Huid bleken, hoe doe je dat?
Je huid bleken, hoe pak je dat aan? De meeste mensen die hun huid willen bleken doen dat omdat er kleurverschillen in de huid zichtbaar zijn, bijvoorbeeld pigmentvlekken, of donkere plekken onder de oksels of op andere plekken. Huidskleur wordt bepaald door pigment. Tegenwoordig is het echter steeds meer een trend geworden om de huid te bleken om cosmetische redenen. De huid wordt door witte mensen al jarenlang donkerder gemaakt, ook wordt de huid door donkere mensen soms lichter gemaakt. Hoe kan je je huid lichter maken of bleken?
De huid kan gebleekt worden op verschillende manieren. Er wordt wel beweerd dat huid gebleekt kan worden met citroen, maar dit heeft niet zoveel effect. Voor mensen met pigmentvlekken in de huid kan het een heel klein verschil maken, na zeer langdurig gebruik van citroen, maar het is niet duidelijk of dit medisch onderbouwd kan worden. Er zijn echter wel middelen op de markt waarmee je de huid in meer of mindere mate, kunt (laten) bleken. Huid bleken is net als haar stijlen of krullen ook een modetrend. Als je je huid lichter wilt maken zijn daar tegenwoordig dan ook verschillende methodes voor.
Waarom je huid bleken?
Als je pigmentvlekken hebt wil je daar misschien vanaf. Op zich is het dan niet zo vreemd als je kiest voor een methode om de huid te bleken. Er is echter nogal wat kritiek op mensen die hun huid laten bleken uitsluitend omdat ze lichter van huidskleur willen zijn. Huidskleur is een gevoelig onderwerp en dat is op zich te begrijpen. In Afrika en India zijn er echter steeds meer mensen die als schoonheidsideaal een bleke huid nastreven. In sommige culturen, zoals bijvoorbeeld in India, wordt een donker gekleurde huid gezien als een kleur die bij arme mensen hoort. De witte huid wordt daar overgewaardeerd en met rijkdom en succes in verband gebracht.
Ook wordt de huid vaak plaatselijk gebleekt, zoals onder de oksels en in het gebied rondom de anus (sterretje bleken) is de huid van nature donkerder van kleur.
Het gras is over de heuvel altijd groener
Men zegt weleens 'het gras is onder de heuvel altijd groener,' dat gezegde betekent dat mensen vaak vinden dat anderen het beter getroffen hebben dan zijzelf. Dat is met bezit van materiële zaken nogal eens het geval, maar ook kan je als mens liever bruine ogen hebben als je zelf blauwe ogen hebt, of krullen als je stijl haar hebt, en andersom. Natuurlijk is elk mens goed zoals hij/zij is - en elke huidskleur heeft zijn eigen schoonheid. Toch is het wel geaccepteerd dat mensen met een lichte huidskleur, juist in het rijke westen al decennia lang hun best doen om een donkerder huidskleur te krijgen, door middel van zonnebaden, zonnebankgebruik, zelfbruiners, donkere make-up dragen en/of tannen wordt de huid voorzien van een mooi (tijdelijk) bruin kleurtje. Ook is het geaccepteerd dat witte mensen hun best doen om andere uiterlijke kenmerken van zwarte mensen over te nemen, door bijvoorbeeld de lippen te laten verdikken of het haar te kroezen en/of dreads in het haar te dragen, puur omdat het mooi gevonden wordt.
De huid witter maken
Zwarte mensen vinden het andersom steeds vaker ook leuk om dingen over te nemen van andere culturen, zoals stijl haar, de ogen lichter zelfs blauw te laten laseren, of door het dragen van licht gekleurde contactlenzen. Ook de huid lichter laten maken komt steeds vaker voor. Eigenlijk zou er geen discussie over moeten zijn of het goed is of niet goed, elk mens heeft uiterlijke kenmerken die door anderen gewaardeerd kunnen worden. De huid of ogen donkerder of lichter maken moet dan toch ook een vrije keuze zijn. Het mag echter niet ten koste gaan van je gezondheid. Als je je huid gaat bleken, al dan niet plaatselijk, kies dan niet voor onveilige methodes en kies bij voorkeur voor tijdelijke kleuring.
