Klaar met je onderkin? ATX-injecties bieden perspectief!

Zeg maar dag tegen je onderkin. Althans, wanneer we de ontwikkelaars van de zogenaamde vetverbrandende injectie ATX-101 moeten geloven. Zij zijn bezig een product te ontwikkelen om de onderkin te lijf te gaan, zonder ingrepen als liposuctie en halsliften.

Onderkin

Wanneer je aan de gemiddelde ouder wordende mens vraagt wat hem of haar het meest tegenvalt wat betreft het ouder worden, wordt niet zelden het ontwikkelen van een onderkin genoemd. De onderkin wordt veroorzaakt door het ophopen van vet in de zogenaamde platysma spier, de huidspier van de hals. Daarnaast zakt de onderkant van het gezicht iets in, waardoor een onderkin ontstaat. De onderkin is deels genetisch bepaald, wanneer je ouders er last van hebben is de kans iets groter dat je zelf ook een onderkin ontwikkelt.

Huidige behandeling onderkin

Een populaire behandeling van de onderkin is liposuctie van de onderkant van het gezicht en een halslift. Bij een liposuctie wordt het overtollige vet uit de hals en onder de kin verwijderd, waardoor de kin mooiere contouren krijgt. Deze behandeling is echter behoorlijk prijzig (vanaf 1.000) en bovendien niet zonder risico's. Bij sommige mensen raakt de kin bijvoorbeeld vervormd, geïnfecteerd of ontstaat er een verkleuring. Ook de herstelperiode kan erg lang duren, soms tot wel 1 jaar.

Onderkin aanpakken met ATX-101

Wetenschappers hebben een onderzoek verricht naar een alternatief voor liposuctie, namelijk injecties met de vetverbrandende stof ATX-101. ATX-101 is een kunstmatige versie van deoxycholzuur, een galzuur dat ervoor zorgt dat vetcellen afgebroken worden.

Het onderzoek

Om de effectiviteit van het zogenaamde wondermiddel te onderzoeken werden 363 mensen onderworpen aan ofwel injecties met een placebo (een nepmiddel, een niet-werkzame stof) ofwel injecties met ATX-101. De deelnemers wisten niet of ze een injectie met een placebo kregen of een injectie met ATX-101. De deelnemers ontvingen tot wel 4 injecties in 12 weken tijd. Vervolgens werd door zowel artsen als de deelnemers beoordeeld of de onderkin verminderd was. Wat bleek? Bij de deelnemers die een injectie met ATX-101 gekregen hadden was de onderkin significant minder dan bij de deelnemers in de controlegroep, die een placebo ontvingen.

Bijwerkingen

Meer dan 90% van de deelnemers die de experimentele injecties ontvingen, klaagden over bijwerkingen. Zo'n 13% van de deelnemers is zelfs voortijdig gestopt met het onderzoek omwille van de bijwerkingen. Daarbij moet gezegd worden dat in de controlegroep ook 50% van de deelnemers bijwerkingen hadden. Bijwerkingen bestonden onder andere uit:
  • Pijn op de plek van de injectie
  • Gezwollen en gevoelloze huid
  • Blauwe plekken
  • Roodheid

De bijwerkingen waren in de meeste gevallen mild en verdwenen na verloop van tijd weer.

ATX-101 in de behandeling van de onderkin: veelbelovend?

Zo op het eerste oog bekeken lijken injecties met ATX-101 om een onderkin aan te pakken veelbelovend! De langere termijn effecten van het middel zijn echter nog niet bekend, omdat in deze studie de deelnemers slechts 12 weken gevolgd werden. Ook is er geen vergelijking gemaakt tussen de effecten van de ATX-101 injecties en chirurgische ingrepen zoals liposuctie. Het is dus onduidelijk of de behandelingen dezelfde resultaten boeken.

Op dit moment zijn de injecties met ATX-101 nog niet op de markt. Er moet nog iets meer onderzoek gedaan worden naar de veiligheid en effecten van het middel. Daarna moet het door instanties die de veiligheid en werkzaamheid van geneesmiddelen bewaken goedgekeurd worden. Het kan dus nog even duren voordat het bekend is of men in Nederland en België ook van deze injecties kan profiteren.
© 2014 - 2022 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderkin weg laten halenOnderkin weg laten halenEen onderkin weg laten halen is een van de meest voorkomende ingrepen in de plastische chirurgie. Een onderkin weg laten…
Zo kom je van je onderkin af!Zo kom je van je onderkin af!Een onderkin wordt ook wel een dubbele kin genoemd. Vaak krijg je een onderkin als je wat dikker wordt of als je wat oud…
Beauty: Weer een mooie kin, de oplossing binnen handbereikBeauty: Weer een mooie kin, de oplossing binnen handbereikTypisch dat veel vrouwen met name een tangente onderkin of zoveel aan onderkin als ontsierend ervaren. Het gaat er dan o…
Oefeningen tegen een onderkinOefeningen tegen een onderkinEen onderkin is iets waar veel mensen een hekel aan hebben. Vaak ziet het er 'dikkig' uit of is het een fysieke uiting v…

Ziekte van Pompe: spiercellen die langzaam kapot gaanZiekte van Pompe: spiercellen die langzaam kapot gaanMensen die lijden aan de ziekte van Pompe kunnen niet of onvoldoende alfaglucosidase aanmaken. Dit is een eiwit dat bela…
Heeft u last van nachtelijke transpiratie?Nachtelijk transpireren, of makkelijker gezegd: zweten, is een erg vervelende aandoening waar veel mensen last van hebbe…
Bronnen en referenties
  • Ascher B., Hoffmann K., Walker P., Lippert S., Wollina U. & Havlickova B. (2014) Efficacy, patient-reported outcomes and safety profile of ATX-101 (deoxycholic acid), an injectable drug for the reduction of unwanted submental fat: results from a phase III, randomized, placebo-controlled study. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.