Oefeningen tegen een onderkin

Oefeningen tegen een onderkin Een onderkin is iets waar veel mensen een hekel aan hebben. Vaak ziet het er 'dikkig' uit of is het een fysieke uiting van ouder worden. De meeste mensen willen hier dan ook graag iets tegen doen. Dit kan door diverse medische ingrepen, maar is ook te voorkomen door het doen van verschillende oefeningen. Een onderkin is dus tegen te gaan of weg te werken door middel van het regelmatig uitvoeren van een aantal oefeningen.

Het ontstaan van een onderkin

Een onderkin kan meerdere oorzaken hebben. Allereerst is een gewichtstoename een oorzaak. Het stukje vet onder de mond neemt dan in volume toe, waardoor de onderkin ontstaat. Ook het tegenovergesteld kan een oorzaak zijn. Bij veel afname van gewicht kan de huid gaan hangen.Vaak trekt dit wel weer bij, maar duurt langer naarmate de leeftijd toeneemt. Dit is gelijk de derde oorzaak. Leeftijd kan ook een oorzaak zijn van een onderkin. De huid wordt naarmate men ouder wordt minder elastisch, waardoor deze gaat hangen. Dit veroorzaakt bij de hals een onderkin. Tot slot spelen genen ook een rol in het ontstaan van een onderkin. De bouw van het gezicht en de hals speelt een invloed op de zichtbaarheid en het tot stand komen van de onderkin.

Oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen om een onderkin te voorkomen of te verhelpen. Het doel van al deze oefeningen is het soepel en elastisch maken / houden van de huid rond de hals en kin. Zoals met de meeste oefeningen voor het lichaam dienen deze gedurende een langere tijd regelmatig te worden uitgevoerd om resultaat te zien. De oefeningen zijn simpel uit te voeren en kunnen overal worden gedaan.

Het plafond kussen

Bij deze oefening sta je rechtop met de armen ontspannen naar beneden hangend. Vervolgens ga je met je hoofd naar achteren en kijkt naar het plafond. Maak dan met de mond een (overdreven) kusbeweging, alsof je het plafond wilt zoenen. Hou deze positie voor een seconde of vijf vast. Laat dan je hoofd weer zakken naar de beginpositie. Herhaal dit vijftien keer. Na deze set van vijftien herhaalt u de set nog eens (met even rust ertussen). De oefening zal een tinteling geven in de nek en rond de kin.

Ronddraaien met het hoofd

Een bekende oefening om de nek en hals te ontspannen, maar deze gaat ook een onderkin tegen. Deze oefening kan zowel zittend als staand worden uitgevoerd. Je strekt je rug recht en laat je schouders ontspannen naar beneden hangen. Vervolgens draai je met het hoofd volledige cirkels van schouders naar schouder. Dus schouder, borst, schouder, rug en weer terug naar de eerste schouder. Hou de rug recht tijdens de oefening recht en de schouders ontspannen. Draai deze cirkel tien keer. Vervolgens draai je in tegenovergestelde richting het hoofd nog maal tien keer.

Tong uitsteken

Neem voor deze oefening een relaxte houding aan. Vervolgens open je de mond zo wijd mogelijk en steek je, je tong zo ver mogelijk uit. Je zou je kin en nek moeten voelen samentrekken. Als dat het geval is hou je die houding voor tien seconde vast. Vervolgens neem je de beginpositie weer aan. Deze oefening tien keer herhalen.

Drukken van de tong

Zit met een rechte rug en ontspannen schouders. Til je hoofd vervolgens op richting het plafond, waarna je, je tong tegen het gehemelte aandrukt. Vervolgens druk je met je hoofd zo ver mogelijk tegen je borst aan. Je houdt hierbij je tong tegen je gehemelte aangedrukt. Je voelt als het goed is je kin en hals aanspannen. Vervolgens ga je terug naar de startpositie en laat je, je tong ontspannen. Herhaal dit vervolgens twintig keer, neem dan een korte pauze en herhaal nog twintig keer.

Liften van het hoofd

Voor deze oefening ga je op de rand van je bed liggen met het hoofd erbuiten. Je nek ligt dus op de rand van je bed. Laat je hoofd naar beneden bungelen. Vervolgens til je het hoofd langzaam omhoog naar uw borst. Doe dit zo ver als je kan, maar hou je schouders plat op het bed. Houdt deze positie vast voor tien seconden en laat dan je hoofd weer langzaam zakken naar de beginpositie. Herhaal deze oefening nog een keer. Neem een kleine pauze waarbij je rechtop gaat zitten en herhaal dan de oefening nog twee keer twee. In totaal doe je de oefening dus drie keer twee maal.

De pruillip

Bij deze oefening maakt je met je onderlip een pruillip. Doe dit zo ver mogelijk. Houdt deze positie vast voor een seconde waarna je de spieren in je hals aanspant. Druk dan je kin, met de pruillip en aangespannen spieren, zo ver mogelijk tegen je borst. Let er op dat je bovenrug niet mee buigt. Deze positie vasthouden voor weer een seconde. Hierna weer naar de lip ontspannen, evenals de nek. Doe dit twintig maal. Na een kleine pauze de oefening nog twintig keer uitvoeren.

Kauwgom eten

Net echt een oefening, maar ook kauwgom eten gaat een onderkin tegen. Doordat je kaken langere tijd aan het werk worden gezet blijven deze soepel en strak. Hiermee ga je de onderkin tegen. In combinatie met het regelmatig uitoefenen van (een aantal van) de oefeningen wordt de kans op een onderkin aanzienlijk verkleind. Indien er al een onderkin aanwezig is, zal deze met de genoemde combinatie binnen enkele weken (waarschijnlijk) worden weggewerkt of verminderd.
© 2015 - 2023 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo kom je van je onderkin af!Zo kom je van je onderkin af!Een onderkin wordt ook wel een dubbele kin genoemd. Vaak krijg je een onderkin als je wat dikker wordt of als je wat oud…
Lichaamsbeweging op kantoor, oefeningen achter je bureauLichaamsbeweging op kantoor, oefeningen achter je bureauMensen met een kantoorbaan hebben nogal eens last van rugklachten, nekklachten of andere lichamelijke ongemakken. Vaak k…
Klaar met je onderkin? ATX-injecties bieden perspectief!Zeg maar dag tegen je onderkin. Althans, wanneer we de ontwikkelaars van de zogenaamde vetverbrandende injectie ATX-101…
Onderkin weg laten halenOnderkin weg laten halenEen onderkin weg laten halen is een van de meest voorkomende ingrepen in de plastische chirurgie. Een onderkin weg laten…

Je haar zwart vervenJe haar zwart vervenHoe verf je je haar zwart? Beroemde vrouwen als Kim Kardashian en tv-sterretje Snooky, hebben een rage ingezet. Steeds m…
Waarom rimpelt je huid?Waarom rimpelt je huid?Dat je huid in bad gaat rimpelen is een bekend feit. Dit wordt veroorzaakt door tijdelijk vochtverlies uit de huid, waar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • K. Aleisha Fetters, Livestrong via http://www.livestrong.com/slideshow/1011117-10-exercises-reduce-double-chin/
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.