Gezichtsverzorging: de huidbarrière herstellen
Veel, met name, vrouwen gebruiken een dagcrème, ook wel moisturizer genoemd. Maar eigenlijk de eerste hele belangrijke stap zou moeten zijn het goed reinigen van het gezicht. Daarna is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de huidbarrière intact blijft. De huidbarrière zorgt immers voor balans in de huid. Bij een goedwerkende huidbarrière heeft de huid een goede vochtbalans, hebben schimmels en bacteriën veel minder kans en is de huid in optimale conditie om ook pukkeltjes en rimpels etc. aan te pakken.
Algemeen
Bij een goede barrièrefunctie van de huid voelt het gezicht glad en zacht aan. Voelt de huid echter ruw aan, is ze rood en geïrriteerd, dan zijn dit allemaal kenmerken van een verstoorde huidbarrière. Gelukkig zijn er wel een aantal stoffen die de huid kunnen helpen bij het herstel van deze barrière.
Reinigen van de gezichtshuid
Het is altijd de eerste stap om de huid goed te reinigen. Immers op een goed schone huid kunnen andere producten ook beter werken. En zeker omdat de huid beschadigd is als de huidbarrière verstoord is, is het voor het reinigen van belang dat men een goed product uitkiest. Een goed product hoeft helemaal niet duur te zijn. Als men er maar op let dat er geen irriterende stoffen in zitten zoals parfum en alcohol!
Een voorbeeld van zo'n reiniger is de
Decubal milk of lotion en ook de Decubal washfash, een schuimend product is een goede optie.
Rio rosa mosqueta cream cleanser op basis van rozenbottelolie is een ander voorbeeld. De huid voelt na het reinigen echt fijn zacht aan.
De huidbarrière
De huid is opgebouwd uit drie lagen:
- de opperhuid (epidermis)
- de lederhuid (dermis)
- bindweefsellaag (subcutis)
De opperhuid
De opperhuid op zichzelf is ook weer onderverdeeld in diverse lagen, waaronder de hoornlaag. De hoornlaag houdt de vochtbalans van de huid op peil. De huidcellen in de opperhuid liggen zo dicht op elkaar dat ze zo bacteriën en schimmels kunnen weren. Daarom is het ook zo belangrijk om deze laag goed intact te houden. De huidbarrière bevindt zich in de epidermis.
Als de huid eenmaal uit balans is, zal de huid zelf proberen dit te herstellen door meer huidvetten aan te maken.
Waardoor kan de huidbarrière beschadigd raken?
Hele simpele dingen zoals te lang en te heet douchen kunnen al schade veroorzaken aan de huidbarrière. Maar ook een verkeerd gebruik van huidreinigers en cosmetica kunnen deze barrière beschadigen. Zeker exfolianten zoals AHA en BHA moeten in het begin met beleid gebruikt worden. Dat geldt helemaal voor producten met vitamine-a-zuur erin! En ook cosmetica en huidverzorgende producten met allerlei geurstoffen of alcohol kunnen de huid soms flink beschadigen of irriteren. Daarnaast is ook de zon een factor die in staat is de huidbarrière te beschadigen.
Stoffen die de huidbarrière kunnen herstellen en ondersteunen
Er bestaan meerdere stoffen waarvan bekend is dat ze de huid kunnen helpen bij het herstel van de huidbarrière. Dit zijn onder meer:
- Niacinamide (vitamine B3)
- Panthenol (vitamine B5)
- Hyaluronzuur
- Antioxidanten
- Zonnefilter
Niacinamide
Niacinamide is een echte alleskunner voor de huid. Zo helpt het de barrière te herstellen, is het hydraterend voor de huid en ook kalmerend. Het wordt vaak aangetroffen in moisturizers. Maar niacinamide kan de huid pas werkelijk goed helpen als het voor minimaal 4 tot 5% in de crème of ander huidverzorgingsproduct aanwezig is. Vaak is dit echter niet het geval. Hoeveel procent ervan in een product zit wordt vaak niet vermeld. De fabrikanten willen dit vaak ook niet graag vertellen. Maar men kan aan de plaats in de ingrediëntenlijst vaak al een beetje inschatten hoeveel er ongeveer van in zit. Staat het bij de eerste vijf ingrediënten (ingrediënten worden genoemd op volgorde van hoeveelheid waarvan ze in een product zitten) genoemd zit men vaak wel goed, maar als het veel verder in de lijst pas genoemd wordt, dan zit er niet genoeg van in om echt te kunnen werken.
Panthenol
Panthenol is een andere vitamine B die belangrijk is voor de huidbarrière, het is vitamine B5. Het werkt hydraterend voor de huid en zorgt voor een betere, snellere huidvernieuwing
Hyaluronzuur
Hyaluronzuur zit van nature gewoon bij iedereen in de huid, maar naar mate je ouder wordt neemt de hoeveelheid ervan in de huid af. Daardoor houdt de huid minder goed vocht vast en wordt de huid minder soepel. Door hyaluronzuur op de huid te smeren houdt de bovenste huidlaag meer vocht vast. Dit doordat het huidtalg meer hyaluronzuur gaat bevatten, waardoor de huidbarrière verbetert.
Antioxidanten
Antioxidanten zoals vitamine C en E beschermen de huid tegen vrije radicalen die zich vormen door onder andere stress en (lucht)vervuiling. Vitamine C en E vormen samen een goed duo tegen de huidveroudering en werken samen om de huidbarrière te versterken. Ze zijn vaak te verkrijgen in donkere pipetflesjes. Helaas zijn deze producten niet zo goed werkzaam. Dit komt omdat met name vitamine C heel onstabiel is. Het reageert heel snel op vocht, zonlicht en zuurstof en vormt daarbij vrije radicalen. Iets wat men juist niet wilt voor de huid. Een goed vitamine C en E product is daarom luchtdicht verpakt in een ondoorzichtige verpakking. Vitamine E is ook heel goed te gebruiken om de huid te kalmeren. Dus als de huid rood en geïrriteerd is, dan is het gebruik van een vitamine E-product (serum of crème) echt aan te raden.
Stabiele zonnefilters
De zon is de grootste veroorzaker van schade aan de huidbarrière, daarom is het van belang de huid te beschermen tegen de zon door buiten bijvoorbeeld een hoed te dragen of in ieder geval het insmeren van de huid met een goede zonnebrandfactor. Houd er wel rekening mee dat veel zonnebrandartikelen maar een uur of twee goed werken. En houdt ook in de gaten dat een goede werkzame stof gebruikt wordt om de huid te beschermen. Titaniumoxide, zinkoxide en Tinosorb zijn allemaal goed werkende en stabiele stoffen.