Haar sneller laten groeien met castorolie

Haar sneller laten groeien met castorolie Het haar sneller laten groeien: een grote wens van veel mensen. Regelmatig het haar bewerken met castorolie zal hier zeker aan bijdragen. Castorolie bevat namelijk veel voordelige eigenschappen die de haargroei sterk bevorderen. Daarnaast heeft het ook een hydraterende werking, wat zorgt voor een gevoede hoofdhuid en sterk, glanzend haar. Je kan eenvoudig zelf het haar verzorgen met castorolie, bijvoorbeeld door enkele druppels toe te voegen aan je conditioner of als haarmasker. Want wie wil er nou niet zo snel mogelijk een lange, gezonde bos met glanzende lokken?

Wat is castorolie?

Castorolie, ook wel bekend als ricinusolie of wonderolie, staat bekend om veel voordelige eigenschappen voor huid en haar. De olie komt van oorsprong uit de zaden van de ricinusplant en wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de meest waardevolle oliën om huid- en haarproblemen mee te verhelpen. Dit komt mede door de aanwezige vitamine E, proteïnen, mineralen, omega-6-vetzuten en omega-9-vetzuren (ricinolzuur) die een natuurlijke antibacteriële en schimmelwerende werking hebben. Het haar sneller laten groeien is ook een mogelijkheid wanneer je deze olie op regelmatige basis toepast. Dit geldt ook voor wenkbrauwen en wimpers. Zorg dan wel dat je 100% pure, ongeraffineerde olie gebruikt. Deze bezitten namelijk nog alle natuurlijke bestanddelen.

Is castorolie giftig?

Er gaan ten onrechte veel verhalen in de rondte dat castorolie giftig zou zijn wanneer je het inneemt. Dit komt omdat de zaden van de ricinusplant giftig zijn. Doordat castorolie van goede kwaliteit echter op nauwkeurige wijze koudgeperst wordt, blijven deze giftige eigenschappen achter in de pulp. Er komt dus niks van in de olie terecht. Het is aan te raden dat je een castorolie van hoge kwaliteit koopt, zodat je er zeker van bent dat de stoffen van de olie op de juiste wijze uit de zaden gewonnen zijn.

Wat kan castorolie voor je haar betekenen?

Castorolie bezit veel goede eigenschappen voor het haar. Niet voor niets wordt deze olie vaak als 'wonderolie' bestempeld. Naast het stimuleren van de haargroei zorgt het ook voor glans, versterking van het haar en het voorkomen van een droge hoofdhuid. Een (te) droge hoofdhuid is vaak de oorzaak van verschillende haarproblemen als haaruitval. Daarom is een behandeling met deze olie tevens heel geschikt als verzorgingsmethode voor mensen met hoofdhuidproblemen. Castorolie heeft namelijk een hydraterend karakter. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen dat dit product daadwerkelijk de haargroei versnelt, zijn de mensen die hun haar regelmatig hiermee bewerken erg enthousiast. Zij merken namelijk wel degelijk een groot verschil, zowel in een versnelling van de haargroei als de kwaliteit van het haar.

Het haar sneller laten groeien

Wil je je haar sneller laten groeien, dan is het aan te raden om regelmatig castorolie te gebruiken, bijvoorbeeld als haarmasker. De olie bezit namelijk voor 90% ricinolzuur, dat ook bekend staat als omega-9-vetzuren. Dit ingrediënt staat erom bekend dat het op een snelle manier diep in de poriën penetreert en daarbij zowel het haar als de follikel (het haarzakje) voedt. Deze extra voeding zorgt voor een versnelde haargroei. Je kan bijvoorbeeld met een paar druppels het hoofd een aantal minuten masseren. De hoofdhuid absorbeert de castorolie snel omdat het een laag molecuulgewicht bevat. Hierdoor wordt het snel door de hoofdhuid opgenomen en komt het vanzelf in de haarzakjes terecht.

Het haar sterker maken

Een tweede interessante eigenschap van de olie is dat het de haarbreuk en haaruitval tegengaat. Hierdoor wordt elke haarstreng voor een langere periode sterker. Door zowel de hoofdhuid met castorolie te masseren als de haren van een masker te voorzien, komen de voedende eigenschappen zowel in het haarzakje als in het haar zelf terecht.

Helpen bij een droge hoofdhuid

De hoofdhuid wordt bij een massage met castorolie goed gehydrateerd, wat uitdroging tegengaat. Dit komt mede door de omega-9-vetzuren die in castorolie zitten. Daarnaast bevat de olie ricinolzuur, dat een natuurlijke antibacteriële en schimmelwerende werking heeft. Haaruitval en andere gerelateerde haarproblemen zijn vaak een gevolg van een te droge of beschadigde hoofdhuid. Ook de haargroei kan hierdoor geremd worden. Door de beschadigde hoofdhuid te verzorgen wordt dit voorkomen.

Het haar voeden

Doordat castorolie bekendstaat om zijn hydratatie, wordt het vochtgehalte van het haar goed op peil gehouden. Dit merk je wanneer het haar sterk is, zacht aanvoelt en mooi glanst. Pluizig of futloos haar heeft dus veel baat bij deze voedende eigenschap. Een eenvoudige manier om dit te bereiken is door bijvoorbeeld enkele druppels pure castorolie aan je conditioner toe te voegen tijdens het haren wassen.

