Tips om van acne af te komen
Veel mensen denken dat puistjes of acne alleen voorkomen bij tieners, maar niets is minder waar. Ook volwassenen hebben te maken met dit huidprobleem. Alleen de grote vraag is: hoe kom je van acne af? Gelukkig zijn er genoeg tips om de onzuivere huid op te knappen en in principe heb je daar niet veel producten voor nodig.
Acne of een onzuivere huid is een veelvoorkomend huidprobleem onder tieners én volwassenen. Sterker nog, acne is volgens Clinique wereldwijd de meest voorkomende huidaandoening. Vaak komt acne voor op het gezicht, maar ook op de borst of rug. De oorzaken van acne zijn verschillend en het is altijd aan te raden om naar de huisarts of dermatoloog te gaan als acne een 'probleem' blijft. Voordat het zover is kun je in ieder geval de volgende tips proberen om de huid te verbeteren en onzuiverheden te laten verdwijnen.
Goede huidverzorgingsroutine
Allereerst is het belangrijk dat je jouw huidverzorgingsroutine op orde hebt. Dat betekent dat je de juiste producten in huis hebt om je huid iedere ochtend en vooral iedere avond te reinigen. Hierbij kijk je naar je huidtype. Het is namelijk een misverstand dat iemand met acne standaard een vette huid heeft. Het komt ook voor dat iemand met acne bijvoorbeeld een droge huid heeft. En wanneer dat laatste op jou van toepassing is werken veel anti-acne producten niet, omdat deze op de markt worden gebracht voor de vettere huid. Als je producten voor een vette huid op een droge huid gebruikt kun je er op rekenen dat je huid nog droger wordt en juist geïrriteerder wordt, wat de acne geen goed doet. Probeer je daarom niet alleen te richten op deze anti-acneproducten, want je hebt veel meer aan milde producten om je huid zo zacht mogelijk te reinigen en het dus niet te irriteren. Vraag dus in de winkels om een basic, milde cleanser en voeg micellair water toe aan je routine om de laatste restjes (oog)make-up te verwijderen. Overigens is een serum (dat gebruik je 's avonds voor het slapen) aan te raden. Deze vloeistof is erg geconcentreerd en bevat goede ingrediënten die de huid kalmeren en opknappen. Vooral een aanrader als je huid gedehydrateerd is! Vrees tevens niet voor reinigers op oliebasis. Hier krijg je geen puistjes van. Integendeel, het helpt juist om je make-up en/of vuil beter te verwijderen.
Maak de huid niet overmatig schoon
Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat je een onzuivere huid meer dan normaal schoon moet maken, maar niets is minder waar. Hoe vaker je de huid schoonmaakt - vaker als in: twee keer achter elkaar of meer dan twee keer per dag -, hoe meer je de huid irriteert en stript van de natuurlijke oliën. Houd het dus bij 's ochtends en 's avonds, want dat is meer dan genoeg. 's Ochtends kom je zelfs weg met micellair water op een watje om je gezicht schoon te maken.
Anti-blemish gel
Naast een eenvoudige, maar goede huidverzorgingsroutine is het fijn om iets te gebruiken dat de probleemgebieden aanpakt. Tegenwoordig zijn er veel zogenaamde anti-blemish gels te koop. Neem eens een kijkje in de parfumerie en laat je adviseren. De gel breng je plaatselijk (!) aan op de onzuiverheden. Dit doe je 's avonds voor het slapen en voor je nachtcrème op een gereinigde huid. Zo'n gel maakt onzuiverheden kleiner en laat het verdwijnen terwijl het tegelijkertijd de vorming van nieuwe puistjes voorkomt. Tip: breng de gel aan met een wattenstaafje om infecties door bacteriën van de handen te voorkomen.
Douche na het sporten (of zweten)
Door zweten vergroot je de kans op onzuiverheden indien je niet direct onder de douche stapt. De combinatie van zweet en talg houdt vieze stoffen van buitenaf vast in de poriën wat vervolgens gaat ontsteken. Dit wil je voorkomen en daarom stap je na het sporten of overmatig zweten het beste even onder de douche om deze laag weg te spoelen.
Gebruik zonnebrandcrème op het gezicht
Wist je dat acne erger kan worden in de zon? Daarom is het belangrijk om je gezicht altijd te beschermen met een hoge factor, zoals SPF 50. Zelfs in de winter. Hiermee voorkom je tevens dat bestaande littekens donkerder worden. Gebruik het liefste een crème speciaal voor het gezicht om de kans op nieuwe onzuiverheden zo klein mogelijk te houden. Vraag bijvoorbeeld in de apotheek om advies, want daar verkopen ze (meer) speciale producten voor mensen met huidproblemen en/of een gevoelige huid.
Blijf van puistjes af
Het is heel moeilijk om het te voorkomen, maar het is beter om van puistjes af te blijven. Hiermee voorkom je littekens door het beschadigen van de huid en de verspreiding van bacteriën waardoor nieuwe puistjes ontstaan. Of laat je gezicht behandelen door een schoonheidsspecialist.
Kies voor olie-vrij producten
Wie graag make-up gebruikt kan beter olie-vrije producten proberen, zoals minerale make-up. De kans op een nieuwe uitbraak verklein je hierdoor. Is minerale make-up niet jouw ding? Kies dan producten op waterbasis.
Peeling
Een chemische peeling kan veel doen voor iemand met acne. Zo'n peeling kost iets meer dan een gemiddelde gezichtsbehandeling, maar het effect is groter. De bovenste huidlaag verdwijnt waardoor de huid dunner wordt en de kans op verstopping door een verdikte huid minder wordt. Ga het liefste niet thuis aan de slag als je geen ervaringen hebt met peelings, maar laat het door een professional doen. Let na de peeling op dat je de huid niet blootstelt aan (te veel) zonlicht en make-up.