Nagels vertellen de dermatoloog veel over onze gezondheid
Bros, verkleurd of aangetast door schimmel: een diagnose stellen bij nagelveranderingen is niet altijd even gemakkelijk voor dermatologen. Nagels die afbrokkelen en breken, de voorste rand van de nagel die er niet meer is. Dermatologen worden herhaaldelijk geconfronteerd met dit soort problemen. Veel patiënten in de praktijk van een dermatoloog klagen over vlekken, ribbels of andere veranderingen aan hun nagels. Maar daar kunnen tientallen oorzaken achter steken, oorzaken waar artsen vaak maar met de speurzin van een detective achter kunnen komen. Sommige vervormingen worden veroorzaakt door erfelijkheid zoals het bovenste gedeelte van een duim die tijdens de jeugd niet meer in de lengte, maar alleen maar in de breedte groeit. De nagel blijft kort en breed. Dat ziet er vreemd uit, maar kan verder geen kwaad.
Nagellak en poetsmiddelen schaden onze nagels
Vaker dan door erfelijke aandoeningen, worden onze nagels beschadigd door invloeden van buitenaf, het meest door schimmelinfecties. Vaak ook is onze levenswijze schuldig aan nagelveranderingen:
- door voortdurend contact met water en reinigingsmiddelen worden nagels bros, dun of breken ze af;
- rood gelakte nagels zien er weliswaar mooi uit, maar regelmatig aanbrengen van nagellak kan de nagels oranje-rood doen verkleuren;
- zwart-bruin worden ze als men zijn tenen hard stoot of mis slaat met de hamer;
- bij bergbeklimmers die vaak te enge en te kleine schoenen dragen, kunnen teennagels ingroeien of tot klauwnagels vervormen.
Dermatoloog raadplegen bij veranderingen aan nagels?
Soms zijn vlekken, ribbels of deukjes een aanwijzing voor een ziekte van het bloed, van een aandoening van interne organen of een stofwisselingsstoornis. Vaak zijn veranderingen aan nagels de eerste aanwijzing dat er iets mis is in het lichaam. Probleem is alleen dat verschillende ziekten gelijkaardige veranderingen kunnen teweegbrengen:
- Kleurveranderingen moet men in ieder geval aan een dermatoloog laten zien als die er al meer dan drie maanden zijn. Vooral wanneer de huid rondom de nagel meekleurt of de nagel langzaam afsterft;
- ook als er iets groeit op of onder de nagel, de nagel loslaat of afbrokkelt, is het belangrijk om de oorzaak op te helderen.
Schimmelinfectie herkennen
Om een goede diagnose te kunnen stellen, moet de dermatoloog over goede ogen beschikken en veel ervaring hebben. Met een loep of speciale microscopen wordt in de meeste gevallen de oorzaak wel gevonden. Om een schimmelinfectie te herkennen, schraapt hij wat weefsel af en onderzoekt het. Soms moet hij een stukje weefsel nemen van de nagel zelf. Het komt niet vaak voor dat nader onderzoek in de vorm van
bloedonderzoek, röntgenstraling, magnetische resonantie of computertomografie nodig zijn. De behandeling van schimmelinfecties is vaak omslachtig. Als zalven of crèmes niet helpen, moet men soms meerdere maanden tabletten innemen.
Ingegroeide teennagels
Bij ingegroeide teennagels helpt meestal alleen maar een operatie. Maar feit is dat men tegenwoordig veel behoedzamer kan opereren dan voorheen. Men kan de nagel blijvend versmallen waarbij niet alleen de nagelrand wordt weggeknipt, maar ook de wortel van de nagel wordt versmald. Bij het wegsnijden of krabben van dat wortelstuk maakt men veelal gebruik van een etsende vloeistof, Phenol genaamd, die het stuk wortel vernietigt.
Bij sommige afwijkingen is snelle behandeling geboden
Sommige veranderingen aan nagels verdwijnen als je ze met rust laat vanzelf. Dat is bijvoorbeeld het geval bij witte vlekken die worden veroorzaakt door te heftig terugduwen van de nagelriem. Maar laat je andere (vaak onschuldig ogende) afwijkingen niet tijdig behandelen, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Bij een infectie of psoriasis van de nagel bijvoorbeeld, kan die blijvende schade daarvan ondervinden en soms zelfs helemaal afsterven. Helaas helpt ook tijdige behandeling niet altijd. Zo blijven nagels scheef of vervormd wanneer de groeizone door een verwonding werd beschadigd.
Voorkomen is beter dan genezen
Bovendien kunnen nagels altijd opnieuw worden geïnfecteerd of ingroeien. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Draag bijvoorbeeld altijd slippers in het zwembad en droog je voeten altijd goed. Om ervoor te zorgen dat teennagels niet ingroeien, moeten ze altijd recht geknipt worden en moet men geen te krappe schoenen dragen.