Behandelingen om je haar sneller te laten groeien

Je haar sneller laten groeien met castorolie is makkelijk te realiseren. Je moet alleen zorgen dat je een potje of flesje ongeraffineerde castorolie in huis hebt. Je kan de olie op diverse manieren gebruiken om je haar op gezonde wijze sneller te laten groeien, van enkele extra druppels aan je conditioner tot een volledig haarmasker.

Een paar druppels toevoegen aan je conditioner

Door tijdens het haren wassen een paar druppels castorolie toe te voegen aan je vertrouwde conditioner, zal je haar extra gaan glanzen en sterk worden. Zeker wanneer je hierbij ook de hoofdhuid masseert. Zo komt het product goed in de haarzakjes terecht. En bovendien geldt: ook een gezonde hoofdhuid draagt bij aan een snellere haargroei!

Als leave in conditioner

Bij deze methode gaat het niet zo zeer om een snellere haargroei, maar wel om het behoud van een gezonde, glanzende bos. Je kan je na het haren wassen enkele druppels toevoegen aan de droge haarpunten, of indien gewenst aan het hele haar. De lokken blijven op deze manier gehydrateerd en zullen mooi glanzen. Zorg er wel voor dat je niet te veel olie gebruikt, anders wordt het haar snel vet.

Als voedend haarmasker

Wanneer je je haar en hoofdhuid echt eens goed wilt verwennen, dan is een haarmasker een goede optie. Alle goede eigenschappen van castorolie komen hierbij tot hun recht. Je kan een paar eetlepels pure olie even kort verwarmen in de magnetron en daarna aanbrengen op de hoofdhuid en het haar. Je kan het zo lang laten intrekken als je wilt, maar over het algemeen geldt hoe langer de inwerkperiode hoe beter de olie z'n werk doet. Je dus gerust een nachtje slapen met dit haarmasker!

Laatste tips

Castorolie is van zichzelf vrij dik en vet, wat lastig kan zijn om uit te spoelen. Daarom kan het handig zijn om eerst een dunnere olie op haar en hoofd aan te brengen, zoals kokosolie. En wanneer je het haar gaat wassen is het verstandig om een sulfaatvrije shampoo te gebruiken. Sulfaten kunnen namelijk ook haaruitval veroorzaken, doordat het een zeer agressieve reinigingsmethode is die op een lange termijn zelfs kankerverwekkend kan zijn. Kijk daarom goed naar de ingrediëntenlijst of er geen term met het woord 'sulfate' in staat zoals Ammonium Lauryl Sulfate of Sodium Myreth Sulfate. Zorg ervoor dat je de sulfaatvrije shampoo direct aanbrengt aan het droge haar en dat je het daarna pas uitspoelt. Je hoeft het haar dus niet eerst nat te maken. Eventueel kan je je haar nog een paar keer wassen, zodat alle olierestjes verdwenen zijn.
© 2016 - 2024 Vandiggelen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tractie alopecia, haaruitval door staart of knot behandelenTractie alopecia, haaruitval door staart of knot behandelenTractie alopecia is een vorm van haaruitval die wordt veroorzaakt door spanning op de haarwortel, vaak het gevolg van he…
De geneeskracht van wonderboomDe geneeskracht van wonderboomWonderboom brengt vruchten voort die als basis dienen voor wonderolie, ook wel ricinusolie of castorolie genoemd. Deze o…
Inversion methode: je haar 2,54 cm laten groeien in een weekInversion methode: je haar 2,54 cm laten groeien in een weekLang en gezond haar: veel vrouwen dromen ervan. Toch kan het groeiproces maanden, zo niet jaren in beslag nemen. Want wa…
Verzorgende olie voor je haar en je hoofdhuidVerzorgende olie voor je haar en je hoofdhuidMet uitzondering van lippen, handpalmen, voetzolen en uitwendige geslachtsorganen is het hele lichaam bedekt met haar. H…

Fractional laser, een aanrader of niet?Fractional laser, een aanrader of niet?Wie van ons droomt er niet van om de klok terug te kunnen zetten? Naarmate de jaren gaan tellen, krijgen verouderingseff…
Hazel ogen: steeds een andere kleur!Hazel ogen: steeds een andere kleur!Heb jij ogen die niet echt blauw, grijs, groen of bruin te noemen zijn? Ogen die steeds een andere kleur lijken te hebbe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • Curly Hairtalk, http://www.curlyhairtalk.nl/mooi-en-gezond-haar-met-castor-olie/, bezocht op 12-5-2016
  • Heel Natuurlijk, https://www.heelnatuurlijk.nl/news/Castorolie/, bezocht op 12-5-2016
  • Heel Natuurlijk, https://www.heelnatuurlijk.nl/haarinfo/shampoo-sls.html, bezocht op 13-5-2016
  • Hair Buddha, http://www.hairbuddha.net/castor-oil-a-natural-remedy-for-thick-lustrous-hair/, bezocht op 13-5-2016
Vandiggelen (15 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.