Tips voor de mannelijke baard

Tips voor de mannelijke baard Iedere man heeft wel eens in zijn leven de onweerstaanbare drang om zijn baard te laten staan. Echter komt deze man er al snel achter dat dit niet enkel een kwestie van niet scheren is. Hoe ga je dit aanpakken? Hoe snel groeit de baard? Welke stijl past bij je? Hoe ga je hem verzorgen?

Begin

Fase 1 is het besluit om de baard te laten staan. Doe dit bij voorkeur in een periode waarin je er niet representatief hoeft uit te zien. Een vakantie is hiervoor bij uitstek geschikt.

Hoe snel groeit de baard

Over het algemeen groeit de baard net zo snel als andere haren op het menselijk lichaam. Hou dus rekening met een groei van +- 1 centimeter per maand.

Wanneer is de baardgroei volledig ontwikkeld?

Dit verschilt. Eén en ander is vooral afhankelijk van de genen. Zo zal een Europese man van nature een andere baardgroei hebben dan een Aziatische man. Tevens is de leeftijd waarop de baardgroei zich volledig ontwikkeld zeer verschillend. Zo zal de baard van de ene man op zijn achttiende al volledig 'af' zijn, terwijl de andere man pas een volle begroeiing heeft op zijn 40e levensjaar. Met andere woorden, maak je niet te vroeg zorgen over je baardgroei, de kans is groot dat deze nog een groeispurt gaat krijgen.

Welke stijl past mij?

Op het internet zijn vele diverse baarden te vinden, van de goatee tot de riker style. Het is handig om aan het begin een aantal stijlen te kiezen die naar je zin zijn. Aan de hand van de ontwikkeling van de baardgroei kan je daar dan later een juiste stijl bij kiezen.

Wanneer kan je de baard bij gaan werken?

Een verstandig besluit zal zijn om hiermee een maand of drie te wachten. Dit omdat de ene haar sneller groeit dan de andere maar dit vervolgens ook weer omgedraaid kan zijn. Dit wordt in de 'baardwereld' over het algemeen de 'slow-grow' en de 'fast-grow' genoemd. Feitelijk houdt dit in dat je de groei belemmert op het moment dat je besluit deze voortijdig te trimmen.

Mag ik er dan helemaal niks aan doen?

Wees gerust, dit mag wel. De neklijn mag je gerust bijwerken. Een handig geheugensteuntje hierbij is het aanhouden van één duimdikte boven de adamsappel. Dit zorgt voor een natuurlijke lijn die je baard er verzorgd uit laat zien.

De snor

Het is belangrijk om op tijd aandacht te besteden aan de snor. Om te voorkomen dat de snor in/over je mond gaat hangen is het belangrijk dat deze naar de zijkanten groeit. Je kan hier zelf enigszins invloed op uitoefenen door de snor meerdere malen per dag met je duim en wijsvinger richting de zijkanten te duwen. Ook kan je baardwax gebruiken om de snor de juiste kant op te laten wijzen. De snor zal dan na verloop van tijd vanuit zichzelf richting de zijkanten gaan groeien.

Baardverzorging

Baardolie

Er zijn diverse middelen in de markt om je baard te verzorgen. Een veel gebruikt product is baardolie, dit is een product wat vaak grotendeels bestaat uit jojoba olie, wat zorgt voor een goede verzorging van de haren en de onderliggende huid. Tevens staat het er om bekend dat het jeuk vermindert. Dit product lijkt erg duur maar over het algemeen gebruik je maar 4 tot 6 druppels olie per dag.

Kammen van de baard

Na het gebruik van olie is het verstandig om de baard te kammen. Dit om in eerste instantie de klitten uit de baard te halen, maar ook omdat je de baard op deze manier een bepaalde richting op kan kammen. Hierdoor ziet de baard er minder 'piekerig' uit.

Baardwax

Daarnaast zie je, vaak voor de langere baard, het gebruik van baardwax. Dit om de baard een bepaalde vorm mee te geven, maar ook om de snor goed te kunnen fatsoeneren zodat deze niet in de mond gaat hangen.

De baard op een goede lengte houden

Ondanks de naam is hiervoor de baardtrimmer niet geschikt. Dit omdat de baardtrimmer vaak weinig keuze heeft qua lengte. Een doodnormale tondeuse kan hier wel uitkomst bieden, hier zijn tal van opzetstukken voor te koop waarmee je de baard ideaal kan bijwerken.

Nadelen van de baard

De jeuk, de opmerkingen, de twijfel... Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Ga voor die drie maanden! Ben je dan niet tevreden kan je altijd nog het goede oude scheermesje pakken en het een aantal jaren later nogmaals proberen.
© 2014 - 2024 Veelwetend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baard: de groei en het onderhoud van de baardBaard: de groei en het onderhoud van de baardDe baard. Veelal voorkomend bij mannen, maar ook een enkele vrouw kan een lichte tot zware baardgroei ontwikkelen. De ba…
Baardolie voorkomt baardjeuk en schilfers onder baardBaardolie voorkomt baardjeuk en schilfers onder baardAls je een baard draagt kun je last krijgen van baardjeuk en schilfering onder de baard, ook wel baardroos genoemd. Dit…
Baard laten staan, of toch maar een gladde kin?Je baard laten staan of toch maar blijven scheren. De meeste mannen hebben weleens voor die keuze gestaan. Het altijd mo…
Wat mannen kunnen doen om baardgroei te stimulerenWat mannen kunnen doen om baardgroei te stimulerenVeel vrouwen vinden het aantrekkelijk als mannen een baard laten staan en mannen zijn hiervan op de hoogte. Waar komt da…

Haarverzorging manIn de supermarkten staan complete rekken met allerlei soorten gel, shampoo en dergelijke. Wat zijn deze producten en wat…
Waarom je beter kunt stoppen met het volgen van beautyblogsBijna iedereen die bezig is met uiterlijk volgt een beautyblog of is er op zijn minst een keer op terechtgekomen. Hoewel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Child Of Light, Openclipart
  • www.jefffsbeardboard.com
Veelwetend (8 artikelen)
Laatste update: 18-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.