Permanente make-up: wenkbrauwen
Heb je weinig tijd om je op te maken ’s ochtends, sport je veel of je hebt van nature weinig wenkbrauwen, dan kan het zetten van permanente make-up de oplossing zijn. Door je wenkbrauwen te epileren kunnen haartjes voorgoed wegblijven. Een oplossing is dan om het bij te tekenen. Dit blijft niet altijd even goed zitten en je moet het elke dag weer opnieuw aanbrengen. Tegenwoordig kun je met een speciale techniek permanente wenkbrauwen laten zetten, waarbij kleine krasjes in de huid worden gemaakt waarin pigment aangebracht wordt. Zo lijken het net echte haartjes.
Wat is permanente make-up?
Bij permanente make-up wordt er met een hele dunne naald of een mesje, een kleurstof in de huid aangebracht. Van te voren bepaal je de kleur en de exacte vorm die de wenkbrauw moet krijgen. Voor wenkbrauwen wordt vaak gekozen voor een speciale mesjestechniek. Hierbij worden met mesjes flinterdunne lijntjes aangebracht, waardoor het net echte haartjes lijken en een natuurlijke look geeft. Het resultaat valt niet van het echt te onderscheiden. De permanente make-up blijft drie tot vijf jaar zitten. Dit ligt aan het huidtype dat je hebt. Ook kan het in de loop van de tijd wat vervagen. Dan kun je het weer laten bijwerken.
Voor wie is het geschikt?
Sommige vrouwen hebben weinig tijd om zich op te maken of ze willen graag verlost zijn van het dagelijks opmaken. Er zijn vrouwen die naast wenkbrauwen, ook een eyeliner laten aanbrengen als permanente make-up. Maar door alleen de wenkbrauwen te doen, kun je nog variëren in hoe je de ogen opmaakt. Verder is permanente make-up geschikt voor mensen die veel sporten, veel zweten, allergisch zijn voor gewone make-up, littekens op de wenkbrauwen hebben, wenkbrauwen willen corrigeren of er altijd verzorgd uit willen zien. Bij jongeren onder de 16 en bij zwangere vrouwen, mag geen permanente make-up worden aangebracht.
Hoe het in zijn werk gaat
Indien je nog niet helemaal weet wat het precies inhoudt, of je twijfelt of permanente make-up iets voor je is, maak dan eerst een kennismakingsafspraak. Zo kun je samen kijken welke kleur en vorm wenkbrauw het beste bij je past. Mocht je een keuze hebben gemaakt en je hebt een afspraak gemaakt, is het belangrijk je aan het volgende te houden: gebruik 24 uur van te voren geen drugs of alcohol. Gebruik 48 uur van te voren geen ibuprofen omdat dit het bloed kan verdunnen. Tijdens het zetten van de wenkbrauw wordt er van tevoren een verdovende zalf aangebracht. Daarna zal de behandeling starten en het neemt een uur tot anderhalf uur in beslag. Na een behandeling is er na ongeveer acht weken een nabehandeling nodig. Na de eerste behandeling is meestal een deel van de permanente make-up vervaagd. Na het bijwerken is de permanente make-up meestal klaar.
De nazorg
Na de behandeling kan het nog een paar dagen gevoelig zijn. Raak de permanente make-up zo min mogelijk aan met je vingers om infecties te voorkomen. Als je last hebt van zwelling, kun je dit het beste koelen. Houd het zo droog mogelijk en breng geen cosmetica aan. Vermijd het contact met zwembadwater en ga tijdens de genezing niet naar een sauna of stoombad. Blijf uit de zon en na genezing is het beter om een hoge beschermingsfactor zonnebrandcrème te gebruiken om vervaging te voorkomen. Wanneer de plek rood wordt, opzwelt, gaat bloeden of er komt pus uit, neem dan contact op met de salon of met de huisarts. Krab niet aan korstjes omdat je dan de ingebrachte pigment eruit kunt trekken, waardoor er ontbrekende stukjes in de permanente make-up ontstaan. Wanneer de plek trekkerig aanvoelt, kun je er vaseline opsmeren.
Het eindresultaat
Het eindresultaat is niet direct zichtbaar. Na de behandeling is de huid nog wat gezwollen en de wenkbrauwen zijn donkerder. Dit komt omdat het pigment nog op de huid ligt. Nadat het genezingsproces is voltooid, kun je pas zien hoe het is geworden. Tijdens het genezingsproces komen er nog kleine korstjes op de behandelde plek. Na vier tot acht weken is het eindresultaat zichtbaar. Een tatoeage blijft in principe altijd zitten, maar het kan onder invloed van zonlicht, traanvocht en schoonmaakproducten iets vervagen.
Verschil tussen tattoo en behandeling schoonheidssalon
Een schoonheidsspecialiste gebruikt andere pigmenten dan een tatoeagesalon en zal deze minder diep aanbrengen in de huid. Een schoonheidsspecialiste gebruikt permanente inkt die één tot vier jaar blijft zitten. Bij een tatoeage worden andere pigmenten en apparaten gebruikt, die minder snel vervagen en worden andere behandelmethodes toegepast.
Lees verder