Hazel ogen: steeds een andere kleur!

Hazel ogen: steeds een andere kleur! Heb jij ogen die niet echt blauw, grijs, groen of bruin te noemen zijn? Ogen die steeds een andere kleur lijken te hebben? Dan heb je hazel ogen! Hazel ogen zijn mysterieus. Het is moeilijk te zeggen welke kleur ze nu precies hebben. Sommige mensen noemen het een hazelnootkleur. Maar anderen noemen ze weer groenbruin, groenblauw of goudkleurig. En ze hebben allemaal een beetje gelijk, want hazel ogen zijn toverogen. Ze veranderen steeds van kleur. Bijvoorbeeld door de lichtval, of door de kleur van je kleding, sieraden, accessoires en make-up. Of door je stemming.

Hazel ogen

In wetenschappelijke studies wordt oogkleur vaak opgedeeld in de volgende drie groepen:
 • Blauw en grijs
 • Groen en hazel
 • Bruin

De kleur van je ogen hangt af van de hoeveelheid melanine die aanwezig is in de iris. Dit pigment wordt aangemaakt door kleurstofcellen in de iris, die melanocyten genoemd worden. In blauwe ogen wordt weinig melanine aangemaakt, in bruine ogen veel. Groene en hazel ogen zitten hier tussenin.

Hazel ogen hebben van allerlei tinten in zich, waardoor ze niet echt blauw, grijs, groen of bruin te noemen zijn. Volgens wetenschappers is hazel een mix van bruin en groen of een mix van blauw en groen, afhankelijk van het licht (White en Rabago-Smith, 2011). Maar omdat hazel ogen het meest naar groen neigen, worden ze meestal bij deze categorie ingedeeld. Wat opvalt, is dat bijna 75% van de mensen met hazel ogen een bruine ring om hun pupil hebben (Sturm en Larsson, 2009). De melanocyten die rond de pupil zitten maken dan meer melanine aan dan die in de rest van de iris.

Hazel ogen zijn zeldzamer dan bruine ogen, maar minder zeldzaam dan groene ogen. De meeste mensen met hazel ogen zijn van Europese komaf. In Afrika en Azië zijn hazel ogen zeldzaam, daar heeft bijna iedereen bruine ogen.

Hazel ogen en persoonlijkheid

Omdat hazel ogen de ene keer een andere kleur lijken te hebben dan de andere keer, worden mensen met hazel ogen vaak getypeerd als onvoorspelbaar, levenslustig, heel toegankelijk en uitnodigend. En omdat hazel ogen het meest naar groen neigen, worden mensen met hazel ogen ook vaak jaloers genoemd, net als mensen met groene ogen.

Kies je oogkleur

Kleding

Draag je kleding die dezelfde kleur heeft als je ogen, dan lijkt de kleur van je ogen intenser. Heb je hazel ogen? Dan heb je geluk. Want dankzij de verschillende tinten die in hazel ogen zitten, combineren ze goed met veel verschillende kleuren kleding. Dit geldt trouwens ook voor sieraden, accessoires en make-up. Door het dragen van de juiste kleuren kun je kiezen welke oogkleur je wilt benadrukken.

Wil je de bruine tint in je ogen op laten vallen? Draag dan bruin of andere aardetinten zoals rood, geel of oranje. Heb je vandaag zin in groene ogen? Draag dan een groene jas, trui of shirt. Ook turkoois en aquablauw halen het groen in je ogen op. Wil je de blauwe tint in je hazel ogen naar voren laten komen, kies dan kleding in een tint die er het dichtst bij komt. Met kleuren als navy, indigo of koningsblauw zit je al snel goed. Deze laten hazel ogen met een lichtblauwe tint namelijk intenser lijken, maar passen ook goed bij hazel ogen die een donkerblauwe tint in zich hebben. Zit er een grijsblauwe tint in jouw hazel ogen, dan staan grijze en grijsblauwe kledingstukken daar heel mooi bij.

Tip: let niet alleen op de kleur van je ogen. Kijk of de kleding ook mooi bij je huidskleur en haarkleur past. Het kan zijn dat sommige kleuren wel prachtig bij je ogen passen, maar je huid erg bleek maken. En je wilt niet dat mensen denken dat je ziek bent.

Sieraden en accessoires

Ook met sieraden en accessoires die je dicht bij je ogen draagt kun je een bepaalde tint in je hazel ogen op laten vallen. Wil je het groen in je ogen accentueren? Kies dan voor oorbellen en een ketting waar groen in zit. Of draag een groene haarband of doe groene haarknipjes in je haar. Ook met een groene sjaal of met een groen petje kun je de groene tint in je ogen laten schitteren. Wil je juist de nadruk op de bruine tint in je ogen leggen? Kies dan voor sieraden en accessoires met herfstkleuren. Een blauwe of grijze tint kun je het beste accentueren met sieraden in van allerlei tinten blauw en grijs.

Make-up voor hazel ogen

Hazel ogen lijken niet alleen van kleur te veranderen door de kleur van je kleding, sieraden en accessoires, maar ook door de kleur van je make-up. Dus tover met je hazel ogen en kies de juiste make-up om de tint die je wilt te laten schitteren. Laat je ogen extra groen, of juist bruin, blauw of grijs lijken. Groene oogschaduw kan de groene tint in hazel ogen meer laten opvallen. Paarse oogschaduw kan het grijs meer naar boven brengen en het groen accentueren. Blauwe oogschaduw laat het blauw mooi uitkomen. Er zijn veel verschillende tinten van deze kleuren. Probeer er een aantal uit om te kijken welke jouw ogen het mooist accentueren.

