Fractional laser, een aanrader of niet?

Fractional laser, een aanrader of niet? Wie van ons droomt er niet van om de klok terug te kunnen zetten? Naarmate de jaren gaan tellen, krijgen verouderingseffecten vrij spel. Het gevolg: je huid verliest zijn stevigheid. Er ontstaan fijne lijntjes rondom je mond, pigmentvlekken en kraaienpootjes. Een innovatieve methode om je huid weer te laten stralen is de fractional laser, ook wel Fraxel® genaamd.

Het ontstaan van rimpels

Wordt je huid ouder, dan verliest ze aan collageen en elastine. Deze eiwitten zijn noodzakelijk voor de huidvernieuwing, en voor het in stand houden van een frisse en stralende huid. Het gevolg: je huid wordt dunner en minder elastisch. Rimpels en lijntjes tekenen zich af. Maar schrik niet; dat hoeft nog niet het einde van je schoonheid te betekenen! Expressielijntjes kunnen je gezicht ook uitstraling geven. Die kleine rimpeltjes rond je gezicht of ogen vertellen dat je volop hebt geleefd, gelachen en liefgehad.
Grijp jij ook (nog) liever niet naar de botoxspuit? Wellicht is fractional laser dan dé manier om toch wat verloren jaartjes te herwinnen.

De geschiedenis van fractional laser

De eerste laserbehandeling werd ruim 40 jaar geleden uitgevoerd met Argon en CO2-lasers. De behandeling werd voornamelijk toegepast op huidverkleuringen zoals pigmentvlekken, goedaardige moedervlekken of wijnvlekken. Hoewel de vlekken effectief behandeld konden worden, was er ook een grote kans op bijwerkingen, zoals littekens. Vanaf eind jaren 90 maakte de lasertechnologie snelle ontwikkelingen door. Het gevolg is dat huidbehandelingen met laser anno 2016 veiliger zijn dan ooit, en dat ze meestal tot goede resultaten leiden.

Wanneer kun je baat hebben bij fractional laser?

  • Je hebt fijne lijntjes en rimpels, zoals kraaienpootjes en fronsrimpeltjes
  • Je hebt littekens overgehouden aan bijvoorbeeld acne
  • Je hebt last van hyperpigmentatie (zoals moedervlekken, sproeten of ouderdomsvlekken)
  • Je huid heeft zonneschade opgelopen
  • Je hebt grove poriën en je huid oogt dof en vermoeid

Hoe werkt fractional laser?

Tijdens de behandeling worden kleine gaatjes in de huid gemaakt. Per vierkante centimeter zijn dat er wel 200 à 300. De gaatjes hebben een doorsnee van circa 0,1 mm en dringen door tot 1 mm in de huid. Het is niet ongebruikelijk dat je tijdens de behandeling een schroeilucht ruikt. Per behandeling wordt namelijk zo'n 30-40% van de huid verbrand. Hoe verontrustend dat misschien ook mag klinken, de fraxel laser doet een appèl op het zelf herstellend vermogen van je lichaam. Na een behandeling geneest je huid meestal snel, doordat de huidcellen omringd zijn gezonde en onbeschadigde basishuidcellen. Op die manier wordt het beschadigde weefsel snel vervangen door sterk en elastisch bindweefsel. Het het resultaat: je huid oogt weer als nieuw.

Welk resultaat mag ik verwachten?

Plan in elk geval geen avondje uit na je behandeling. Na een fraxel laserbehandeling heeft je huid tijd nodig om te herstellen. De hersteltijd is afhankelijk van de fractional laser die gebruikt werd, en van de intensiteit van de behandeling. Na een intense behandeling is je huid rood en geïrriteerd, en vooral de volgende dag is niet gemakkelijk. Grote kans dat je wakker wordt met een gezicht als een ontplofte aardbei. Raak dan niet in paniek: het hoort er allemaal bij. Na ongeveer vier tot zes dagen zul je merken dat er een babyhuidje tevoorschijn komt. De poriën zijn fijner, de groeven minder diep, vlekjes zijn verdwenen en de nieuwe huid oogt zachtroze en egaal. Door de collageenvorming die tijdens de behandeling ontstaat, blijft de huid zich over een periode van vier tot zes maanden verbeteren.

Wat kost het, en hoeveel behandelingen heb ik nodig?

De prijzen voor fractional laserbehandelingen lopen uiteen. Volgens de Nederlandse website Idealbody.nl bedragen de kosten voor een fractional laserbehandeling van het gezicht gemiddeld € 715,95 (in 2016). In België liggen de kosten rond de € 650,00. Het loont de moeite om op zoek te gaan naar een erkende kliniek en van tevoren de reviews te lezen.

Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van je huidconditie, je leeftijd en je levensstijl. Bij een intensieve laserbehandeling zie je meestal na één behandeling al resultaat. Ga je voor een maximaal verjongingseffect, dan kun je de behandeling na minimaal acht weken herhalen. Met elke behandeling neemt het percentage vernieuwde huid toe, en na drie behandelingen is je volledige velletje zo goed als nieuw.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Op de dag van de fractional laser behandeling word je ontvangen bij de huidkliniek. Je gezichtshuid wordt zorgvuldig schoongemaakt, en vaak wordt een verdovende crème aangebracht. Soms krijg je ook pijnstillers toegediend. Hierna word je uitgenodigd om plaats te nemen in de behandelstoel. De verschillende delen van je gezicht worden behandeld met laser. Dat kan een onprettig tot pijnlijk gevoel geven. Dankzij de koeling van de fraxel laser blijft dit ongemak gelukkig beperkt. Een gezichtsbehandeling duurt ongeveer een half uur tot veertig minuten. Na afloop zal je gezicht pijnlijk en warm aanvoelen. Niet aangenaam, maar dit is normaal en verdwijnt meestal vrij snel na de behandeling.

Het herstel: waar moet je rekening mee houden?

Eenmaal thuis is het belangrijk dat je de huid goed vet houdt. Het verdient aanbeveling om de huid 's ochtends en 's avonds in te smeren met verse vaseline van de apotheek, en tussentijds met amandelolie. Zo blijft de huid soepel en voorkom je littekens. Ook de Staudt littekencrème is beslist een aanrader. Deze crème is speciaal ontwikkeld door plastisch chirurgen, en helpt je huid om zo mooi mogelijk te genezen. Na de behandeling wordt aangeraden om zeker de eerste maand de zon te vermijden. Ga je wel in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (bij voorkeur SPF 50). Zo voorkom je huidverkleuringen tijdens het genezingsproces.

Hoe verloopt het genezingsproces?

Een fractional laserbehandeling is geen schoonheidsbehandeling, maar een ingreep. Het genezingsproces is individueel en kan per persoon verschillen. Reken ongeveer op het volgende verloop:
  • Dag 1: Roodheid en zwelling: vandaag is het afzien.
  • Dag 2: De zwelling vermindert, de huid is bruin/rood en begint te schilferen.
  • Dag 3: Roodheid en schilfering van de huid.
  • Dag 4: De huid oogt roze, de laatste schilfers en korstjes verdwijnen.
  • Dag 5: Langzaam komt een nieuw babyhuidje tevoorschijn.
  • Dag 6: Je kunt voorzichtig weer beginnen met je dagelijkse make-upritueel.
  • Dag 7: Het ergste is voorbij, vanaf nu wordt het alleen maar mooier!

Fractional laser: de moeite waard?

Op de website RealSelf zijn diverse voor- en na-foto's te vinden van mensen die een fractional laserbehandeling hebben ondergaan. Ook zijn er vele verhalen en ervaringen te lezen (wel in het Engels). Van de reviews meent maar liefst 81 procent (25 mei 2016) dat de behandeling de moeite waard was. Vooral mensen met vlekken, acnelittekens of fijne rimpels (rokerslijntjes) gingen er zichtbaar op vooruit. Hun huid was egaler en fijner van textuur.

Conclusie

Fractional laser is een innovatieve huidverjongingsmethode. Hoewel je voor het herstel zeker een week moet uittrekken, is de behandeling (mits bij erkende klinieken) betrouwbaar en veilig. Door de lederhuid gedeeltelijk te verbranden, wordt je huid gestimuleerd in het aanmaken van een nieuwe huid én nieuw collageen. Het resultaat is een zichtbaar egalere en gladdere huid. Fraxel laser is een beproefde methode om de klok een aantal jaartjes terug te zetten. Niet geheel gratis of pijnloos, maar meestal zeer de moeite waard.
© 2016 - 2025 Vanekeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwijder uw rimpels met lasertherapieVerwijder uw rimpels met lasertherapieRimpels verwijderen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Eén van de beste methodes om dit te doen is via lasertherapie.…
Een jongere en strakkere huid door lichttherapieEen jongere en strakkere huid door lichttherapieOuder worden is even slikken: het ontstaan van kraaiepootjes, rimpels en een slappere huid zouden we graag zolang mogeli…
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…

Met oerzeep terug naar de basisMet oerzeep terug naar de basisVeel mensen staan niet bij de ingrediënten stil op het moment dat ze in de winkel shampoo kopen, een stuk zeep of een bo…
Haar sneller laten groeien met castorolieHaar sneller laten groeien met castorolieHet haar sneller laten groeien: een grote wens van veel mensen. Regelmatig het haar bewerken met castorolie zal hier zek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AdinaVoicu, Pixabay
  • Fraxel, www.fraxel.com.
  • Dermateam, Fractional, www.huidlaser.nl.
  • Idealbody, Platform voor cosmetische & plastische ingrepen, CO2 laserbehandeling, https://idealbody.nl/behandelingen/huid/co2-laserbehandeling.
  • Beautyjournal, Babs krijgt huidverjonging met Fractional laser!, 16 november 2011.
  • RealSelf, fractional laser: worth it? https://www.realself.com/Fractional-laser/info
  • Dokter Frodo Gaymans, Eerlijk over mooi zijn, Laserbehandelingen, http://www.dokterfrodo.nl/laserbehandelingen.
Reacties

