Beauty: Onzuivere huid

Beauty: Onzuivere huid De onzuivere huid is niet alleen toebedeeld aan de puberende jongen of het puberende meisje. De onzuivere huid kan je tot in lengte van dagen “lastig vallen”. Maar als je de onzuivere huid goed verzorgt, is er prima mee te leven. Gebruik wel de juiste producten en pas geen geweld toe op je huid, maar dat geldt voor ieder huidtype.

De huid

De huid is ons grootste orgaan en houdt eigenlijk alles bij elkaar. Dit wetende is het soms niet te begrijpen hoe onverantwoord mensen met hun huid omgaan. Keer op keer laten verbranden in de hete zon, de zonnebank het hele jaar op ons omhulsel loslaten etc. Maar als we onze woning in de hens steken komt er wel commentaar.

Let op je huid

Met andere woorden, ben zuinig op de huid die je hebt. Plotseling veranderende huid kan iets betekenen, blijf er dus nooit lang mee rondlopen en laat de huisarts er even naar kijken. De zon kan inderdaad heerlijk op je huid voelen, maar als de parasol het toch niet echt is, smeer je dan op zijn minst goed in als je de zon in gaat. Vermijd de middaguren in de felle zon en drink voldoende water.

Maar je kunt ook last hebben van je huid terwijl je er goed op let. Een onzuivere huid kan nog wel eens een uitbarsting geven waar je niets aan kunt doen. Dat laatste is misschien niet helemaal waar, er zijn wel wat zaken waar je op kunt letten om de huid zo schoon mogelijk te houden en proberen te voorkomen dat er een uitbarsting komt.

Huidaandoeningen en het reinigen

Acne is een verzamelnaam van huidaandoeningen. Het welbekende puistje is de bekendste. Het is een ontsteking die ontstaat door een overmatige productie van talg wat verstopt raakt. Dit roept vervolgens ontstekingsverschijnselen op.

Reinigen

De huid goed schoonhouden met een milde reiniger, voorkom dus het zware werk wat je in de schappen ziet voor de jeugdpuistjes, die je in de ochtend en de avond voor het slapen gaan toepast. De reiniging zorgt er voor dat je huid schoon is en voorkomt op deze wijze infecties, naast het gegeven dat je huid er beter van gaat uitzien. Daarmee overigens niet gezegd dat je huid na reinigen gevrijwaard is van puistjes.

Bij het reinigen van de huid is het ook belangrijk dat als je ergens kleine ontstekingen hebt en je wilt deze verwijderen, je ook altijd met schone handen werkt. Bij voorkeur niet zelf mee aan de slag gaan, uitknijpen etc.. Maar doe je het toch, werk dan met beleid en wacht tot het puistje “rijp” is en houdt de omgeving en je handen steriel. Wat pure alcohol (te koop bij de drogisterij) wil hierbij helpen.

Diepte reiniging

Een dieptereiniging kan je ook helpen en daarbij kan je verschillende zaken toepassen. Denk hierbij aan gezichtspeelings. Dit zijn peelings die zachter zijn dan wanneer je je lichaamshuid gaat scrubben. De dode huidcellen worden op deze wijze verantwoord van de gezichtshuid gehaald. Na de peeling met lauwwarm water afspoelen en droogdeppen.
Bijna alle merken hebben we een peeling, maar neem een milde die eventueel aanwezige (beginnende) puistjes niet laat verergeren.

Dieptereiniging kan je ook bewerkstelligen door de huid te openen. Dit doe je door je huid te stomen. Met een gezichtsstomer voor thuisgebruik of de professionele apparatuur van de schoonheidsspecialiste open je de huid, kan vuil uit de poriën gehaald worden en sluit de huid weer.

Dit is voor iedere huid goed om periodiek te doen, maar zeker de onzuivere huid kan zo op een verantwoorde manier onder controle gehouden worden.

Crème op de huid

Menig vrouw denkt een onzuivere huid te kunnen bedekken met een flinke laag make-up. Nog even los van het feit of je er fraaier van wordt, helpt het in principe niet. Tenzij je met toneel make-up werkt, dit legt een dusdanige laag over je huid, dat er niets meer doorheen komt. Of dit fraai is waag ik te betwijfelen.
Maar een goede dagcrème die na het reinigen de huid beschermt, o.a. tegen vuil, is geen overbodige luxe. Wil je toch iets meer kleur hebben, maar doe het dan niet om een puistje te verbergen, neem dan gekleurde dagcrème. Wat concealer kan een vlekje in het gezicht wel plaatselijk wegwerken. Neem een concealer die een tint lichter is als je huid.

Voeding

Het is niet aangetoond dat bepaalde voeding een voedingsbodem is voor puistjes, maar menigeen zegt toch echt een uitbarsting te krijgen na bijvoorbeeld het eten van chocolade. Het tegenovergestelde is wel aangetoond, nl. dat voldoende vocht (water) goed is voor de huid. Maar ook kan fruit, aardbeien doet bij menigeen goed, een positieve invloed hebben.

Op je voeding letten kan nooit kwaad, maar als je niet goed tegen bepaalde stoffen kunt, ook al is het niet aangetoond, let hier dan op. Je kent je eigen lichaam immers het beste.

Massage

Gezichtsmassage helpt niet direct bij het zuiver maken van de huid, maar stimuleert wel de doorbloeding, wat weer wel goed is voor de huid. De huid ziet er levendiger en gezonder uit, wat een eventueel aanwezig puistje weer in het niet laat vallen.

Resumerend

Wereldschokkend is het niet, maar bedenk dat er wat regels zijn die helpen bij het binnen de perken houden van een onzuivere huid.
  • Goed reinigen
  • Beschermende dagcrème
  • Kleurtje? Dan een gekleurde dagcrème
  • Vlekje wegwerken? Gebruik een concealer
  • Puistje weghalen, werk hygiënisch

Maar belangrijk is dat je je, naast een verantwoorde toepassing van de reiniging, ook goed voelt. Als je een lastiger huid hebt, maar je straalt wel als mens, dan valt een puistje of andere onzuiverheid in het niet. Misschien psychisch, maar ook onlosmakelijk verbonden aan datzelfde lichaam.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Natuurlijke peelingHeerlijk een eigengemaakte peeling met natuurlijke ingrediënten die je toch al in huis hebt. Een peeling is heel doeltre…
Tips om van acne af te komenTips om van acne af te komenVeel mensen denken dat puistjes of acne alleen voorkomen bij tieners, maar niets is minder waar. Ook volwassenen hebben…
Informatie over acneInformatie over acneAcne wordt typisch geassocieerd met jeugd, pubertijd en tegen de tijd van volwassenheid ben je er klaar mee. Echter, dit…

De top tien in manicure-missers (met advies van experts)De top tien in manicure-missers (met advies van experts)Mooie handen? Belangrijk is het voorkomen van brokkelrandjes aan je nagels, rafelige nagelriemen of het gevreesde 'schil…
Haartransplantatie TechniekenHaartransplantatie TechniekenEr is veel veranderd in de technieken voor haartransplantaties. Werden er in de vijftiger jaren van de vorige eeuw zogen…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.