Hoe kan je je huid bleken?
Of je huid wit is of bruin, je kunt je huid bleker maken als je dat wilt. De behandeling voor pigmentvlekken is anders dan voor het totaal bleken van bijvoorbeeld je gezicht en handen, of zelfs van de huid over het gehele lichaam. Als je pigmentvlekken hebt behandel je de huid immers alleen plaatselijk. Ook als je oksels donkerder zijn dan de omgeving, is de behandeling plaatselijk. Wil je de huid in zijn geheel lichter maken dan behandel je de gehele huid. Je kunt de huid (plaatselijk of totaal) bleken op de volgende manieren:
- Foundation. Eenvoudig (en tijdelijk) je huid bleker maken met make-up. Al dan niet plaatselijk, dus ook geschikt om pigmentvlekken mee te verdoezelen.
- Gezichtsbehandeling worden ook wel uitgevoerd met crèmes die hydrochinon bevatten. De huid bleekt er inderdaad van, maar dit is ook slechts tijdelijk. De behandeling moet na ongeveer drie maanden weer herhaald worden als je een langdurig effect nastreeft.
- Ook kan men in klinieken terecht om huid te laten bleken met laserstralen. Vaak zijn deze behandelingen erg duur en het effect verschilt per patiënt. De prijs is afhankelijk van de grootte van het te bleken huidoppervlakte, en de plaats van je lichaam. Oksels worden zo wel gebleekt, en ook de anus. Ook in het gezicht en op de handen kan met laserstralen de huid gebleekt worden.
- Chemische behandelingen. Deze verbranden de huid en kunnen zelfs ernstige verminking tot gevolg hebben. In Nederland zijn dergelijke behandelingen in principe verboden.
- Citroensap (dit heeft weinig of geen effect).
- Huid blekende crème (zelf doen) met een skin whitener of skin bleaching crème.
Pigmentvlekken bleken
Vaak wordt de huid plaatselijk gebleekt omdat er pigmentvlekken in de huid zitten of zijn ontstaan. Dit kan vooral vaak voorkomen onder de oksels, in de liezen en in het gebied rondom de anus. Ook kan je pigmentvlekken in je gezicht hebben of elders op de huid. Als je pigmentvlekken of kleurverschillen in de huid erg storend vindt, kan je kiezen voor crèmes die de huid plaatselijk bleken. Ook kunnen met laserbehandelingen kleurverschillen in de huid verwijderd worden. Met laser zijn vaak meerdere behandelingen nodig.
Ervaringen huid bleken
De ervaringen van mensen wat betreft de huid bleken, wisselen nogal. Hoe donkerder de huid is, hoe moeilijker deze te bleken is. Je huid bleken met citroensap lijkt vrij zinloos. De ervaringen hiermee zijn slecht. Het bleken gaat zeer langzaam en ook is het effect zo minimaal dat het nog maar de vraag is of het echt werkt. Citroensap is wel goed voor het behandelen van ruwe plekken op ellebogen en hielen.
- Huid bleken met laser. De huid wordt hier lichter van. Dit is geschikt voor plekken op de gehele huid, maar ook voor behandeling van pigmentvlekken. Laat je informeren door de huisarts als je hier meer over wilt weten.
- Huid bleken in een beautysalon. Er wordt gebleekt met crèmes en/of peeling van de huid. De blekende behandelingen hebben een tijdelijk effect van enkele maanden tot maximaal een half jaar. Laat je informeren door een beautysalon als je hier meer over wilt weten.
- Chemische behandeling: dit is slecht voor de huid met risico op blijvende schade. Dit is altijd af te raden.
- Huid blekende crème. Het effect wordt na 4 tot 6 weken zichtbaar en wordt (afhankelijk van de persoon en de behandelende plekken) redelijk tot goed gewaardeerd. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing.
Lees verder