Natriumchloride injecties voor acne littekens

Heb jij last gehad van acne en zijn er nu diepe putjes in je huid te zien? Misschien zijn Natriumchloride injecties dan iets voor jou! In Amerika is deze behandeling behoorlijk bekend. Daar worden het Saline injecties genoemd. Het is een vrij simpele en goedkope behandeling die over het algemeen het beste werkt bij verse acne littekens, maar vaak ook goed uitpakt bij oudere littekens. Heb jij alle reguliere behandelingen al geprobeerd om de acne littekens te verminderen? Dan is deze simpele optie zeker het proberen waard.

Hoe werkt het?

Bij deze behandeling wordt er 0,9% Natriumchloride oplossing (NaCl) gespoten in de huid van acne littekens. De naald gaat eerst ongeveer 1.5 tot 2 mm diep in het litteken, vervolgens wordt er flink gespoten, zodat er een soort ballonnetje onder het litteken vormt wat je aan de oppervlakte kunt zien (zie foto). Dit veroorzaakt natuurlijk lichte verwonding in de huid onder het acnelitteken, wat uiteindelijk de collageenproductie hier op gang brengt. Zo kan de ruimte onder het litteken opgevuld worden, waardoor de littekens minder diep worden!

Wat is 0,9% Natriumchloride oplossing?

0,9% Natriumchloride oplossing wordt ook wel is fysiologische zoutoplossing genoemd en bestaat altijd uit water en 0,9% Natriumchloride (keukenzout). Deze concentratie zouten komt ook in ons lichaam voor, dus het is eigenlijk een lichaamseigen stof en zal na injectie binnen enkele uren geabsorbeerd worden! Het kan dus niet vergeleken worden met fillers. Het doel is slechts tijdelijk lichte verwonding te veroorzaken, zodat de collageenproductie op gang wordt gebracht. De 0,9% NaCl oplossing die gebruikt wordt om te injecteren moet altijd steriel of bacteriostatisch zijn (let op: als het geschikt is gemaakt voor injectiedoeleinden wordt het ook wel is water voor injectie of bacteriostatisch water genoemd). Om goed de collageenproductie op gang te kunnen brengen, moet de behandeling meerdere malen herhaald worden.

Hoe vaak?

De littekens kunnen maximaal één keer per twee/ drie weken geïnjecteerd worden. 6 à 8 behandelingen zijn gewoonlijk nodig om resultaten te bereiken. Als je helemaal geen verbetering ziet na deze 6-8 behandelingen, heeft het geen enkele nut om het nog een keer te proberen. Als je wel verbeteringen ziet na 6 à 8 behandelingen, zullen deze blijven en niet snel verdwijnen (er is een kansje dat het iets minder wordt na verloop van tijd). Af en toe een onderhoudsbehandeling als ‘oppepper’ is in sommige gevallen dus wel gewenst. Dit zal neerkomen op 1 of 2 behandelingen per jaar, of iets minder.
Onthoud wel dat 100% verbetering bij deze behandeling onmogelijk is, alhoewel het bij sommigen duidelijk zichtbare verbetering kan geven tot wel 80%. Als je huid er goed op reageert, zul je zien dat je littekens geleidelijk aan wat zachter worden.

Wat is de juiste techniek bij het geven van NaCL injecties voor acnelittekens?

De naald (een 30 gauge insuline naaldje) wordt onder een hoek van ongeveer 45° in het acnelitteken gebracht. De naald moet ongeveer 1.5-2 mm diep in de huid zitten, want het is de bedoeling in de dermis te spuiten net zoals bij normale intradermale injecties. De spuit wordt dan snel met een redelijke krachtige beweging ingedrukt, net zo lang totdat er een flinke bobbel aan de oppervlakte verschijnt. In medische termen wordt dit een kwaddel genoemd. De hoeveelheid die nodig is om de ruimte onder het litteken voldoende op te blazen zal vaak rond de 0,5 ml liggen, maar het kan verschillen per litteken. Soms moet het litteken vanuit een paar verschillende plaatsen geïnjecteerd worden om de NaCl oplossing goed onder de plek van het litteken te krijgen. De behandeling techniek is simpel en kan uitgevoerd worden door een dokter, dermatoloog of verpleegkundige die ervaring heeft met het geven van intradermale injecties. Sommigen doen het ook bij zichzelf, maar bij mensen zonder ervaring brengt dit de nodige risico’s met zich mee.

Hoe zullen de littekens eruit zien net na de behandeling?

Het duidelijke ballonnetje net nadat je de NaCl oplossing geïnjecteerd hebt, zal binnen een paar uur of korter geabsorbeerd zijn door het lichaam. Maar de NaCl oplossing veroorzaakt ondertussen wel een genezingsproces, dus de cellen onder het littekenweefsel gaan druk aan het werk. Bij sommige mensen kunnen de littekens er gedurende deze periode vlakker uitzien. Bij anderen kan het juist voorkomen dat ze er eerst wat slechter uit zien, voordat ze eventuele verbetering laten zien. Houdt er tot slot rekening mee dat de huid kan bloeden na het injecteren en dat de naaldjes misschien rode tekentjes achterlaten. Ook kan de huid een beetje opzwellen.

Welke soorten acnelittekens komen in aanmerking voor deze injecties?

Deze injecties hebben de meeste kans van slagen bij glooiende littekens, ondiepe artrofische littekens en ondiepe appelboorlittekens. Overigens zijn ook littekens die ontstaan na waterpokken geschikt. Bovendien reageren littekens die zich op de wangen bevinden over het algemeen het beste! De injecties zullen niet/nauwelijks werken bij diepe littekens en ijspriemlittekens (ook wel ice pick littekens genoemd).
Er wordt vaak aangeraden de littekens tenminste twee weken van te voren met vitamine a zuur voor te bereiden, alvorens je aan de serie van 6 tot 8 behandelingen begint. Ook moet je zorgen dat je acne helemaal over is voordat je überhaupt begint met het aanpakken van acne littekens. Na het injecteren is het belangrijk de geïnjecteerde plekken zo min mogelijk aan te raken.
© 2014 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagenEr is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Klaar met je onderkin? ATX-injecties bieden perspectief!Zeg maar dag tegen je onderkin. Althans, wanneer we de ontwikkelaars van de zogenaamde vetverbrandende injectie ATX-101…
Is water een geschikt oplosmiddel voor alle stoffen?Dit is een scheikundige proef om te onderzoeken of water een geschikt oplosmiddel is voor alle stoffen. Deze proef is ge…
Behandel zelf acne littekens in vier simpele stappenBehandel zelf acne littekens in vier simpele stappenNa puistjes ontstaan er vaak nare acne littekens. Deze acne littekens kun je sneller genezen in vier simpele stappen. Le…

Permanente make-up: wenkbrauwenPermanente make-up: wenkbrauwenHeb je weinig tijd om je op te maken ’s ochtends, sport je veel of je hebt van nature weinig wenkbrauwen, dan kan het ze…
Deodorant zelf maken of kopen?Er is inmiddels zoveel bewijs dat in de "gewone" deodorant die je in de winkel koopt, verschillende giftige en kankerver…
Bronnen en referenties
  • http://digital.healthcaregroup.advanstar.com/nxtbooks/advanstar/dermatologytimes_201106/index.php?startid=S24#/130
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.