Hoe (snel) gezonde haren en nagels groeien

Hoe (snel) gezonde haren en nagels groeien Volle glanzende haren en mooie, sterke nagels zijn zichtbare tekenen van gezondheid, schoonheid en welbevinden en ze behoren onmiskenbaar tot een goed verzorgd uiterlijk. Geen wonder dat vooral vrouwen (maar ook mannen) eronder lijden als hun haren dun, bros of dof zijn of hun vingernagels afbrokkelen. En hoewel veel mensen last hebben van huid- en haarproblemen, roepen maar weinig getroffenen medische hulp in of laten ze zich in de apotheek adviseren. In plaats daarvan proberen ze op eigen houtje verschillende middelen uit die het probleem echter maar zelden bij de wortel aanpakken en daarom niet effectief zijn. Toch kunnen de talrijke oorzaken die verantwoordelijk zijn voor structurele schade en groeiachterstand van haar en nagels vaak met deskundige hulp worden opgespoord. En wie wil weten wat goed is voor haren en nagels, moet zich eerst goed informeren over samenstelling en groei van haren en nagels.

Hoe snel haren en nagels groeien

Gezond hoofdhaar groeit ongeveer 1 centimeter per maand en kan tijdens een mensenleven tot 80 centimeter lang worden. Gezonde nagels groeien per maand tussen 2 en 5 millimeter.

De samenstelling van haren

Haren bestaan voor ongeveer 90 procent uit keratine, een zeer stabiele eiwitverbinding die haren, huid en nagels hun stevigheid en elasticiteit geeft. Medisch gezien zijn haren niets anders dan verhoornde lagen van huidcellen, die tot een draad geregen zijn en die evenals nagels tot de zogenaamde huid-aanhangsels behoren. Elke haar bezit een eigen kanaal waarin ze gevormd wordt en omhoog geduwd wordt. Het zichtbare gedeelte van het haar noemt men de haarschacht. De haarwortel, die verantwoordelijk is voor de verzorging van de haarpunten, eindigt in een bolletje (haarzakje) die qua vorm doet denken aan een ui en die steun aan het haar geeft. Via de wortelschacht (de haarfollikel), is de haarwortel ingebed in de huid en neemt daar de voor de groei en structuur van de haren verantwoordelijke voedingsstoffen op. Aan de follikel zitten talgklieren die het haar smeren en beschermen tegen uitdroging.

Keratine, hoofdbestanddeel van onze haren

Het zichtbare haar dat zich boven het huidoppervlak bevindt, is opgebouwd uit meerdere lagen:
 • zo bevinden zich in het midden de beenmergcellen, die omgeven zijn door een vezellaag. Deze vezelige laag bestaat uit keratine en is het hoofdbestanddeel van het haar. Het bepaalt de elasticiteit en de treksterkte van onze haren.
 • de buitenste beschermende schubben-laag wordt ook wel de cuticula genoemd. Evenals bij een dennenappel bijvoorbeeld liggen deze schubben in meerdere uiterst dunne lagen boven elkaar. Bij gezond haar liggen de schubben dicht op elkaar bij de haarschacht en laten deze het haar glanzen. Openen zich de schubben dan wordt het haar dof, poreus en bros.

Hoofdhaar groeit sneller dan overige lichaamsbeharing

Omdat de haarzakjes op het hoofd bijzonder actief zijn, groeit hoofdhaar sneller dan andere lichaamsbeharing. Bovendien groeit het in fasen:
 • eerst is er sprake van een groeifase van 2 tot 6 jaar;
 • daarna volgt een overgangsfase van 1 tot 2 weken;
 • voordat de haar uitvalt en plaats maakt voor een nieuwe haar, is er dan nog een rustfase van 2 tot 4 maanden.

Een hoofdhaar groeit ongeveer 1 centimeter per maand en kan tijdens de complete levensduur ervan tot 80 centimeter lang worden. Elke dag vallen ongeveer 60 tot 100 haren uit. Dat is volkomen normaal.

Andere leuke weetjes over haargroei

 • haren groeien sneller bij warm weer;
 • mannenharen groeien sneller dan vrouwenharen, maar worden wel minder lang;
 • haren knippen heeft geen invloed op de haargroei;
 • haar van mannen is dikker dan het haar van vrouwen;
 • de haardichtheid neemt af naarmate we ouder worden;
 • ‘s ochtends groeien haren het snelste;
 • ‘s nachts groeien haren helemaal niet.

