Bruine ogen blauw laten maken met laserbehandeling

Bruine ogen blauw laten maken met laserbehandeling Met lasertechniek Lumineyes kunnen bruine ogen blauw gemaakt worden. De ogen worden met een laserstraal blauw gemaakt. Alleen bruine ogen kunnen blauw gemaakt worden, en de behandeling is permanent en kan dus niet omgekeerd worden. Amerikaanse arts Gregg Homer heeft de lasertechniek ontwikkeld. Feitelijk bevatten alle ogen een blauwe kleur, dat zie je ook bij pasgeboren baby's, die tijdelijk allemaal blauwe ogen hebben. Pigment aan de oppervlakte van de lens zorgt er na een tijdje voor dat ogen bruin of groen worden, of hazelnootkleurig, of grijs.Mensen met weinig pigment in de ogen, hebben dus van nature blauwe ogen. Bruine ogen kunnen met laserstralen ook blauw gemaakt worden. Hoe maak je bruine ogen blauw? De ingreep is vrij simpel. Het bruine pigment wat is opgehoopt in de ogen, wordt binnen enkele seconden met een laserstraal weg gestraald. Het oorspronkelijke blauw van het oog komt dan tevoorschijn. Al vele mensen hebben hun ogen met deze behandeling blauw laten maken. Aangezien 90% van de mensen op aarde bruine ogen heeft, is bruin geen bijzondere oogkleur. Veel mensen zouden daarom het liefst groene of blauwe ogen hebben. Ook grijs of hazelnootkleurig, is populair. Op zich begrijpelijk, omdat vrijwel iedereen bruine ogen heeft vinden we iets aparts nou eenmaal vaak mooi. Blauwe en groene ogen, maar ook grijze of hazelnootkleurige ogen, geven een andere uitdrukking aan het gezicht dan bruine ogen. Ondanks dat bruine ogen niet bijzonder zijn, zijn er natuurlijk ook mensen met blauwe of groene ogen die juist het liefst bruine ogen zouden willen hebben. Daar is nog geen lasertechniek voor. Zij kunnen wel bruine contactlenzen dragen. De stof bimatoprost (gebruikt als behandeling tegen glaucoom) heeft als bijwerking dat er in de ogen meer bruinpigment wordt aangemaakt. Soms leidt dit tot verkleuring van blauwe of groene ogen, naar bruin. Dit komt echter zelden voor en is een bijwerking, geen behandeling om de ogen van kleur te veranderen. Ogen kunnen van kleur veranderd worden met:
  • gekleurde contactlenzen (tijdelijk).
  • gekleurde implantaten over de iris van het oog (operatief) te vergelijken met de behandeling die bij staar ook wordt toegepast.
  • laseren (alleen mogelijk van bruin naar blauw of grijs en het resultaat van de behandeling is definitief).

Hoelang duurt de laser behandeling?

Om bruine ogen in blauwe ogen te laseren, ben je in een paar minuten per oog geholpen. Men spreekt over 20 seconden per oog, tot enkele minuten per oog. Maar de gehele behandeling voor 2 ogen neemt ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag, inclusief de voorbereiding. De nieuwe kleur is definitief na enkele weken. In 2014 wordt de oogkleur veranderende ingreep alleen nog uitgevoerd in Amerika. Het zal binnen enkele jaren na 2014 ook in Europa mogelijk zal zijn om bruine ogen blauw te laten maken.

Is het veilig?

De techniek is volgens arts Gregg Homer veilig. Hij stelt in 2014 dat alleen pigment dat aan de oppervlakte van het oog zit opgehoopt, wordt gebleekt met de lasertechniek. Het oog loopt daardoor volgens hem geen schade op. Maar de techniek om bruine ogen met laser blauw te maken, wordt dan nog steeds verder onderzocht. Hoewel de mensen die door de arts aan blauwe ogen werden geholpen, dolgelukkig blijken met het resultaat, kan het blijken dat er op termijn schade aan het oog kan zijn ontstaan waardoor er een verhoogde kans op het ontwikkelen van staar bestaat.

Hoe wordt een bruin oog blauw gemaakt?

De stof eumelanine bepaalt of het oog na je geboorte bruin wordt of groen of blauw. Mensen met bruine ogen hebben veel eumelanine in hun ogen. Mensen met blauwe ogen hebben weinig eumelanine in hun ogen. Het eumelanine wordt door de laserbehandeling weggehaald. Het pigment wordt alleen uit de bovenste laag van de iris weggehaald. Het duurt een paar weken voordat de blauwe kleur geheel tot zijn recht is gekomen na de behandeling. Mensen met bruine ogen kunnen ook kiezen voor grijze ogen.

