en is in aanschaf prijzig, maar gaat heel lang mee. Eén keer per dag borstel geeft al het effect van een volle, rechte baard.

Scheren en knippen

Niet alleen dien je een baard te verzorgen. Om geen al te wilde baard te hebben, is stylen een goed uitgangspunt. Daarnaast is het handig om de contouren van de baardlijn bij te houden met een scheermes. Dit is natuurlijk maar net wat je wilt, en wat de lengte van je baard is. Een contourlijn begint bij de bakkebaarden en loopt helemaal langs je gezicht (boven je nek en op je wangen) door tot de andere kant van je gezicht. Sommige mannen kiezen er bewust voor om op het hals ook haar te laten groeien, anderen scheren dit juist. Maar om netjes voor de dag te komen – welke man wil dat nu niet – is het handig om na te denken over wat je wilt.

Denk daarbij ook aan het materiaal dat je gaat gebruiken. Om contourlijnen netjes te houden kun je een barbier bezoeken, maar je kunt het heel makkelijk zelf doen met een uitklapbaar scheermesje. Je hoeft hier niet eens scheerschuim voor te gebruiken, toch volstaat een normaal scheermes met meerdere bladen ook. Het is echter af te raden om een scheerapparaat te gebruiken, dit werkt echt niet.

Wat je ook zelf bij zou kunnen houden is de zijkanten van je baard, zodat de getrimde contouren niet alleen mooi zijn, maar ook de haargroei van je baard. Je krijgt dan geen kraag onder je gezicht en de baard valt mooi in één richting naar beneden. Laat eventueel een ander dit doen, omdat je zelf niet overal bij kunt. Het is handig om dit met een schaartje te doen, maar ook kun je dit zelf trimmen met een elektrische trimmer.

Barbier

Het allermooiste, en prettigste is natuurlijk om je baard te laten behandelen bij een barbier. Zij zijn gespecialiseerd om de baard onder handen te nemen. Dit kan tijdens een knipbeurt, maar veel barbieren nemen ook rustig de tijd om de baard tussen de knipbeurten door weer netjes te maken. Er zijn in Nederland tal van barbieren die je hier graag mee helpen.

Snorren

We moeten niet vergeten dat naast de baard er ook nog een snor is. De snor kan ook heerlijk gewassen worden met shampoo, evenals de baard. De snor is heel persoonlijk, maar meestal laat men deze meegroeien met de lengte van de baard. Een snor kan over de bovenlip groeien, kan getrimd worden tot net daarboven en de snor kan groeien zodat men er mooie puntjes of cirkels van kan maken.

Om dit effect te krijgen, kan er gebruik worden gemaakt van speciale snorrenwax. Deze wax is een dikke, stevige vorm van de haarwax, waarmee de snor blijft zitten. Omdat de snor dikke haren heeft, moet dit natuurlijk wel. Met gewone wax krijg je het nooit voor elkaar om de snor zo te hebben zoals je wilt. Een snorwax is te koop in sommige drogisten, maar veelal bij de barbiers kan je een mooie wax verkrijgen.

Wist je dat er zelfs wedstrijden zijn voor snorren? Deze wedstrijden vinden plaats over de hele wereld, waarbij wordt gekeken wie de mooiste snor heeft. Er is zoveel mogelijk op dit gebied.

Nawoord

Zo zie je maar dat er veel werk komt kijken bij het onderhouden van een baard en snor. Men zegt vaak ‘Ik laat hem wel groeien’, maar er komt heel wat bij kijken. Wanneer je een hekel hebt aan scheren (wat veel mannen hebben) en je denkt dat een baard makkelijk is, denkt dan goed na wat je precies wilt. Een weekbaardje is vrij makkelijk te onderhouden. Eén keer een tondeuse erover en het is weer die millimeterlengte die je graag wilt hebben. Een grote baard vergt, zoals al eerder is genoemd, veel geduld en veel onderhoud.
© 2016 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baard: de groei en het onderhoud van de baardBaard: de groei en het onderhoud van de baardDe baard. Veelal voorkomend bij mannen, maar ook een enkele vrouw kan een lichte tot zware baardgroei ontwikkelen. De ba…
Tips voor de mannelijke baardTips voor de mannelijke baardIedere man heeft wel eens in zijn leven de onweerstaanbare drang om zijn baard te laten staan. Echter komt deze man er a…
Baard - vol bacteriën en net zo vies als wc-brilBaard - vol bacteriën en net zo vies als wc-brilBaarden zijn mooi, een modeverschijnsel, een statement, een teken van luiheid of gebrek aan verzorging. Mannen dragen ba…
Het Pellè kapselHet Pellè kapselGraziano Pellè, voetballer, topscorer van Feyenoord Rotterdam en tevens een stijlicoon is misschien nog wel beroemder va…

Stoppen met shampoo te gebruikenStoppen met shampoo te gebruikenVoor vele mensen is het haar wassen een onderdeel van de dagelijkse routine om mooi, zacht en glanzend haar te behouden.…
Arganolie: goed voor de verzorging van huid en haarArganolie: goed voor de verzorging van huid en haarArganolie is verzorgend voor huid en haar. Veel mensen die arganolie gebruiken hebben dat ervaren. Arganolie wordt gewon…
Edwin666 (79 artikelen)
Laatste update: 29-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.