Ogen opmaken wanneer je wat ouder wordt

Ogen opmaken wanneer je wat ouder wordt Je uiterlijk wordt voor een groot deel bepaald door je ogen. Ze spelen een zeer belangrijke rol bij de communicatie. Door je ogen mooi op te maken, krijg je een verzorgd uiterlijk. Het is daarbij belangrijk dat je kiest voor de juiste producten en een kleur kiest die goed bij je huid past. Naarmate je ouder wordt, zal je huid veranderen. Zo wordt het minder elastisch, dunner en ontstaan er rimpels. Wenkbrauwen en wimpers kunnen lichter worden van kleur. Daar moet je rekening mee houden voor de keuze van je make-up.

Benodigdheden

Je ogen bepalen voor een groot deel je uiterlijk. Zo spelen ze ook een grote rol in de communicatie. Iemand die zwaar is opgemaakt met donkere randen om de ogen, zal er anders uitzien dan wanneer dezelfde persoon geen make-up draagt. Door make-up aan te brengen wordt er meer aandacht naar je ogen getrokken, vooral wanneer je een lichte huid hebt. Het opmaken van de ogen is een belangrijk onderdeel van de uiterlijke verzorging. Wat je nodig hebt voor het opmaken van je ogen:

 • Oogpotlood
 • Puntenslijper
 • Oogschaduw met kwastje
 • Eventueel wattenstaafje
 • Pincet
 • Eventueel een potlood om de wenkbrauwen bij te tekenen
 • Wenkbrauwborsteltje
 • Mascara

De basis

Zorg dat je de huid eerst goed hebt gereinigd. Daarna kun je de huid rondom de ogen insmeren met een daarvoor bestemde crème. Naarmate je ouder wordt, zal de huid zijn elasticiteit verliezen, dunner worden, waardoor er rimpels ontstaan. De manier waarop je make-up aanbrengt, of de kleuren die je gebruikt, kunnen veranderen naarmate je ouder wordt. Gebruik een oogbasis zodat de oogschaduw goed blijft zitten. Breng dit met je vinger voorzichtig aan op het ooglid, vanaf de wimpers tot aan de wenkbrauw.

Oogpotlood

Een vloeibare eyeliner geeft vaak een harder uiterlijk. Een potlood staat meestal vriendelijker en ook jeugdiger. Kies een tint uit die goed bij je past. Dit is ook een kwestie en smaak, maar natuurlijke tinten zijn meestal wel wat jeugdiger. Slijp van te voren goed de punt van het oogpotlood, omdat met een stompe punt het lijntje te dik kan worden. Begin het lijntje aan te brengen aan de buitenkant van het bovenste ooglid naar tot ongeveer tweederde deel van het ooglid naar binnen toe. Maak dit lijntje zo dicht mogelijk op de wimpers. Eventueel kun je het lijntje wat vervagen met een wattenstaafje.

Oogschaduw

Oogschaduw in poedervorm is het gemakkelijkste aan te brengen. Oogschaduw op crèmebasis heeft de neiging zich op te hopen in de lijntjes, waardoor je juist een ouder uiterlijk krijgt. Het is mooi om twee kleuren in elkaar over te laten lopen. Experimenteer welke kleuren het beste bij je huid passen. Bij het aanbrengen kun je de wenkbrauw iets omhoog trekken zodat je ooglid zo strak mogelijk is. Breng een basiskleur aan over het hele ooglid. Dit kun je goed doen met een plat oogschaduwkwastje. Met een oogschaduwpenseel kun je kleuren in elkaar laten overlopen, bijvoorbeeld van donkerbruin naar lichtbruin. Glitteroogschaduw kunnen lijntjes op het ooglid accentueren.

Mascara

Meestal wordt er gekozen voor een zwarte, bruine of marine mascara, maar ze zijn er in allerlei kleuren. Maak de wimpers niet te zwaar op als je ouder wordt en vermijd hele felle kleuren, omdat het geen natuurlijk uiterlijk geeft en ouder maakt. Om je mascara langer goed te houden, kun je beter geen pompende beweging maken met het borsteltje in het flesje. Hierdoor komt er lucht in de mascara, waardoor het sneller kan uitdrogen. Beter is om het borsteltje met een ronddraaiende beweging in het potje te draaien. Haal het borsteltje ook over de bovenkant van je wimpers, om overbodige oogschaduw weg te halen. Het geeft een meer natuurlijke blik als er geen mascara wordt aangebracht op de onderste wimpers.

Wenkbrauwen

Bij een verzorgd oog hoort ook een mooie wenkbrauw. Het is de omlijsting van het oog. Een wenkbrauw zit er verzorgder uit als je de overtollige haartjes weghaalt. Je kunt dit zelf doen door ze te epileren met een speciaal pincet. Je kunt het effect van een facelift creëren, als je de ideale vorm maakt. Doe dit als volgt:

 • De binnenhoek van de wenkbrauw moet samenvallen met de binnenhoek van het oog
 • Verwijder hele lange haren of knip ze af
 • Verwijder grijze haren of verf ze met wenkbrauwverf
 • Door de haartjes aan de onderkant weg te halen wordt de natuurlijke boog van de wenkbrauw versterkt
 • Kies een potlood met de juiste kleur, bijvoorbeeld met de kleur van je haren of bruin
 • De wenkbrauw moet voorbij de buitenkant van je oog komen

Tip

Naarmate we ouder worden, kunnen de haartjes van de wimpers en wenkbrauwen lichter van kleur worden. Omdat het epileren of verven van wenkbrauwen erg lastig kan zijn om bij jezelf te doen, kun je dit ook bij een schoonheidsspecialiste laten doen. Zij kan je ook advies geven over de kleuren make-up die het beste bij je passen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips en adviezen voor (feestelijke) oogmake-upTips en adviezen voor (feestelijke) oogmake-upNu de feestdagen er weer aankomen wil je jezelf feestelijk voor de dag laten komen. Niet alleen mooie kleren maar ook mo…
Welke make-up past bij je ogen?Welke make-up past bij je ogen?Als je de goede kleur en vorm oogschaduw gebruikt laat het je ogen veel beter uitkomen. En het maakt de kleur en vorm va…
Make-up: perfecte ogenMake-up: perfecte ogenOgen bepalen je uitstraling. Het kunnen echte blikvangers worden. Maar hoe krijg je mooie opgemaakte ogen?
De juiste kleur oogschaduw kiezenDe juiste kleur oogschaduw kiezenEen goede make-up kan de ogen er stralend uit laten zien. De keuze van ‘verkeerde’ kleuren zorgen er echter juist voor d…

Baard laten staan, of toch maar een gladde kin?Je baard laten staan of toch maar blijven scheren. De meeste mannen hebben weleens voor die keuze gestaan. Het altijd mo…
Adviezen voor een mooie en gezonde huidAlle vrouwen willen er stralend en gezond uitzien, zowel met als zonder make-up. En dat begint natuurlijk bij een mooie,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Freepht, Pixabay
 • Boek: Stralend mooi op elke leeftijd. ISBN 9789044725254
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.