Het proces

De hitte van een laser zorgt dat de structuur van het pigment verandert. De iris maakt hierop een bepaald eiwit aan als reactie op de schade van de laser. Het eiwit wordt afgevoerd met de beschadigde cellen. De iris wordt dan enige tijd donkerder, maar na een paar weken worden de ogen blauw. Het bruine pigment uit het oog is dan blijvend verdwenen. Het is dus wel een onomkeerbare keuze.

Kunnen ogen ook groen gemaakt worden?

Met deze lasertechniek kunnen bruine ogen niet groen gemaakt worden. Groene ogen bevatten pigment feomelanine of lipochroom. Dit pigment kan (nog) niet aangebracht worden. Ogen kunnen wel groen gemaakt worden met een implantaat. In de toekomst zal men ongetwijfeld nog meer methodes vinden om ogen op meer manieren van kleur te veranderen.

Wat kost het?

In 2019 mag men rekenen op een bedrag tussen de $4000 en $5000 om van bruine ogen blauwe ogen te maken met de lasertechniek.

Odd-eye

Sommige mensen (en ook dieren) worden geboren met twee verschillende kleuren ogen. Bruin en blauw. Bij dieren wordt het odd-eye genoemd. Katten kunnen er zelfs speciaal op gefokt worden om twee verschillende kleuren ogen te hebben. Hoewel anderen het vaak speciaal en mooi vinden, zijn de mensen die het zelf hebben er vaak niet blij mee. Ook voor hen is de ooglaserbehandeling een uitkomt. Zij kunnen hun bruine oog definitief blauw laten maken en voortaan met twee gelijk gekleurde ogen door het leven gaan.

Gekleurde contactlenzen

Om uit te proberen of blauwe, groene of grijze ogen je staan, kan je het beste eerst beginnen met het dragen van gekleurde contactlenzen. Er zijn tegenwoordig kwalitatief zeer goede lenzen die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Leuk voor een avondje uit, maar ook leuk om te kijken of een bepaalde kleur ogen je staat en of je blauw permanent zou willen. Eigenlijk past elke natuurlijke oogkleur bij iedereen, maar soms kan een kleur toch wennen zijn. Met laseren kan je echter alleen bruine ogen blauw of grijs laten maken, niet groen. Ook kan je natuurlijke blauwe ogen niet bruin of groen laten maken. Dat kan je alleen tijdelijk met gekleurde contactlenzen doen. Een andere mogelijkheid om ogen operatief van kleur te laten veranderen is met een implantaat.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amberkleurige ogen: wolfsogen bij mensenAmberkleurige ogen: wolfsogen bij mensenOgen van mensen kunnen allerlei verschillende kleuren aannemen. De meest voorkomende oogkleur op onze planeet is bruin.…
De oogkleur van je babyDe oogkleur van je babyVeel aanstaande ouders kunnen niet wachten op het moment dat ze hun kindje kunnen ontmoeten. Vaak speelt nieuwsgierighei…
Make-up tips: Laat jouw oogkleur mooi uitkomenVeel mensen hebben ontzettend mooie ogen. Sprankelend blauw, smaragd groen, warm bruin. Maar hoe haal je het maximale ui…
Blauwe ogen: een intelligente verschijning!Blauwe ogen: een intelligente verschijning!In Nederland vind je genoeg mensen met blauwe ogen. Van staalblauwe ogen tot donker blauw en van oogkleuren waar veel bl…

Mooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersMooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersGoed gevormde wenkbrauwen kunnen bijdragen aan een verzorgd uiterlijk. Hou de wenkbrauwen goed in vorm door ze regelmati…
Schoonheid vanuit het innerlijkSchoonheid vanuit het innerlijkOm er jong en stralend uit te zien, grijpen we als vanzelfsprekend naar verzorgingsproducten, make-up of voedingssupplem…
Bronnen en referenties
  • http://www.wiekiest.nl/kies-beauty/kies-ogen/item/269-bruine-ogen-lichter-maken-blauwe-ogen.html
  • http://www.telegraaf.nl/buitenland/20836924/__Voor_5000_dollar_blauwe_ogen__.html
  • http://nl.265health.com/surgeries-operations/cosmetic-surgery/1002024042.html#.VDxJYRbp9qA
  • http://www.elsevier.nl/Stijl/nieuws/2011/11/Laserbehandeling-tovert-bruine-ogen-blauw-ELSEVIER321614W/
Reactie

Clay, 06-02-2017
Kan je in Nederland ook je kleur ogen laten veranderen? zo ja wie moet je daar voor contacten? Reactie infoteur, 06-02-2017
Voor zover bekend kan dit in Nederland (nog) niet.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.