Huis, tuin en keukenmiddeltjes om je huid goed te verzorgen

We hebben allemaal ons eigen ‘beautygeheim’. Maar het is veel leuker en handiger om deze tips met elkaar te delen. Hieronder vind men tips voor de huidverzorging, zonder dat hier dure crèmes of lotions voor nodig zijn. Het zijn vaak de simpele oplossingen die van generatie op generatie zijn overgegeven. Er komen tips voor het wegwerken van wallen, verzorgen van puistjes, het verzachten van de huid en het behandelen van de huid bij verbanding of juist kou.

Wallen na het stappen of lekker avondje doorhalen

Bron: Wax115, RgbstockBron: Wax115, Rgbstock
Heb je te lang doorgefeest? Dan zijn er drie tips die je kunnen redden van vermoeide en uitgeholde ogen. Namelijk theezakjes komkommers en uierzalf. De tips met de theezakjes luidt al volgt: leg op beide ogen voor tien minuten vochtige theezakjes. Maar men kan ook bevroren komkommerschijfjes op de ogen leggen. Vermoeide ogen worden dan zo weer opgepept en je wallen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Tot slot kan men voor vermindering van wallen uierzalf onder de ogen smeren.

Wondermiddeltjes voor puistjes

Als je last hebt van puistjes zijn er ook drie handige tips voor jou. De eerste tip betreft Zweedse Kruiden en wattenstaafjes. Doe wat Zweedse Kruiden op een wattenstaafje en ga hierna met het wattenstaafje over de pukkels, herhaal dit een paar keer en het zal je puistjes uitdrogen. Of men kan de huid lekker reinigen met een geïmproviseerde stoombehandeling. Men kookt een pan met mater en kan daar eventueel een beetje amandelolie in doen. Vervolgens houd je je hoofd vijftien minuten boven de pan, met een handdoek over je hoofd, zodat er weinig stoom kan ontsnappen. Na de vijftien minuten reinig je je gezicht met een tonic.

Tot slot kan men een maskertje maken voor schone poriën. De volgende ingrediënten komen hiervoor te pas: babyolie en Nivea basiscrème. Meng een beetje babyolie met de Nivea crème en breng het mengsel aan op je gezicht. Masseer het mengsel 10-15 minuten met ronddraaiende bewegingen op je gezicht. Was daarna je gezicht goed af. Een ander masker bestaat uit banaan met yoghurt, laat het mengsel 15-20 minuten op je gezicht intrekken en spoel het af met lauw water.

Tips voor een zachte huid

Om een lekkere zachte huid te krijgen zijn er verschillende tips, hieronder worden ze behandeld:
  • Haal elke avond een watje gedrenkt in melk over je gezicht
  • Je kan ook een bad maken met poedermelk (1 kopje is voldoende)
  • Scrub na het douchen je huid met een mengsel van zeezout en citroenolie
  • Heb je geen scrub, dan kun je de koffieprut van je koffiezetapparaat gebruiken
  • Als je net gedoucht hebt kun je met een ijskontje over je lichaam, dit is misschien meer een tip voor in de zomer (wellicht op een warme avond met zijn twee)

Een zachte huid krijgen in plaat van een droge huid hebben? Dan zijn juist deze tips van belang:
  • Meng dagcrème en bodylotion voortaan met water voordat je ze op je huid opbrengt
  • Prak een rijpe banaan en breng dit aan op je huid. Laat dit 15-20 minuten intrekken en reinig je gezicht vervolgens met lauw water
  • Smeer bodylotion op je gezicht. Laat het ongeveer 15 seconden intrekken en reinig het dan met lauwwarm water je gezicht. Gebruik een zacht wattenschijfje om je gezicht af te drogen.
  • Smeer je in met geurloze amandelolie. Deze olie ruikt niet naar amandel, maar heeft wel de verzorgende bestanddelen zodat het een droge huid bestrijd.

Verbrand? Mooi zomers kleurtje? Bescherming van lippen tegen de kou en velletjes?

Ben je te lang in de zon geweest en is je huid verbrand of voelt het geïrriteerd aan? Snij dan een komkommer en leg de plakjes op de verbrande delen. Soms even de schijfjes omdraaien of nieuwe voor in de plaats leggen. De komkommer haalt de warmte uit je huid, maar dit betekent wel dat de komkommer warm wordt en vernieuwd moet worden. Een verbrande huid kan ook verlicht worden door een melkkompres, deze kan men zelf maken. Meng melk met wat yoghurt en smeer dit mengsel op de geïrriteerde huid.

Je eigen aftersun kun je maken door 30ml gezichtscrème, massageolie of bodymilk met 10 druppels essentiële oliën en 5 druppels ylang-ylang te mengen. Dit verzacht de huid na het zonnen en verkomt uitdroging. Wellicht heb je nog wat zonnebrand over van de zomer, dan kun je deze in de winter gebruiken als bodylotion. Eventueel kan je er een paar druppels van je favoriete parfum doorheen doen, zo heb je en een verzorgde huid en ruikt het ook nog eens lekker.
Om het mooie bruine zomerse kleurtje te behouden, kun je je insmeren met een mengsel van zonnebloemolie en een beetje citroensap.In de winter kun je je huid beschermen door het goed schoon te houden en een vette crème te gebruiken, bijvoorbeeld vaseline en cacaoboter. Gebruik in deze dagen niet te vaak een masker, zo kan de huid tot rust komen en werken aan de regulering van vocht- en talg huishouding. Voor de droge lippen in de winter is ook een oplossing, namelijk het smeren van een suikerklontje over je lippen voor het slapen gaan. En smeer je lippen dan ’s nachts in met vaseline en overdag met lipgloss, zo krijg je mooie, glanzende en zacht lippen.
© 2008 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidverzorging met huis-tuin- en keukenmiddeltjesEr zijn diverse middeltjes die je uit je eigen keuken kunt pakken voor je huid. Deze producten zijn voor de korte termij…
Schoonheidstips voor weinigHandig tips kan je nooit genoeg hebben: vandaar dit kleine opzetje van 10 tips waar je gelijk mee kunt beginnen. De mees…
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Vitamine gezichtmaskersDe vitaminen A, B en E worden het meest verwerkt in gezichtsmaskers, heerlijk om uw huid eens extra te verwennen.
Jagua tijdelijke tattoo: geen zwarte hennaVeel mensen hebben wel al gehoord van henna. En velen hebben waarschijnlijk ook al gehoord van zwarte henna, en dat deze…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Wax115, Rgbstock
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 08-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.