Ook nagels bestaan grotendeels uit keratine

Ook de nagels van vingers en tenen bestaan ​​voornamelijk uit keratine. Net als bij haren worden de verhoornde cellen langzaam van achter naar voren geschoven. Het eindproduct, de nagelplaat, is echter veel harder dan een haar. De bloedvaatjes die onder de nagel liggen en er doorheen schijnen geven nagels hun roze glans. Onder de nagelplaat bevindt zich het nagelbed. Het met de huid verbonden deel van de nagel heet nagelwortel. Dat gebied is verantwoordelijk voor de groei en verzorging van de nagel met voedingsstoffen. De verhoogde huid links en rechts van de nagel vormt een soort van nagelwand die samen met de opperhuid het binnendringen van bacteriën moet voorkomen.

Hoe snel groeien nagels

Maandelijks groeit een nagel tussen 2 en 5 millimeter. Afhankelijk van leeftijd en stofwisseling neemt de complete vernieuwing van een vingernagel 6 tot 24 maanden in beslag. Bij de tenen duurt dat ongeveer 12 maanden.

Andere leuke weetjes over nagelgroei

 • de nagel van de middelvinger groeit het snelst;
 • de nagel van de pink groeit het langzaamst;
 • koude en roken vertragen de nagelgroei;
 • vingernagels groeien sneller dan teennagels;
 • mechanische belasting zoals gitaarspelen stimuleert de nagelgroei;
 • de nagels van de “werkhand” groeien sneller dan die van de andere hand;
 • overdag groeien nagels twee keer zo snel als ‘s nachts.

Vingernagels: niet alleen ter bescherming van onze vingertoppen

Terwijl de meeste mannen hun vingernagels doorgaans kort houden, kunnen die bij vrouwen niet lang genoeg zijn. Per slot van rekening dienen nagels niet alleen ter bescherming van onze vingertoppen. Menige vrouw heeft zich dankzij haar vingernagels al met succes verdedigd tegen aanvallers. Ook bij het openen of afkrabben van bepaalde voorwerpen bewijzen ze altijd goede dienst. En niet in de laatste plaats laten ze ons zien wanneer er met ons lichaam iets mis is. Er is dus alles aan gelegen om deze belangrijke helpers goed te verzorgen.

Vingernagels verraden veel over onze gezondheid

Het maakt niet uit of nagels nu rood of glanzend zijn gelakt, of ze lang of kort gehouden worden, afgekloven of goed verzorgd zijn, vingernagels zijn als het ware ons visitekaartje en verraden veel over de mensen aan wie ze toebehoren. Maar niet alleen over de persoonlijke hygiëne van de betrokkenen onthullen vingernagels iets. Ze geven ook informatie over onze gezondheidstoestand.

Psoriasis

Bij veel patiënten die lijden aan psoriasis bijvoorbeeld, komt dat ook tot uiting aan de nagels van vingers en tenen. Psoriasis is een chronische, inflammatoire huidaandoening die ook de gewrichten en nagels kan beïnvloeden. In dat geval vertonen de nagels vlekken, deukjes, ribbels en verkleuringen. Bovendien zijn ze vaak verdikt en brokkelig.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groeien nagels en haar door na overlijden?Groeien nagels en haar door na overlijden?Na de dood groeit er niks meer. Toch wordt er vaak gezegd dat haren en nagels nog enige tijd na de dood door blijven gro…
Hoe kan ik mijn haargroei versnellen?Hoe kan ik mijn haargroei versnellen?Haargroei is grotendeels door een factor van gezondheid en is genetisch bepaald, hoewel er enkel een paar stappen genome…
Silicium: voor gezond elastisch haar, vol volumeSilicium: voor gezond elastisch haar, vol volumeGezond haar vol volume willen we allemaal. Silicium zorgt voor gezond, elastisch, sterk haar vol volume. Silicium is kie…
Stijl haar: keratine behandelingStijl haar: keratine behandelingVeel vrouwen zijn dagelijks in de weer met de stijltang om hun haar stijl te krijgen. Deze vrouwen hebben vaak krullend…

Nagels vertellen de dermatoloog veel over onze gezondheidNagels vertellen de dermatoloog veel over onze gezondheidBros, verkleurd of aangetast door schimmel: een diagnose stellen bij nagelveranderingen is niet altijd even gemakkelijk…
Herpotherm Hot Kiss gebruiken bij opkomende koortslipHerpotherm Hot Kiss gebruiken bij opkomende koortslipEen koortslip kan erg vervelend zijn. Om de pijn te bestrijden kunnen je een crème of patches gebruiken. Het is echter o…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 22-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.