Over het algemeen laten herfstkleuren hazel ogen het mooist uitkomen. Denk hierbij aan verschillende bruine, gouden, bronzen en groene tinten. Deze maken de kleur van hazel ogen intenser, warmer en dieper. Kies deze kleuren daarom als basis. Gebruik liever geen neutrale of lichte oogschaduw, want deze kan hazel ogen juist dof en onaantrekkelijk maken. Gebruik je graag zo min mogelijk make-up, dan kun je er ook voor kiezen om alleen metallic zwarte mascara op te doen. Deze kleur reflecteert een subtiele, gouden glans en is ook mooi zonder oogschaduw.

Tip: overdrijf niet door heel veel make-up in dezelfde kleur op te doen, want dan is het effect juist minder. Gebruik bijvoorbeeld geen groene oogschaduw, groen oogpotlood en groene mascara tegelijk. Om de groene kleuren mooi naar voren te laten komen, kun je juist beter contrast gebruiken. Combineer groene oogschaduw daarom bijvoorbeeld met zwarte mascara.

Kan je stemming je oogkleur veranderen?

Veel mensen zeggen dat hun oogkleur verandert met hun stemming. Marco Borsato zingt erover in het lied ‘Zij’: De blik in haar ogen verandert de kleur van mijn dag. ’t Is niet te geloven, van zwart als ze boos is, tot blauwer dan blauw als ze lacht’. Kan dat? Kan je oogkleur echt veranderen als je boos, blij of verdrietig bent? Nee, maar de kleur van je ogen kan wel anders lijken door je stemming. Ben je boos, dan worden de bloedvaten in je ogen groter en roder. Door het contrast kan je iris dan nog groener lijken als je groene of hazel ogen hebt. Ben je verdrietig, dan worden je pupillen groter en lijkt de kleur van je ogen donkerder. Hazel ogen lijken dan bruiner dan gewoonlijk.

Beroemdheden met hazel ogen

Zangeres Kelly Clarkson, winnares van American Idol, maakte haar hazel ogen beroemd in haar hit ‘Behind These Hazel Eyes’. Andere beroemdheden met hazel ogen zijn o.a.:
 • Tyra Banks
 • David Beckham
 • Steve Carell
 • Lady Gaga
 • Ashley Green
 • Audrey Hepburn
 • Katie Homes
 • Angelina Jolie
 • Joe Jonas
 • Heidi Klum
 • Mila Kunis
 • James Marsden
 • John Mayer
 • Jeffery Dean Morgan
 • Ryan Reynolds
 • Kristen Stewart
 • Charlize Theron
 • Sofia Vergara
 • Rachel Weisz
© 2016 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidskleur: Ben ik een warm of koel type?Bij het kiezen van kleding en make-up is het van belang om naar de ondertoon van je huid te kijken. Die mooie rode lippe…
Groene ogen: een zeldzame verschijning!Groene ogen: een zeldzame verschijning!Wie zegt dat de mens letterlijk genomen een kleurloos wezen is moet toch echt beter opletten. Het menselijk oog kan name…
Oogkleur en erfelijkheidOogkleur en erfelijkheidOogkleur is een erfelijke eigenschap. Toch kan een kind een onverwachte oogkleur hebben, die niet voorkomt in de directe…
De juiste kleur oogschaduw kiezenDe juiste kleur oogschaduw kiezenEen goede make-up kan de ogen er stralend uit laten zien. De keuze van ‘verkeerde’ kleuren zorgen er echter juist voor d…

Inversion methode: je haar 2,54 cm laten groeien in een weekInversion methode: je haar 2,54 cm laten groeien in een weekLang en gezond haar: veel vrouwen dromen ervan. Toch kan het groeiproces maanden, zo niet jaren in beslag nemen. Want wa…
Kokosoliehaarmasker: drie methoden voor dik en sterk haarKokosoliehaarmasker: drie methoden voor dik en sterk haarEen kokosoliehaarmasker is een weldaad voor het haar. Kokosolie bezit namelijk zeer gezonde eigenschappen, waaronder vit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gorgeous Eyes, Flickr (CC BY-2.0)
 • Inledingsfoto: https://www.flickr.com/photos/weirdcolor/3877758653
 • https://bellatory.com/makeup/how-to-make-green-or-hazel-eyes-look-more-green
 • http://udel.edu/~mcdonald/mytheyecolor.html
 • http://www.allaboutvision.com/conditions/eye-color-hazel.htm
 • http://www.allure.com/makeup-looks/2012/prettiest-makeup-shades-for-hazel-eyes#slide=1
 • http://www.eyedoctorguide.com/Eye-Color/hazel-eyes-eye-color.html
 • http://www.livestrong.com/article/1001784-color-shirt-wear-make-eyes-look-bluer/
 • http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304788404579520172296723850
 • Sturm, R. A., and M. Larsson. 2009. Genetics of human iris colour and patterns. Pigment Cells and Melanoma Research 22: 544-562.
 • White, D. and Rabago-Smith, M. Genotype–phenotype associations and human eye color. Journal of Human Genetics (2011) 56, 5–7.
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 09-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.