Gonneke, 25-12-2018
Beste, ik zie allemaal verschillende prijzen voor een co2 behandeling en als ik dan vraag waarom dat is dan word er gezegd dat het aan het apparaat ligt. Dat het ene apparaat beter is dan het andere. Weer een andere kliniek zegt dat dat niks uitmaakt welk apparaat het gaat om de nanometers en die golflengte moet altijd hetzelfde zijn bij een co2 laserapparaat.

Ook zie ik dat je bij sommige klinieken kunt kiezen voor mild of intensief. Wat moet je je hierbij voorstellen wat hersteltijd betreft? De ene kliniek zegt je moet beslist verdovingscrème gebruiken voor de behandeling en weer een andere zegt dat het resultaat dan minder is met verdovingscrème, omdat het apparaat werkt op waterbasis of iets dergelijks. Wat is nou precies het echte verhaal vraag ik me af. Wel of geen verdovingscrème en waarom wel of waarom niet? Zit er echt verschil in resultaat in alle co2 lasers? Reactie infoteur, 02-01-2019
Beste, ik kan mij voorstellen dat het verwarrend is om zoveel verschillende adviezen te krijgen. Het klopt dat er verschillende soorten apparaten bestaan, en dat de werking daarvan sterk verschilt. Sommige geven een zeer intensieve behandeling, anderen bieden een wat milder resultaat dat meerdere malen moet worden herhaald. Net als de apparatuur verschillen ook de prijzen sterk. Je keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur. Reviews en ervaringsverhalen die je kunt vinden op het internet kunnen je hierbij wellicht helpen. Belangrijk om te weten is dat bij een intensieve behandeling de hersteltijd langer is. De laser raakt dan tot dieper in de huid. Bij een zeer intensieve behandeling zul je zeker een week binnen moeten blijven, maar vaak levert dit ook een mooi resultaat op. Kun je je deze hersteltijd niet permitteren, dan kun je ook meerdere minder intensieve behandelingen combineren, en de behandelingsduur zo uitspreiden over een langere periode. Ik wens je alvast veel succes toe!

Stefanie, 28-01-2018
Beste,
Ik heb 2 weken geleden ook fractionel CO2 laser ondergaan bij een goede dermatoloog.
Dit ook met heel slechte resultaten, mijn gezicht is verouderd. Er zijn rimpels die er vroeger niet waren, en de huid is veel slapper geworden. Mijn gezin zegt dat mijn huid er veel slechter aan toe is.
Ik ben er heel ontevreden over en ongelukkig met het resultaat. Daar lees je jammer genoeg te weinig over op internet. Komt dit ooit nog goed? Reactie infoteur, 05-02-2018
Beste Stefanie,

Wat vervelend en begrijpelijk dat je je zorgen maakt! Bij een fractional laser behandeling raakt de huid altijd flink beschadigd, en het kost tijd om te herstellen. Het definitieve resultaat laat dus nog even op zich wachten als het slechts twee weken geleden is. Wel is het raadzaam om, als je je zorgen maakt, altijd contact op te nemen met je dermatoloog. Soms kan het gebeuren dat de behandeling niet goed uitpakt, om welke reden dan ook, en dan kan je dermatoloog samen met jou op zoek gaan naar een passende oplossing. Aarzel dus niet en laat het zeker weten. Laat je nog even weten hoe het gegaan is?

Saskia, 03-04-2017
Ik heb een gefractionele co2re ondergaan, bij een goede dermatoloog.
Bij mij is het misgegaan.
Ik had milde rimpels op mijn bovenlip.
Nu diepe lijnen, deukjes en de gaatjes van de laser nog steeds zichtbaar.
Van een mond van iemand van 40 naar 60 jaar gegaan. Er gaat vaak echt nog wel wat mis. Daar lees je te weinig over. En een oplossing is er dan opeens niet meer. Reactie infoteur, 17-04-2017
Beste Saskia, wat vervelend te horen dat het zo is misgegaan! Het blijft inderdaad altijd een intensieve behandeling met een risico, en vooraf is niet altijd met zekerheid te zeggen hoe een huid erop reageert. Hopelijk trekken de lijnen nog enigszins weg. Anders is het misschien goed om met de dermatoloog toch nog een goed gesprek te hebben, misschien zijn er andere manieren om de huidschade aan het oog te onttrekken. Veel sterkte…

Vanekeren (31 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.